Kredi kartları ve banka kartları, online ya da fiziksel alışverişlerde ödeme kolaylığı sunarken taksit özelliği başta olmak üzere birçok avantajı beraberinde getirir. Aynı zamanda kredi kartı para çekme aracı olarak da kullanılabilir ve bankacılık işlemlerinin birçoğunu ATM'ler vasıtasıyla gerçekleştirmenizi sağlar. Kredi kartları ile sunulan nakit avans, taksit gibi avantajlardan faydalanırken güvenlik önlemlerini ihmal etmemelisiniz. İçeriğimizde “Kredi kartı nasıl kullanılır?” hususunda detaylı bilgileri ve kredi kartını alışverişlerde güvenli bir şekilde kullanmanız için dikkat etmeniz gerekenleri bulabilirsiniz.
Kredi Kartı Güvenlik Kodunu Kimseyle Paylaşmayın!
Banka ya da kredi kartı, kullanıcılarına güvenlik açısından destek olan bir takım özelliklere sahiptir. Kartların güvenliğini sağlayan unsurların en başında CVV kodu gelir. Türkçe karşılığı “Kart Doğrulama Değeri" olan "Card Validation Value" kelimelerinin kısaltması olan bu rakamlar, kartın doğrulanması amacıyla her kart için özel olarak oluşturulan kredi kartı güvenlik kodu işlevi görür. Online işlemlerde kartın sahibinin doğrulanmasını sağlayan bir güvenlik adımı olan CVV kodunun banka personeli dahil üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerekir.
Kredi Kartınızın Görsellerini Online Ortamlarda Bulundurmayın!
Kredi kartı ya da banka kartları üzerindeki bilgilerin kolayca okunabildiği kart görsellerini, online ortamlarda paylaşmamalısınız. Özellikle elektronik posta ile kart görsellerinin karşı taraflara gönderilmemesi, sosyal medya ortamlarında ya da anlık mesajlaşma uygulamalarında bu görsellerin kullanılmaması alınacak basit güvenlik önlemleri olarak sıralanabilir.
POS cihazı, ATM gibi şifre girmeniz gereken işlemlerde güvenli bir şekilde tuşlama yapmalısınız. Kart şifrenizi, satış personeli ya da ikinci kişilerle paylaşmamalısınız. Kartlarınızın güvenliği için şüpheli gördüğünüz durumlarda zaman kaybetmeden şifrelerinizi değiştirmelisiniz. Sadece şüpheli işlemlerde değil, düzenli aralıklarla şifre veya parolanızı değiştirmelisiniz. Şifrelerinizde doğum tarihiniz gibi kolay tahmin edilebilecek rakamları tercih etmemelisiniz. Ayrıca banka kartı sahiplerinin sık yaptıkları hatalardan biri olarak kullandığınız tüm kartların şifresinin aynı olmamasına özen göstermelisiniz. Bu durumlarda, herhangi bir kartınızın şifresinin ele geçirilmesi halinde tüm kartlarınızın güvenliğini tehlikeye atmış olabilirsiniz.
Fiziksel olarak kredi kartlarını kullanırken temassız işlemlerde, ödeme anında mutlaka tutar bilgisini kontrol ederek kartlarınızı POS cihazlarına ya da ödeme alanlarına yaklaştırmalısınız. İşlem sonrasında mutlaka slip talep etmeli ve ödeme işlemini slip üzerindeki bilgilerle kontrol etmelisiniz. Kredi kartı para gönderme, temassız işlem, nakit avans limitlerini kontrol ederek bu tutarları sınırlandırabilirsiniz.
Kredi Kartı ya da Banka Kartı Neden Bloke Olur?
Kart kullanıcılarının en çok karşılaştığı olaylardan biri de kartların çeşitli gerekçeler ile bloke olma durumlarıdır. Banka kartı bloke olmasına neden olan durum ya da işlemlerden bazıları şöyledir:
● Kart kullanım tarihinin sona ermesi
● Kartı şifresinin alışverişlerde ya da ATM’lerde 3 kez hatalı tuşlanması
● Şüpheli işlem durumları
● ATM arızası
Kartların ATM işlemleri esnasında bloke olması durumunda ATM tarafından kartınıza el konur. Bu durumda kartınızın bloke olma nedenini anlayabilmek için banka çağrı merkezini arayabilir ya da şubeleri ziyaret edebilirsiniz. Bu durumlarda genellikle kartınız yeni bir kredi kartı başvurusu yapmaya gerek kalmadan yenilenir ve tercih ettiğiniz adrese gönderilir.
Kredi Kartı ya da Banka Kartı Kaybolursa Ne Yapmalısınız?
Kart kullanıcılarının güvenlik konusunda en çok endişelendiği durumların başında kartların kaybolması gelir. “Banka kartı kaybolursa ne olur?” sorusuna verilecek ilk yanıt, zaman kaybetmeden bankanızla iletişime geçerek durumu bildirmenizdir. Artık birçok bankanın mobil uygulamasında kaybolmaları durumunda kartları kullanıma kapatmanıza yardım eden özellikler bulunur. Online bankacılık işlemlerini kullanarak kartları geçici olarak kullanıma kapatabilirsiniz. “Kredi kartım nerede?” sorusuna yanıt olarak kart işlemleri menüsünden kartla yapılan son işlemleri kontrol edebilirsiniz.