MAKALE

YENİ YARGI PAKETİNDE HMGS VE HÂKİM SAVCI YARDIMCILIĞI SINAVLARI ÖZELİNDE DEĞERLENDİRME

Abone Ol

Öncelikle HMGS'de yapılan değişiklikler dikkat çekici. HMGS'ye yeni dersler eklendi. Bu dersler Milletlerarası Hukuk, Milletlerarası Özel Hukuk, Genel Kamu Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku şeklinde belirlendi. Bununla beraber HMGS'de öngörülen 100 soru sayısından 120 soru sayısına geçiş yapıldı. Bu konuda hem ders sayısı olarak hem soru sayısı olarak da bir artış yaşandı. Sayın Bakan yaptığı basın açıklamasında sınavın Eylül ayında yapılacağını vurgulayarak ayrıca avukatlık stajını başlatabilmek ve Hâkim Savcı Yardımcılığı sınavına girebilmek için buradaki sınavdan başarılı olunması şartını yineledi.

Önceden yayımlanan yönetmelikte ders sayısı 17 idi. Şimdi burada yapılan değişikliklerle beraber ders sayısı 21'e çıktı. 21 ders, HMGS sınavında büyük bir müfredat yoğunluğunu beraberinde getiriyor.

Birçok arkadaşımızdan “HMGS'ye yaklaşık 2 ay kalmışken bu süreçte 21 tane dersin nasıl üstesinden geleceğiz?” sorusunu duyuyoruz. Öncelikle bizim önerimiz şu: Eksiklerin belirlenmesinden sonra mutlaka bir zaman planlaması yapılmalı. Çalışma verimliliğimizi artırmak, bir düzen içerisinde ilerlemek istiyorsak neyi ne zaman yapacağımızın planlamasını ve stratejisini mutlaka kurgulamak gerekiyor. Bireysel olarak henüz çalışmalara başlanmadıysa vakit kaybetmeden hazırlığa başlanmalı.

Eğer bir eğitim programına dahil olmayı düşünen arkadaşlarımız var ise buradaki eğitim programındaki akışı ve eğitim programında izlenecek stratejiyi mutlaka iyi araştırıp dikkatli analiz etmesi ve ona göre bir programa dahil olmasının verimli olacağını söyleyebiliriz. Bizim devam eden eğitim programımızda öğrencilerimizden çok sık gelen bir soruyu sizinle paylaşmak isterim. “Nasıl başarılı olacağız?”

Yeni yapılan düzenlemelerle birlikte burada başarılı olmamız için temel etmenleri netleştirmek gerekli. Hâkimlik sınavlarında derece yapmış arkadaşlarımızla konuştuğumuzda temel etkenlerin ilk olarak mevzuat hâkimiyeti, devamında soru çözümleriyle eksiklerin tespit edilmesi şeklinde olduğunu belirtiyorlar. Tabi bununla beraber çıkmış sorulara göz atılması ve deneme sınavlarının da dikkate alınması gerektiği ortak kanaat.

21 tane ders var. 21 derse tam hâkimiyet kurabilmek; oradaki doktrin görüşlerini, detay ve ayrıntı bilgileri, ayrıca tarihsel süreci bilebilmek çok mümkün olmayabilir. Bu sebeple öncelikle iyi bir mevzuat altyapısı ile birlikte hap bilgileri kavrayıp, çıkmış ve çıkabilecek nitelikteki kısımları tespit edebilmek başarıya yaklaştıran faktörlerden olacaktır.

Biraz da Hâkim ve Savcı Yardımcılığı Sınavı kısmına değinmek istiyorum. Düzenlemeyle birlikte, Adli ve İdari Yargı sınavlarına ise Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk dersleri eklendi. Bununla beraber ek olarak İdari Yargı Ön Sınavı’na Ticari İşletme ve Şirketler Hukuku eklendi.

Peki burada HMGS'den sonra Hâkim Savcı Yardımcılığı Sınavı sürecinde veya HMGS'ye tabi değilseniz direkt burada Hâkim Savcı Yardımcılığı Sınavı sürecinde ne yapılmalı? Öncelikle mevcut yani daha önce belirlenmiş konulara çalışmanın hiç aksatılmadan devam edilmesini öneriyoruz. Buradaki yeni dersler sizin çalışma sisteminizi bozmamalı. Eğer bir sistematik oturttuysanız o sistematiğe bağlı kalınması ve yeni eklenen kısımlara hazırlığa başlanması faydalı olacaktır.

Eğer henüz Hâkim Savcı Yardımcılığı Sınavı’na çalışılmaya başlanmadıysa sınavların son 5 yılda Kasım - Aralık'ta yapıldığı düşünülünce ve HMGS'ye de tabiyseniz oradaki ders yoğunluğu da dikkate alınınca başlangıçla birlikte çalışma temposunun artırılarak ilerlenmesi gerekir. Çünkü Hâkim Savcı Yardımcılığı sınavları talebin ve zorluk seviyesini yüksek olduğu, bilgiye dayalı hâkimiyetin üst seviyede olması gereken sınavlardır.

Yine burada bir değişikliğe daha değinmek istiyorum: Mülakat meselesi. Önceden bilindiği üzere, sınavda başarılı olanların 3 katı kadar kişi mülakata çağırılıyordu. Şimdi ise yapılan değişiklikle beraber ilan edilen kadro sayısının 1 katı kadar fazlası mülakatlara davet edilecek. Tabi bu husus bizim çalışmamızda bir değişikliğe yol açacak mı? Hayır.

Genel olarak iki sınav özelinde bir özet değerlendirme yapmak gerekirse buradaki bahsettiğimiz temel unsurlar; öncelikle nasıl çalışılacağına karar verilmesi, zaman planlaması ve devamında stratejinin belirlenmesiyle uygulamaya geçilmesi. Bir kez daha vurgulayalım ki; mutlaka bol soru çözümü, deneme sınavları ve çıkmış soruları ihmal etmemek gerek.

Soru çözüm sürecini etkili kılmak adına özgün, güncel ve yeni yargı paketine göre değişiklikleri yapılmış sorular çözmek faydalı olacaktır. Çalışırken de bir eğitim programına dahil olmak düşünceniz var ise programın güncel olması verimliliği artıracaktır. Eğitim programımıza dahil olan arkadaşlarımıza da önerdiğimiz üzere buradaki temel başlangıç noktası; “sizin öncelikle ne olmak istediğiniz, neye karar verdiğiniz ve hangi yolla çaba sarf edeceğinizle ilgili.”

James Norbury kitabında "Hangisi daha önemli yolculuk mu yoksa varacağın yer mi?" diye sorar. Cevabı da "Kiminle gittiğin"diye belirtir. Başarıya olan yolculuğunuzda sizlere eşlik etmek, sizin yol arkadaşınız olmak bizlere büyük bir mutluluk verecektir. Bahsettiğimiz hususlarla ilgili aklınıza takılan herhangi bir konuda her zaman bizimle medya aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz.

Belirli aralıklarla değerlendirme ve önerilerimize devam edeceğiz. Değerlendirmemizin arkadaşlarımıza faydalı olmasını umuyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Av. Özgür ÖZSOY

----

>> 9. Yargı Paketi tam metni