Genel

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinde Değişiklik

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 05 Ekim 2024 Tarihli ve 32683 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK ALANLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 9/10/2016 tarihli ve 29852 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “büyük ölçekli” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “müracaatları” ibaresi “süreçleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının  (a), (k), (l) ve (m) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (f), (j), (o) ve (ö) bentleri yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“a) Aday YEKA: Bakanlık tarafından YEKA olarak ilan edilmesi amacıyla Bakanlık internet sayfasında duyurulan alanı,”

“k) YEKA Sözleşmesi: Genel Müdürlük tarafından geliştirilen YEKA ve bu alan için tahsis edilen bağlantı kapasitesinin veya YEKA Yarışması sonrasında YEKA geliştirilmesi durumunda bağlantı bölgeleri bazında Bakanlık tarafından ilan edilen bağlantı kapasitesinin yarışma dokümanlarına uygun olarak kullandırılmasına yönelik Bakanlık ile yarışmayı kazanan arasında imzalanan sözleşmeyi,

l) Yenilenebilir enerji kaynak alanı (YEKA): Kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlarda geliştirilebilir yenilenebilir enerji kaynaklarından en az birinin yüksek yoğunlukta bulunduğu yenilenebilir enerji kaynak alanı/alanları,

m) Yerli malı: 13/9/2014 tarihli ve 29118 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yerli Malı Tebliği (SGM 2014/35) kapsamında hesaplanan ve Şartnamede belirtilen yerli katkı oranını sağlayan ürünü,”

“p) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED): 29/7/2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde tanımlanan süreci,

r) Yarışma dokümanları: YEKA Sözleşmesi, Şartname, zeyilnameler, soru ve cevapları,”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) YEKA’lar;

a) Genel Müdürlük tarafından yapılacak çalışmalar,

b) YEKA Yarışması sonrasında yapılacak çalışmalar,

sonucunda olmak üzere iki farklı şekilde geliştirilebilir.

(2) YEKA’ların Genel Müdürlük tarafından geliştirilmesi durumunda aşağıdaki teknik ve idari çalışmalar yürütülür:

a) Halihazır haritalar, enerji potansiyel atlasları, ölçüm verileri, mevcut ve planlanan şebeke altyapısı ile bilimsel çalışmalar kullanılarak kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde ön değerlendirmeler yapılır.

b) Uygun bulunan alanlar, detay çalışmalar için Aday YEKA olarak ilan edilir.

c) İlan edilen Aday YEKA’lar için Bakanlığın belirleyeceği kurum ve kuruluşlar nezdinde sorgulama yapılır veya ilan edilen alanlardan uygun görülen Aday YEKA’lar için ÇED süreci başlatılır.

ç) Aday YEKA içerisinde kullanılabilir alanlar dikkate alınarak kurulabilecek güç kapasitesi belirlenir.

d) Aday YEKA üzerinde, gerekmesi halinde kaynak türüne göre yeterli sayıda enerji amaçlı ölçüm istasyonları kurulur ve/veya kurdurulur. Bu amaçla arazi sahiplerinden izinler alınır.

e) Yeterli sürelerde alınan enerji amaçlı ölçüm verileri kullanılarak gerekli teknik ve ekonomik analizler yapılır ve/veya yaptırılır.

f) Kurum ve kuruluşlar nezdinde sorgulanan veya ÇED Olumlu/Gerekli Değildir Kararı alınmış olan Aday YEKA, YEKA olarak Resmî Gazete’de ilan edilir ve çevre düzeni planlarına işlenmek üzere ilgili mercilere bildirilir.

g) YEKA olarak ilan edilen alanda çalışmaların Bakanlık tarafından yapılabilmesi ve/veya yaptırılabilmesi için araziye ilişkin yetki sahibi olan kurum/kuruluşlar tarafından Bakanlığa yer tahsisi yapılır.

ğ) Aday YEKA’nın uygun nitelikte olmadığının değerlendirilmesi veya 2 (iki) yıl içerisinde YEKA olarak ilan edilmemesi halinde Aday YEKA niteliği iptal olur.

h) Genel Müdürlük tarafından belirlenen YEKA’lar, Bakanlığın hedef ve politikaları, kaynak türü, belirlenen kaynak potansiyeli ile tahmini birim elektrik enerjisi üretim maliyeti dikkate alınarak derecelendirilir. Yatırıma açılacak YEKA ve önceliği, Bakanlık tarafından belirlenir.

ı) YEKA’nın yatırıma hazır hale getirilebilmesi için Genel Müdürlük tarafından gerekli görülmesi halinde kaynak alanına ilişkin, jeolojik ve jeoteknik etütler, kamulaştırma, halihazır haritaların hazırlanması, parselasyon, imar çalışmaları ve elektrik iletim alt yapı çalışmaları yapılır ve/veya yaptırılır.

i) 9/1/2002 tarihli ve 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu (Endüstri Bölgeleri Kanunu ve Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun) kapsamında belirlenen bölgelerin Resmî Gazete’de YEKA olarak ilan edilmesi halinde, bu alanların tahsis edileceği tüzel kişiler bu Yönetmelik kapsamında belirlenir. YEKA’nın yatırıma hazır hale getirilebilmesi için gerekli diğer işlemler 4737 sayılı Kanuna göre STB ile koordineli olarak yürütülür.

(3) YEKA Yarışması sonrasında YEKA geliştirilmesi durumunda aşağıdaki teknik ve idari çalışmalar yürütülür: 

a) Bakanlık tarafından ilan edilen bağlantı bölgeleri ve bağlantı kapasiteleri için kaynak türü bazında YEKA Yarışması yapılır.

b) YEKA Yarışmasını kazanan ve YEKA Sözleşmesini imzalamış tüzel kişi, bağlantı bölgeleri içerisinde kalacak şekilde ve bağlantı kapasitesinin tamamına göre ilgili mevzuatı kapsamında belirleyecekleri alanları, Şartnamede belirtilen süre içerisinde, talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe önerir. Uygun bulunan alanlar Bakanlık internet sitesinde Aday YEKA olarak ilan edilir. Uygun bulunmayan her bir alan için yarışmayı kazanandan yarışmanın kazanıldığı bağlantı bölgesinin değiştirilmemesi kaydıyla Şartnamede belirlenen koşullarda yeni alan önermesi istenebilir. Tahsis edilen bağlantı bölgesi ve bağlantı kapasitesi için Aday YEKA’nın uygun bulunması ile bu Aday YEKA Resmî Gazete’de YEKA olarak ilan edilir. Aday YEKA’ların değerlendirme süreci, Şartnamede belirlenen koşullarda ve sürede tamamlanır. Süresi içerisinde Genel Müdürlüğe sunulmayan veya değerlendirme sonucunda uygun bulunmayan alanlara karşılık gelen kapasite, YEKA Sözleşmesinde belirtilen toplam kapasiteden düşürülerek iptal edilir. YEKA Sözleşmesi kapsamında tahsis edilen kapasitenin yüzde yetmişinden daha az olmamak kaydıyla Şartnamede belirlenen asgari orana karşılık gelen kurulu güçte elektrik enerjisi üretim tesisinin kurulması esastır. Bu durum, YEKA Sözleşmesinde ve eklerinde bir değişiklik hakkı doğurmaz. Kullanılabilir Aday YEKA belirlenememesi veya bağlantı kapasitesinin yüzde yetmişinden daha az olmamak kaydıyla Şartnamede belirlenen asgari orandan daha az Aday YEKA belirlenmesi halinde teminat irat kaydedilerek YEKA Sözleşmesi feshedilir.

c) YEKA Yarışması sonrasında YEKA geliştirilmesi yönteminde alan seçimi, gerekli etüt ve izinler, YEKA Sözleşmesi ve Şartname koşulları içerisinde tamamlanır.

ç) Bakanlık, YEKA Yarışması sonrasında YEKA geliştirilmesi yöntemi kullanılarak belirlenecek YEKA’nın yatırıma hazır hale getirilmesi amacıyla gerekli izin süreçleri için iyi niyet çerçevesinde işbirliği yapar. Bakanlık, bu yöntemde ÇED, imar ve izin süreçleri ile ilgili iş ve işlemleri yapabilir.

d) YEKA’nın yatırıma hazır hale getirilmesi, gerekli diğer iş ve işlemler için tüm masraflar yarışmayı kazanan tüzel kişiye aittir. Bu işlemler ve gecikme nedeniyle tüzel kişi zarar, ziyan ve benzeri ad altında herhangi bir talepte bulunamaz.

e) Mücbir sebepler veya kamudan kaynaklanan ve Genel Müdürlüğün uygun göreceği sebeplerle belirlenemeyen veya kullanılamayan santral sahaları bağlantı bölgesi aynı kalmak kaydıyla değiştirilebilir. Değiştirilen sahalar Genel Müdürlüğe sunulur. Uygun bulunması durumunda YEKA ilan edilir. Santral sahası belirleme sürecinde geçen ilave süre, toplam sözleşme süresine eklenmez.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin üçüncü bölümünün başlığında yer alan “Kullanım Hakkı” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin başlığında yer alan “kullanım hakkı” ibaresi, birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “, tutarı ve süresi” ibaresi ile ikinci fıkrasında yer alan “mali teklifi içeren” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) Yarışma şartları.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin altıncı fıkrasının (a) bendinde yer alan “büyük ve” ibaresi ile (b) bendinde yer alan “daha küçük” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“(5) Yarışmaya başvuru yapmak isteyenler; Şartnamede belirtilen belgeleri Genel Müdürlüğe başvuru dosyasında sunar.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Komisyon, başvurular için sunulan tüm bilgi ve belgeler üzerinden evrak incelemesini, ilanda belirtilen en son başvuru tarihinden itibaren 30 (otuz) takvim gününe kadar tamamlar. Bu çalışmaların süresi içerisinde tamamlanamaması halinde Komisyon, 30 (otuz) takvim gününe kadar bir defaya mahsus olmak üzere ek süre uzatımı kararı alabilir. Komisyon tarafından belirlenen yarışma yer, tarih ve saati yarışma tarihinden en az 3 (üç) takvim günü öncesinde Bakanlık internet adresinde yayımlanır ve/veya başvuru sahiplerine yazışma yöntemlerinden biriyle yarışma tarihinden en az 3 (üç) takvim günü öncesinden bildirilir.

(4) Başvuru sahibinin herhangi bir ek açıklamaya mahal bırakmayacak şekilde başvurusunu usulüne uygun ve eksiksiz yapması esastır. Komisyon, evrak incelemesi sürecinde ihtiyaç görmesi halinde; başvuru sahiplerinden eksik, hatalı, içeriği anlaşılamayan başvuru evrakları için düzeltme ve Şartname kapsamında sunulan bilgi ve belgelere ilişkin detaylı açıklama isteyebilir. Başvuru sahibi tüzel kişilere, yazışma yöntemlerinden biriyle, istenen evrak, düzeltme veya açıklamaya dair bildirim yapılır. İstenen evrak, düzeltme veya detaylı açıklamalar bu bildirim tarihinden itibaren bildirimde belirtilen süre içerisinde Komisyona sunulur. Ancak; istenen evrak, düzeltme veya detaylı açıklamaların Komisyona sunulma süresi Komisyonun evrak inceleme süresini geçemez. Komisyonun inceleme süresi sonucunda eksik evrak içerdiği tespit edilen başvurular yarışmaya alınmaz.

(5) Yarışma başvurusunda mali teklif istenmesi halinde, mali teklifler Şartnamede verilen formatta, kaşeli ve sicil tasdiknamesinde yer alan yetkili kişiler tarafından ıslak imzalı olacak şekilde düzenlenecek ve geçerlilik süresi başvuru tarihinden itibaren en az 120 (yüz yirmi) takvim günü olacaktır.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin başlığında yer alan “kullanım hakkı” ibareleri yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin ikinci, üçüncü, dördüncü, altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(2) Yarışma başvurusunda mali teklif istenmesi halinde, yarışmaya katılma hakkı elde eden başvuru sahiplerinin Şartnamede belirtilen hususlara göre mali teklif zarfları başvuru sahibi yetkililerinin huzurunda Komisyon tarafından açılır.

(3) Yarışma, Bakanlık tarafından Şartnamede belirtilen usule göre yapılır.

(4) Son teklifini veren ve yeni bir teklif sunmayan başvuru sahipleri, yarışma tutanağını imzalarlar ve yarışmada bir daha teklif veremezler.”

“(6) Teklif veren tüzel kişilerin yarışma tutanağını imzalamamaları halinde, bu durum Komisyon tarafından ayrıca bir tutanakla tespit edilir. Yarışmada tüzel kişinin vermiş olduğu teklifleri imza şartı olmaksızın bağlayıcı ve geçerlidir.

(7) Şartnamede belirtilen kriterler çerçevesinde en uygun ilk üç teklif haricindeki diğer tekliflere ait teminat mektupları iade edilir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin başlığında yer alan “kullanım hakkı” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) YEKA Sözleşmesine davet edilen tüzel kişinin davet edildiği yazının tebliğ tarihinden itibaren azami 30 (otuz) takvim günü içerisinde YEKA Sözleşmesini imzalaması esastır. En uygun birinci teklif sahibiyle YEKA Sözleşmesi imzalanması halinde veya en uygun ikinci ve üçüncü teklif sahibinin YEKA Sözleşmesine davet edilmemesi halinde en uygun ikinci ve üçüncü teklif sahibinin teminat mektubu iade edilir. Bu süre içerisinde en uygun birinci teklif sahibinin YEKA Sözleşmesi davetine icap etmemesi halinde teminatı irat kaydedilerek sırasıyla en uygun ikinci ve üçüncü teklif sahibine YEKA Sözleşmesine davet mektubu gönderilebilir. YEKA Sözleşmesine davet edilen teklif sahibinin süresi içerisinde YEKA Sözleşmesini imzalamaması halinde aynı şekilde işlem tesis edilir.

(2) YEKA Sözleşmesi imzalanmadan önce tüzel kişi; gerekli ticari kuruluşunu tamamlayarak Ticaret Sicil Gazetesini, tüzel kişilik adına düzenlenmiş teminat mektubunu ve Şartnamede istenilen belgeleri Genel Müdürlüğe sunar.

(3) Yarışmanın ortak girişim tarafından kazanılması halinde; ortak girişim üyeleri, YEKA Sözleşmesi imzalanmadan önce taahhüt ettikleri ve başvuruda sunulan ortaklık beyannamesine uygun olarak ticari kuruluşunu tamamlayarak Ticaret Sicil Gazetesini, tüzel kişilik adına düzenlenmiş teminat mektubunu ve Şartnamede istenilen belgeleri Genel Müdürlüğe sunar.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “Kullanım Hakkı” ibareleri ile dokuzuncu, onuncu ve on birinci fıkraları yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “45 (kırk beş) takvim” ibaresi “15 (on beş) iş” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü, dördüncü, beşinci, yedinci, sekizinci ve on ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) YEKA Yarışması sonrasında YEKA geliştirilmesi durumunda yarışmayı kazanan tüzel kişiler, Genel Müdürlüğe sundukları YEKA tekliflerinin Genel Müdürlük tarafından uygun bulunması ve YEKA olarak Resmî Gazete’de ilanından ve EPDK’ya bildirilmesinden itibaren 15 (on beş) iş günü içerisinde EPDK’ya önlisans başvurusu yapmak zorundadır.

(4) Önlisans başvuru tarihi veya süresi içerisinde başvuru yapılmadığı hususu EPDK tarafından Genel Müdürlüğe bildirilir. Süresi içerisinde önlisans başvurusu yapılmaması durumunda Bakanlık tarafından YEKA Sözleşmesi feshedilerek teminat irat kaydedilir. YEKA Sözleşmesi kapsamında tanınan bağlantı kapasitesi dahil tüm haklar sona erer. Şartname kapsamında YEKA Sözleşmesi imzalanan tüzel kişiden alınan bedeller iade edilmez.

(5) EPDK tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda başvuru sahibinin başvuru evraklarında varsa eksiklikleri tespit edilerek ve verilecek 3 (üç) aylık süre içerisinde bu eksiklikleri tamamlatılarak önlisans verilir. Eksikliklerin süresi içerisinde giderilmemesi halinde, Bakanlık tarafından YEKA Sözleşmesi feshedilerek teminat irat kaydedilir.”

“(7) Elektrik enerjisi üretim tesisinde kullanılacak yerli aksamın özellikleri ile üretimi ve/veya kullanımı ile ilgili hususlar Şartnamede belirlenir ve bu kapsamda Şartnamede istenen belgeler Genel Müdürlüğe sunulur.

(8) İlgili belgelerin süresi içerisinde sunulmaması halinde Bakanlık tarafından YEKA Sözleşmesi feshedilerek teminat irat kaydedilir.”

“(12) Elektrik enerjisi üretim tesisinin kurulumuna ait Genel Müdürlüğe sunulan detaylı iş programı çerçevesinde üçüncü taraf gözetim hizmeti, önlisans sahibi tüzel kişi tarafından Şartnamede belirlenen koşullarda alınır.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmış, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği ve Şartnamede belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmesi durumunda önlisans sahibi tüzel kişiler EPDK’ya lisans başvurusunda bulunur.”

“(3) YEKA’da taahhüt edilen yerli malı aksamın tesisin kabul aşamasında kullanılmadığının tespiti halinde, ilgili ünitenin kabulü yapılmaz ve lisans sahibi tüzel kişiye Şartnameye uygun yerli malı kullanması yönünde yazılı ihtarda bulunulur. Bu olumsuzluğun ihtarnamede belirtilen süre içerisinde giderilmemesi ve taahhüdün yerine getirilmemesi durumunda, YEKA Sözleşmesi feshedilerek teminat irat kaydedilir, genel hükümlere göre tasfiye işlemleri başlatılır ve EPDK’ya üretim lisansının iptali için bildirimde bulunulur.

(4) YEKA’lar için alınacak lisansların süresi ve kurulacak elektrik enerjisi üretim tesisinin inşaat süresi Şartnamede belirlenir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Alım süresi/miktarı Şartnamede belirlenen tarihten itibaren başlar. YEKA kapsamında üretilen elektrik enerjisi, elektrik enerjisi üretim tesisinin kısmen işletmeye girdiği tarihten itibaren müracaat gerekmeksizin YEKDEM kapsamında değerlendirilir.

(3) YEKA Sözleşmesinde belirlenen alım süresi sonunda üretim lisansı kapsamında piyasa faaliyetinde bulunulur.

(4) YEKA Sözleşmesi kapsamında 5346 sayılı Kanun kapsamında yerli ürün desteği uygulanmaz. Kullanılması zorunlu olan yerli aksam haricinde kullanılacak aksam için uygulanabilecek ilave yerli ürün desteği Şartnamede belirlenir.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrasında yer alan “Kullanım Hakkı” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Şartnamede AR-GE yapılmasının öngörülmesi halinde; 5746 sayılı Kanun kapsamında ve Şartnamede belirlenen koşullarda Yıllık AR-GE Planı çerçevesinde AR-GE faaliyetleri gerçekleştirilir.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik kapsamında imalatı gerçekleştirilen ekipman ve/veya aksam için ilgili tüzel kişi tarafından Türk Standardları Enstitüsü veya TS EN ISO/IEC 17065 “Ürün, Proses ve Hizmet Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Şartlar” standardına uygun olarak Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ile karşılıklı tanıma anlaşması imzalamış ulusal akreditasyon kurumları tarafından akredite edilmiş kuruluşlarca düzenlenen aksama veya aksama ait standardın olmadığı durumlarda aksamın imalatında kullanılan bütünleştirici parçalara ait uluslararası standartlara veya Türk Standartlarına veya kriterlerine uygunluğunu belirten Tip Sertifikası ve/veya Ürün Sertifikası veya Birim Doğrulama Sertifikası alınması zorunludur.

(2) YEKA kapsamında imalat yapan ve/veya yerli malı kullanmayı taahhüt eden tüzel kişiler tarafından üretilen ve/veya kullanılan ekipman ve/veya aksamın, standartlara veya kriterlere uygunluğu TSE tarafından değerlendirilir. Ekipman ve/veya aksama ilişkin sertifika uygunluk belgesi TSE tarafından düzenlenir ve elektrik üretim tesisinin kabulünden önce ilgili tüzel kişiler tarafından Bakanlığa sunulur.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci, üçüncü, yedinci ve sekizinci fıkralarında yer alan “Kullanım Hakkı” ibareleri ile yedinci fıkrasında yer alan “(yer teslimi, projelerin onaylanması, iş programının onaylanması, ödenek yetersizliği gibi)” ibaresi  yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin üçüncü fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve altıncı fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“ç) YEKA Sözleşmesi imzalanan tüzel kişinin Genel Müdürlüğe yazılı olarak bildirimde bulunması,”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Bakanlığın” ibaresi “Genel Müdürlüğün” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 18- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.