Kafkas Üniversitesinden:

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kafkas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde yürütülen eğitim-öğretim, sınav, değerlendirme ve mezuniyete ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Kafkas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde yürütülen eğitim-öğretim, sınav, değerlendirme ve mezuniyete ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Anabilim dalı: Kafkas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine bağlı ilgili anabilim dalını,

c) ANO: Bir döneme ait ağırlıklı not ortalamasını,

ç) Dekan: Kafkas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

d) Fakülte: Kafkas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

e) Fakülte Kurulu: Kafkas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurulunu,

f) Fakülte Yönetim Kurulu: Kafkas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yönetim Kurulunu,

g) GANO: Genel ağırlıklı not ortalamasını,

ğ) Rektör: Kafkas Üniversitesi Rektörünü,

h) Senato: Kafkas Üniversitesi Senatosunu,

ı) Üniversite: Kafkas Üniversitesini,

i) YANO: Bir eğitim-öğretim yılına ait yıl sonu ağırlıklı not ortalamasını,

j) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğretim Dili, Eğitim-Öğretim Süresi ve Eğitim Şekli

Öğretim dili

MADDE 5- (1) Fakültede eğitim-öğretim dili Türkçedir. Ancak Senatonun kararı ile öğretim programındaki bazı dersler yabancı dilde verilebilir.

Eğitim-öğretim süresi

MADDE 6- (1) Fakültede beş yıllık eğitim programı uygulanır. Bu öğrenim süresini başarı ile tamamlayanlara diş hekimliği diploması verilir. Öğrenciler, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programları azami sekiz yıl içinde başarı ile tamamlamak zorundadır.

Eğitim-öğretim yılı

MADDE 7- (1) Fakültede eğitim-öğretim, Fakülte Kurulunun kararlaştırdığı ve Senatonun onayladığı akademik takvime göre yürütülür. Yarıyıl/yıl sonunda uygulanan yarıyıl/yıl sonu sınavları, bütünleme sınavları ve tek ders mezuniyet sınavı bu sürenin dışındadır. Ancak, Fakülte Kurulunun gerekli gördüğü durumlarda klinik uygulama dersleri, akademik takvimde belirtilen teorik eğitim ve sınavlar ile ilgili süreyi aşabilir.

(2) Bir eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyılı olmak üzere iki yarıyıldan oluşur.

(3) Bir eğitim-öğretim dönemi sınavlar hariç on dört hafta (yetmiş iş günü) olarak düzenlenir.

Öğretim programları

MADDE 8- (1) Öğretim programı anabilim dalı kurullarının önerisi üzerine Fakülte Kurulunca kararlaştırılır ve Senatonun onayı ile kesinleşir. Fakültede birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflarda yıl esasına göre örgün eğitim uygulanır ve sınıf geçme sistemi ile eğitim yapılır.

Ortak zorunlu ve ortak seçmeli dersler

MADDE 9- (1) Ortak zorunlu ve seçmeli dersler YÖK ve Senato tarafından belirlenir ve bu dersler hakkında, 28/8/2012 tarihli ve 28395 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kafkas Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Eğitim-öğretim programlarının esasları ve işleyişi

MADDE 10- (1) Fakültede eğitim-öğretim sınıf geçme esasına göre yapılır. Kaydını yenileyen öğrenci o yıl programının bütün derslerine kaydolmuş sayılır. Öğrenci, o yıla ait derslerin ortak zorunlu dersler hariç, birden fazla dersinden başarısız olması halinde bir üst sınıfa geçemez. Tek dersten başarısız olarak bir üst sınıfa geçebilmek için o dersin devam şartlarını yerine getirmiş, pratik uygulamaları ve pratik sınavlarını başarı ile tamamlamış olmak gerekir. Uygulamalardan başarılı olup teorik sınavda başarısız olan öğrencinin bir üst sınıfa borçlu olarak devamı sağlanır. Başarısız olduğu dersten devam mecburiyeti aranmaz. İlgili eğitim-öğretim yılı içindeki ara sınav ve yıl sonu sınavlarına girmek zorundadır.

(2) Birinci, ikinci ve üçüncü sınıfta gerçekleştirilen klinik öncesi uygulama dersleri için başarı değerlendirmesi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Öğrenciler anabilim dalı kurullarınca belirlenen ve eğitim-öğretim yılı başında öğrencilere duyurulan belirli sayı ve içerikte pratik uygulamayı, verilen süre (yarıyıl/yıl) içerisinde tamamlamak ve teslim etmek zorundadır.

b) Klinik öncesi uygulama derslerinin değerlendirme şekilleri, puanlama kriterleri, uygulama esasları ve yapılması gereken iş miktarları anabilim dalı kurullarınca eğitim-öğretim yılı başlangıcından en az iki hafta önce Dekanlığa resmî olarak bildirilir ve eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce öğrencilere duyurulur. Belirlenen iş yüklerinin tamamını başarı ile yapan, klinik uygulama dersine devam şartını yerine getiren öğrenciler klinik öncesi uygulama dersinin yarıyıl/yıl sonu sınavına girmeye hak kazanır.

c) Klinik öncesi uygulama dersinin değerlendirilmesi için yapılacak olan ara sınav, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavları pratik sınav olarak uygulanır. Dersin başarı durumu yarıyıl sonu harf notu ile belirlenir. Proje, ödev, sunum, laboratuvar uygulamalarının notunun, ara sınav ve/veya yarıyıl/yıl sonu sınavı yerine geçme durumu, ilgili anabilim dalı kurul kararı ile Fakülte Yönetim Kurulunda görüşülmek üzere, eğitim-öğretim dönemi başlamadan en az iki hafta önce Dekanlığa gönderilir. Dekanlıkça eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce öğrencilere duyurulur.

(3) Üçüncü sınıf öğrencileri, Fakülte Kurulunun belirlediği esaslara uygun olarak ilgili kliniklerde gruplar halinde gözlemci öğrenci olarak klinik eğitimine başlarlar.

(4) Dördüncü sınıf klinik uygulama derslerine ilişkin esaslar aşağıdaki şekildedir:

a) Dördüncü sınıf klinik uygulama derslerinin değerlendirme şekilleri, puanlama kriterleri, uygulama esasları ve yapılması gereken iş içeriği ve sayısı, ilgili anabilim dallarının kurul kararları ile eğitim-öğretim yılı başlangıcından en az iki hafta önce Dekanlığa resmî olarak bildirilir, eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce öğrencilere duyurulur.

b) Klinik uygulama dersinden başarılı sayılabilmek için; klinik uygulama dersine devam şartını yerine getirmek, belirlenen uygulamaları eksiksiz olarak tamamlamış olmak ve ilgili anabilim dalı kurulu tarafından eğitim-öğretim yılı başında ilan edilen şekliyle yapılacak olan klinik eğitim sonu sınavından başarılı olmak gerekir.

c) Belirlenen klinik uygulama iş yükünün asgari oranlarını (%75) dersin verildiği eğitim-öğretim yılında/yarıyılında belirlenen sürede tamamlayamayan öğrenci başarısız sayılır. Bu durumdaki öğrenciler final ve bütünleme sınavlarına alınmaz. İlgili klinik uygulama dersini bir sonraki eğitim-öğretim yılında tekrar eder.

ç) Öğrencinin klinik uygulama derslerinden telafi hakkı elde edebilmesi için ilgili eğitim-öğretim yılında sorumlu bulunduğu klinik uygulama toplam ders sayısının en az %75’ine ait belirlenen uygulamaları eksiksiz tamamlamış olması gerekir.

d) Klinik uygulamaların tamamını bitiremeyen, ancak en az %75’ini tamamlayan ve (ç) bendinde yer alan şartı sağlayan öğrenciler için bir telafi süresi tanımlanır ve öğrenci, ilgili anabilim dalının akademik kurul kararınca uygun görülen klinik uygulama işlerini bu sürede tamamlayamadığı iş yükünün %50 fazlasıyla tamamlamakla yükümlüdür. Telafi uygulamalarını başarı ile tamamlayan öğrenciler ilgili uygulama dersine ait bütünleme sınavına girmeye hak kazanır. Aksi takdirde klinik uygulama dersini bir sonraki eğitim-öğretim yılında tekrar eder.

(5) Beşinci sınıf klinik uygulama derslerine ilişkin esaslar aşağıdaki şekildedir:

a) Beşinci sınıf klinik uygulama derslerinin değerlendirme şekilleri, puanlama kriterleri, uygulama esasları ve yapılması gereken iş içeriği ve sayısı ilgili anabilim dallarının kurul kararları ile eğitim-öğretim yılı başlangıcından en az iki hafta önce Dekanlığa resmî olarak bildirilir ve eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce öğrencilere duyurulur.

b) Klinik uygulama dersi/derslerinden başarılı sayılabilmek için klinik uygulama dersi/derslerine devam şartını yerine getirmek, belirlenen uygulamaları eksiksiz olarak tamamlamış olmak ve ilgili anabilim dalı tarafından eğitim-öğretim yılı başında ilan edilen şekliyle yapılacak olan klinik uygulama eğitim sonu sınavından başarılı olmak gerekir.

c) Klinik uygulama eğitimi derslerinin bir veya birkaçından başarılı olamayan öğrencilere, başarısız oldukları dersi/dersleri başarılı oluncaya kadar, 2547 sayılı Kanuna göre azami süreler dahilinde tekrar hakkı verilir. Buna ilişkin diğer esaslar Fakülte Kurulunun önerisi ve Senatonun kararıyla belirlenir. Klinik uygulama ders dönemini başarı ile tamamlayanlara başka bir sınav uygulamaksızın diş hekimi diploması verilir.

Devam mecburiyeti

MADDE 11- (1) Öğrenciler derslere, uygulamalara, laboratuvarlara ve klinik uygulama derslerine devam etmek zorundadırlar.

(2) Teorik derslerin %30’undan; uygulamalı dersler, klinik uygulama dersleri ve laboratuvarların %20’sinden daha fazlasına katılmayan öğrenciler devamsız sayılırlar. Bu durumdaki öğrenciler yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavına alınmazlar ve kendilerine Z harf notu verilir.

(3) Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir ve değerlendirilir.

(4) Kafkas Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 34 üncü maddesinde belirtilen hallerde öğrenci izinli sayılır, bu durumlar dışında derslere devam zorunludur. Ancak öğrenci izinli sayılarak klinik eğitime devam etmediği süreyi tamamlamak zorundadır. Aksi halde ilgili klinik eğitiminden başarısız sayılır.

(5) Sağlık raporu devamdan sayılmaz.

Derslerin yerel ve AKTS kredi değerleri

MADDE 12- (1) Bir dersin yerel kredi değeri, o dersin haftalık teorik ders saatlerinin tamamı ile haftalık laboratuvar, uygulama ve klinik uygulama ders/derslerinin yarısının toplamından oluşur. Derslerin yerel kredi değerleri Fakülte Kurulunun önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

(2) Bir dersin AKTS kredisi, öğrencilerin o derste kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinlikler ile o dersin teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetler ve gerekli çalışma saatleri de göz önünde bulundurularak hesaplanır ve o dersin çalışma yükünü ifade eder.

(3) Bir dersin yerel ve AKTS kredisi hesaplanırken küsurlar tam sayıya yuvarlanır.

(4) Not ortalamalarına katılmayacağı Senato tarafından kabul edilen dersler için yerel kredi değeri tespit edilmez. Bu derslerin haftalık, teorik, uygulama ve laboratuvar saatlerinin belirtilmesi ile yetinilir. Yerel kredisi olmayan tüm dersler AKTS kredisi ile kredilendirilir.

Yarıyıl/yıl ve toplam kredi değerleri

MADDE 13- (1) Bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, tüm derslerin AKTS kredilerinin toplamı en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Notlar

Sınavlar

MADDE 14- (1) Öğrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, bütünleme, tek ders mezuniyet sınavı, mazeret, muafiyet ve ek sınavlardan oluşur. Ayrıca YÖK ve Senato tarafından belirlenen farklı sınav uygulamaları da yapılabilir.

(2) Fakültede yapılan bazı sınavlara ilişkin esaslar aşağıdaki şekildedir:

a) Kısa süreli sınav: Yarıyıl/yıl içinde haberli veya habersiz olarak ders saatinde yapılan kısa süreli sınavlardır. Fakültede kısa sınavlar, ara sınav ile beraber değerlendirileceğinde her dönem için en az üç kısa sınavın ortalaması bir ara sınav yerine geçebilir.

b) Ara sınav: İlgili eğitim ve öğretim programının öngördüğü derslerden yarıyıl ve yıl içinde yapılan sınavdır. Ödev, laboratuvar ve klinik çalışmalarının yarıyıl/yıl içindeki değerlendirmeleri ara sınav yerine geçebilir. Ara sınav tarihleri Fakülte Kurulunca belirlenir.

c) Yarıyıl/yıl sonu sınavı: Dersin verildiği yarıyıl/yıl sonunda akademik takvimde belirlenen tarihler arasında yapılan sınavdır. Yarıyıl/yıl sonu sınavı bir yılda her ders için birer kez açılır. Öğrenciler, devam ve uygulama şartlarını yerine getirmedikleri derslerin yarıyıl/yıl sonu sınavlarına giremezler. Ayrıca pratik ve klinik uygulaması olan derslerde ilan edilen sayı ve türde uygulamayı eksiksiz ve başarılı olarak tamamlamak zorunludur.

ç) Klinik uygulama eğitim sonu sınavı: Beşinci sınıf öğrencileri için klinik eğitim süresinin bitiminde, belirlenen uygulama iş yüklerini tamamlamış öğrenciler için pratik ve/veya teorik olarak yapılan sınavdır. Pratik sınav değerlendirmeleri; klinik uygulama barajı ve/veya hasta başı/hasta ile ilgili uygulamalar şeklinde yapılabilir.

d) Bütünleme sınavı: Yarıyıl/yıl sonu sınavında başarısız olan öğrencilere açılan sınavdır. Bütünleme sınavı bir yılda her ders için birer kez açılır. Akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Bütünleme sınavı yarıyıl/yıl sonu sınavı yerine geçer. Öğrenciler, devam ve uygulama şartlarını yerine getirmedikleri derslerin bütünleme sınavlarına giremezler.

e) Tek ders mezuniyet sınavı: Mezuniyetleri için yıl sonunda devam ve/veya uygulama şartlarını yerine getirmiş ancak tek dersten FF harf notu alarak başarısız olmuş ve azami öğrenim süresini tamamlamamış öğrenciler için bir defaya mahsus olmak üzere, tek derse kaldığı yarıyıl/yıl veya bütünleme sınav dönemi sonunda yapılan sınavdır. Bu sınavdan yararlanmak isteyen öğrenciler, dilekçe ile başvurmaları halinde Dekanlık kararı ile bu sınava, tek derse kaldığı anlaşılan yarıyıl/yıl veya bütünleme sınav dönemi sonunda girerler. Tek ders sınavına giren öğrenciler için başarı notu 100 puan üzerinden 60’tır.

f) Mazeret sınavı: Ara sınavlar ve bütünleme sınavları için geçerli olup, mazeretle ilgili belgeler mazeretin bitim tarihinden itibaren en geç beş iş günü içerisinde Dekanlığa ulaştırılır. Mazeret sınavına girebilmek için, Kafkas Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 32 nci ve 34 üncü maddelerinde belirtilen koşullardan birinin Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmesi ve öğrenciye mazeret sınav hakkı tanınması gerekir. Ara sınavların mazeret sınavları en geç o yarıyılın son haftası içinde, bütünleme sınavlarının mazeret sınavları ise sınav programında belirtilen bütün derslerin bütünleme sınavları yapıldıktan sonra en geç on beş gün içerisinde Fakülte Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarihte yapılır.

(3) Sınavlar; teorik (yazılı veya sözlü), e-sınav, pratik, laboratuvar veya klinik uygulamalar şeklinde ya da bu sınav çeşitlerinin birleşimi şeklinde yapılabilir. Sözlü ve yazılı sınavlar, anabilim dalı tarafından belirlenen öğretim üyesi/üyeleri tarafından yapılır. Sözlü sınavların uygulaması sırasında, eğer sınav yüz yüze olarak gerçekleştirilecek ise ilgili anabilim dalı tarafından belirlenen en az üç öğretim elemanından oluşan bir jüri ile yapılır.

(4) Beşinci sınıf klinik uygulama dersleri hariç her ders için her yarıyılda, en az bir ara sınav ve bir yarıyıl/yıl sonu sınavı olmak üzere, yapılacak olan ara sınav sayısı, Fakülte Kurulunca belirlenir.

(5) Sınav takvimi, akademik takvime uygun olarak en az iki hafta önce Dekanlık tarafından ilan edilir. Sınav tarihleri ilan edildikten sonra, zorunlu haller durumunda, bu tarihler Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile değiştirilebilir.

(6) Sınav ve puanlamaya yönelik her türlü etkinliğin ölçüm sonuçları, bu sınav ve etkinliklerin yapılış tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde akademik takvime uygun olarak ilgili öğretim elemanı tarafından öğrenci otomasyon sisteminde duyurulur.

(7) Yürütülen derse ait sınav evrakının, sınav notlarının ilan edilmesinden itibaren on gün içinde öğretim elemanınca Dekanlığa teslim edilmesi gerekir. Sınav evrakının, ilgili birimce ilgili mevzuatta öngörüldüğü şekliyle arşivde iki yıl saklanması zorunludur.

(8) Öğrenciler sınavlara sınav programında gösterilen zaman ve yerde girmek, öğrenci kimliği ile Fakülte tarafından talep edilen diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır.

(9) Sınav başladıktan sonra ilk on dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınırlar. Ancak, bu süre içerisinde hiçbir öğrenci sınav salonunu terk edemez. Geç gelen öğrencilere hiçbir koşulda ek süre verilmez.

Sınavların değerlendirilmesi

MADDE 15- (1) Pratik uygulaması olan derslerde tamamlanması gereken iş miktarı ve sınavlara etkisi anabilim dalının önerisi ve Fakülte Kurulunun onayı ile eğitim yılı başında ilan edilir. Bir dersteki başarı durumu; yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavı, laboratuvar, pratik ve benzeri uygulamalı çalışmalar ile ara sınavların not ortalamasının birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir.

(2) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin başarı notu, öğrencinin o dersin ara sınavları ile diğer çalışmalarından almış olduğu not ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınav notunun %70’inin toplanmasıyla elde edilen nottur. Öğrencinin ara sınavı not ortalaması ne olursa olsun başarılı sayılması için yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavından en az 60 puan alması gerekir.

(3) Öğrencilerin bir dersten başarılı sayılması için CC harf notu veya üstü notlardan birini almış olması gerekir.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 16- (1) Sınav sonuçlarına itiraz edilmesi hakkında Kafkas Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 26 ncı maddesi hükümleri uygulanır.

Sınavın geçerliliği

MADDE 17- (1) Öğrenci, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde sınavları geçersiz sayılır. Öğrencinin girmemesi gereken bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa da iptal edilir ve öğrenci hakkında ilgili mevzuat hükümlerine göre disiplin işlemleri başlatılır.

(2) Sınav esnasında veya sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya çektiği, kopya çektirdiği veya kopya çekilmesine yardım ettiği tespit edilen öğrenci ve teknolojik cihazları sınav salonunda, dersin öğretim elemanı tarafından özellikle izin verilen haller ve Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar dışında bulunduran öğrenci hakkında tutanak düzenlenir. Sınav esnasında tespit edildiyse öğrenci sınavdan çıkarılır. Tutanak çerçevesinde ilgili mevzuat hükümlerine göre soruşturma açılır ve soruşturma neticesinde suç sabit olursa sınavı geçersiz ve sonucu sıfır sayılır. Ancak, soruşturma neticesinde suçsuz bulunan öğrenciye mazeret sınavı hakkı tanınır.

Dersin harf notu

MADDE 18- (1) Bir öğrenciye laboratuvar, uygulama, proje, ödev ve benzeri yarıyıl/yıl içi çalışmaları ile ara sınav sonuçları, yarıyıl/yıl sonu sınav sonuçları ve devam durumu dikkate alınarak, Fakülte Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde öğretim elemanı tarafından ikinci fıkrada yer alan harf notlarından biri, yarıyıl/yıl ders notu olarak takdir edilir.

(2) Katsayı, harf notu karşılıkları ve anlamı ile mutlak değerlendirme sistemindeki not aralıkları aşağıdaki gibidir:

                           Harf Notu                                                     Mutlak Değerlendirme

Katsayı                Karşılığı                     Anlamı                  Sistemindeki Not Aralıkları

  4,00                       AA                     Mükemmel                             80 – 100

  3,50                       BA                        Çok İyi                                 75 – 79

  3,00                       BB                             İyi                                     70 – 74

  2,50                       CB                           Orta                                    65 – 69

  2,00                       CC                         Başarılı                                 60 – 64

  1,50                       DC                       Başarısız                                55 – 59

  1,00                       DD                       Başarısız                                50 – 54

  0,50                       FD                        Başarısız                                40 – 49

  0,00                       FF                        Başarısız                                 0 – 39

                                  Z                        Devamsız                                    

                                 G                           Geçer                                        

                                 K                            Kalır                                        

                                 H                         Mazeret                                      

                                 M                           Muaf                                        

Not ortalaması

MADDE 19- (1) ANO, YANO ve GANO’nun hesaplanmasına ilişkin esaslar şunlardır:

a) Öğrencilerin; ANO’su her yarıyıl, YANO’su her eğitim-öğretim yılı, GANO’su ise bir ve birden çok yarıyıl/yıl sonunda hesaplanır.

b) ANO; öğrencilerin her bir yarıyıl/yılı sonunda almış olduğu derslerin her birinin kredi saati ile o dersin başarı notunun 18 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen katsayı karşılığı ile çarpımından elde edilen sayıların genel toplamının, bu derslerin kredilerinin genel toplamına bölümünden elde edilen sonuçtur.

c) YANO; öğrencilerin her bir eğitim-öğretim yılı sonunda güz ve bahar dönemlerinde almış oldukları derslerin her birinin kredi saati ile o dersin başarı notunun 18 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen katsayı karşılığı ile çarpımından elde edilen sayıların genel toplamının, bu derslerin kredilerinin genel toplamına bölümünden elde edilen sonuçtur.

ç) GANO; öğrencinin Fakültede öğrenimine başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl/yıl da dahil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saati ile o dersin başarı notunun 18 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen katsayı karşılığı ile çarpılarak toplanmasından elde edilen sayının, toplam kredi saatine bölünmesi ile hesaplanır. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlatılır.

Lisans öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlayamayanlar

MADDE 20- (1) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanların ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Ön lisans diploması alabilmek için ilk dört yarıyıl programındaki ders ve klinik uygulama derslerinin her birinden en az CC harf notu alarak tamamlamış olmak ve GANO’nun 2,00 veya üzerinde olması gerekir.

Mezuniyet ve diploma

MADDE 21- (1) Beş yıllık diş hekimliği eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilere diş hekimliği diploması verilir. Öğrenciye diş hekimliği diplomasının verilebilmesi için öğrencinin programdaki alması gereken ders ve klinik uygulama derslerini, her birinden en az CC harf notu alarak tamamlamış olması ve GANO'nun 2,00 veya üzerinde olması gerekir. Derecelendirme, diş hekimliği eğitim-öğretim süresini beş yılda tamamlamış mezunlar arasından GANO’ya göre yapılır.

(2) Bulundukları yarıyıl/yıl sonu itibarıyla bütün derslerini almış, başarmış ve disiplin cezası almamış öğrencilerden GANO’su 3,00-3,49 arasında olanlar onur öğrencisi, 3,50-4,00 arasında olanlar yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi her yarıyıl/yıl sonunda Dekanlık tarafından ilan edilir.

(3) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere, diplomasını alırken iade edilmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 22- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Kafkas Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 23- (1) Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 24- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kafkas Üniversitesi Rektörü yürütür.