Genel

Kadir Has Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik

Kadir Has Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 30 Kasım 2024 Tarihli ve 32738 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Kadir Has Üniversitesinden:

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANS EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 15/8/2021 tarihli ve 31569 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadir Has Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Askerlik durumu, ikamet ve adli sicil kaydına ilişkin işlemler adayın yazılı beyanı ile yapılır.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “eğitim ve öğretime başlama tarihinden” ibareleri “derslerin başladığı tarihten” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Eğitim ve öğretim yılına ait akademik takvim, birimlerin önerileri dikkate alınarak Senato kararı ile belirlenir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yıllık” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Kayıt yenileme ve derse kayıt işlemlerinden öğrenci sorumludur. Öğrenim ücretini ödeyen öğrenci, her yarıyıl başında ders kayıt işlemini yapar.”

“(8) Öğrenciler mali yükümlülükleri yerine getirmek koşuluyla, dersler başladıktan sonra akademik takvimde belirtilen geç kayıt tarihine kadar Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile geç ders kaydı yapabilirler. Akademik takvimde belirtilen süre sona erdikten sonra geç kayıt yapılmaz. Ancak geçerli mazeretleri nedeniyle kayıt yaptıramayan öğrencinin ders kaydı, mazeretini belgelemek kaydıyla, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılabilir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 20- (1) Öğrenciler, her yarıyıl için akademik takvimde belirtilen son başvuru tarihine kadar kredi yüklerini aşmamak koşuluyla, ders ekleme ve/veya ders bırakma işlemi yapabilirler.

(2) Öğrenciler, her yarıyıl için akademik takvimde belirtilen son başvuru tarihine kadar öğretim planındaki derslerden birinden çekilebilirler. Öğrenciler öğrenim süresi içerisinde en fazla beş dersten çekilebilir. Öğrenciler ancak ilk defa aldıkları derslerden çekilebilirler. Öğrencinin çekildiği ders alınmamış sayılır ve not döküm belgesinde Ç harfi ile yer alır.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak, hazırlık programını güz yarıyılı sonunda başarıyla tamamlayarak lisans öğrenimine bahar yarıyılında başlayacak öğrenciler ile seçmeli ders/dersler nedeni ile ders planında belirtilen kredi yükünü aşarak ders alamayan öğrencilere, talepleri halinde yalnızca ilk iki yarıyıl için Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile bir ders daha verilebilir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci fıkrasının (a) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) E (eksik) notu, yarıyıl sonu sınavı yapılmayan bitirme tezi, bitirme projesi, bitirme ödevi, saha çalışması, laboratuvar, tez, proje çalışması, sunum ve benzeri dersler için gerekli çalışmaları bitiremeyen öğrencilere verilir. Bir öğrenci E notu aldığı derste, eksik notların verilmesi için akademik takvimde belirtilmiş olan son tarihe kadar eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde E notu kendiliğinden FF/K notuna dönüşür.”

“k) NGR (not girilmedi) işareti, öğrencinin ders notunun akademik takvimde belirtilen süreler içinde girilmemiş olduğunu belirtir. Akademik takvimde NGR işareti için belirtilen son tarihe kadar harf notlarının sisteme girilmesi gerekir. Aksi halde NGR işareti kendiliğinden FF/K notuna dönüşür.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Öğrenci, öğretim planında karşılığı bulunmayan bir dersi Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile alabilir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “not yükseltmek için” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “veya mezun” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci     fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“(2) Öğrencinin herhangi bir nedenle başka bir yükseköğretim kurumuna geçiş yapması durumunda, ilişik kesme işlemi ilgili üniversitenin öğrencinin belgelerini istediği yazıya dayanarak Öğrenci İşleri Direktörlüğü tarafından yapılır.”

“e) Lisans programlarına yurt dışından kabul edilen uluslararası öğrencilerin iki yıl üst üste ücret ödemeyerek kayıt yenilememesi ve ders kaydı yapmaması.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kayıtlı olduğu lisans programının zorunlu/seçmeli ders kredi yükümlülüklerini yerine getirmiş ve aldığı derslerden başarılı olmuş, mezuniyet için gerekli KHAS krediyi veya 240 AKTS krediyi tamamlamış, genel not ortalaması en az 2.00 olan ve ilgili birim tarafından belirlenen staj dahil tüm çalışmaları tamamlamış öğrencilere lisans diploması verilir.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinde yer alan “öğrencinin kayıt sırasında verdiği ve/veya öğrenci için oluşturulan” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 16- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 17- Bu Yönetmelik hükümlerini Kadir Has Üniversitesi Rektörü yürütür.