EKONOMİ

Vergi yapılandırmasında süre 1 ay uzuyor

Abone Ol

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi nedeniyle çalışmalarına 3 hafta ara veren Meclis mesaiye yeniden başlıyor. Salı günü çalışmalarına başlayacak Meclis’te, bekleyen yasa teklifleri arasında yer alan vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin de gündeme gelmesi bekleniyor. Buna göre vergi ve SSK prim borçları yapılandırmasında başvuru süresi bir ay ötelenecek. Yasa teklifinde başvuru için son tarih nisan sonu olurken, söz konusu değişiklikle başvuru mayıs ayının sonuna alınacak. Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın da başvuru süresini bir ay erteleme yetkisi bulunuyor.

MATRAH ARTIRIMI

Vergi borçlarını yapılandıran yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlanmış ve vergi borçlarında yapılandırmadan yararlanmak için son başvuru tarihi 30 Nisan 2023 olarak açıklanmıştı. Yapılandırmada son başvuru tarihinin mayıs sonu olmasının; borçları yapılandıran yasa teklifindeki matrah artırımı düzenlemesine 2022 yılının da eklenmesinin planlandığı öğrenildi. Ancak 2022 yılı matrah artırımına dahil olurken “sıfır” beyanname verilmesinin de önüne geçilecek.

SIFIR BEYANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yasa teklifindeki düzenlemeyle matrah veya vergi artırımında bulunan ve şartları yerine getiren mükelleflere ilişkin olarak vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak. Gelir vergisi mükellefleri 2018-2021 yılları için belirlenen yüzde 20 ile 35 arasındaki oranlarda ve asgari tutarlarda artırım yaparak tahakkuk eden vergilerini peşin ya da 12 taksitte ödeyebilecekler. Komisyondaki görüşmelerde 2022 yılının da matrah artırımına dahil olması gerektiği dile getirildi. 2022 yılında elde edilen gelirlerin beyanı henüz yapılmadı. Gelir vergisi mart, kurumlar vergisi nisan ayında beyan edilecek. Bunun için de matrah artırımına 2022 yılı dahil edilmedi.

Ancak piyasadan gelen yoğun talep nedeniyle 2022 yılının da matrah artırımına dahil edilmesi planlanıyor. Mükelleflerin “sıfır” beyanname vermemesi için matrah artırımı iki çıpaya bağlanarak getirilecek. Ya geçici verginin belli oranında ya da 2021 yılı beyanının belli oranında beyanname verilmesi şartı aranacak. 2022 yılının geçmiş dönemlerinde verilen geçici vergilerin örneğin yüzde 20’sinden az beyanname verilmesinin önüne geçilecek. Ya da bir önceki yıl verilen beyanname esas olacak. Matrah artırımı yapan mükellefler hakkında vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmıyor.

DEPREM BÖLGESİ İÇİN BAŞVURULAR AĞUSTOSTA

Deprem bölgesi için ise mücbir sebep ilan edildi. Bu süre 31 Temmuz tarihinde sona erecek. Deprem bölgesinde başvuru mücbir sebep ilanının bitmesinden sonra alınacak. Yapılandırma yasa teklifinde deprem bölgesine ilişkin başka bir düzenlemenin yer almayacağı, yapılacak düzenlemeler için bir süre bekleneceği ifade edildi. Marmara depremi sonrasında da deprem bölgesi için atılacak adımlarda yaklaşık 4 ay beklendiği hatırlatıldı. (Neşe Karanfil / Hürriyet)