İzmir Bakırçay Üniversitesinden:

İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ SAĞLIKTA YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Bakırçay Üniversitesi Sağlıkta Yapay Zeka Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İzmir Bakırçay Üniversitesi Sağlıkta Yapay Zeka Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: İzmir Bakırçay Üniversitesi Sağlıkta Yapay Zeka Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: İzmir Bakırçay Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Sağlıkta yapay zeka çalışmaları için gerekli uygulama ve araştırma laboratuvarlarını kurmak ve işletmek.

b) Sağlıkta yapay zeka teknolojileri üretmek, bu alanda pilot çalışmalar geliştirmek ve yeni fikirlerin prototiplerinin üretilmesini sağlamak.

c) Sağlıkta yapay zeka alanında ulusal ve uluslararası düzeyde akademik danışmanlık hizmeti vermek ve yeni yaklaşımlar geliştirmek.

ç) Sağlıkta yapay zeka teknolojilerini ticarileştirmek ve ihraç etmek için pazara hazırlamak, bu konudaki yaratıcı ve disiplinler arası çalışmaları teşvik ve organize etmek.

d) Merkezin araştırma konularında ulusal ve uluslararası düzeyde kurs, seminer, kongre ve sempozyumlar düzenlemek.

e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin faaliyet alanları ile ilgili yurt içi ve yurt dışındaki benzer merkezlerle iletişim kurmak ve iş birliğini arttırmak.

f) Kurs ve eğitim programları ile sertifikasyon programları yürütmek, alanda ihtiyaç duyulan insan kaynaklarının geliştirilmesine yardımcı olmak, bilgi birikimi sağlamak ve yaymak.

g) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili diğer yükseköğretim kurumları, kamu kurumları ve sanayi kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütmek ve bu çalışmaların yürütülmesinde kullanılacak merkezi laboratuvarları oluşturmak, gerekli donanım ve verileri sağlamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Hekimlik sanatı klinik tecrübeleri ile oluşan bilgi birikimlerini farklı veri kümeleri haline getirip bu veri kümelerini anlayan ve öğrenen yapay zeka sistemlerine aktararak sentezlenmesini sağlamak ve iç görüler elde etmek ve kronik hastalık takibinde kişiselleştirilmiş tıp kapsamında yenilikçi uygulamalar geliştirerek morbidite ve mortaliteyi azaltmak; tıp öğrencileri için eğitimlerini pekiştirici, hastalar ve hasta yakınları için bilgilenme deneyim modaliteleri, uzmanlarda ve hekimlerde ileri branşlaşmanın getirdiği ortak payda kaybının önüne geçerek bilgi aktarım yolları geliştirmek.

b) Yazılım tabanlı tıbbi cihaz ürünleri, giyilebilir teknoloji ürünleri mühendisliği, ilaç buluş ve geliştirme (yeni molekül, biyobenzer) süreçlerinde makine öğrenmesi tekniklerini uygulamak, ticarileştirilecek içerik tabanlı akıllı medikal görüntüleme gibi ürünlerle teşhis hatalarını azaltmak, erken teşhise yönelik modeller geliştirmek, yardımcı sağlık personeli kaynaklı tıbbi hataları dünya standartlarının altına indirmek, klinik iş akışlarını kolaylaştırmak, sektör paydaşlarının maliyetlerini düşürerek sağlık hizmetlerinin verimini arttırmak.

c) Bilimsel ve teknolojik araştırmalarda kullanılmak üzere sağlıkta büyük veri analizi teknikleri ile efektif hasta kayıt sistemleri kurmak.

ç) Nadir hastalıklar ile ilgili veri tabanı oluşturmak, dünyadaki referans oluşumların içinde yer almak, teknolojik ve bilimsel gelişmeleri izlemek, araştırma yapmak, yürütmek ve sonuçlandırmak, çığır açabilecek nitelikte yeni tedavi yöntemleri (rejeneratif, genetik, biyonik, hibrid) buluşlarında yer almak.

d) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili sertifikalı eğitim ve kurslar düzenlemek, bu konularda kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.

e) Sağlıkta yapay zeka sistemlerinin geliştirilebilmesi için gerekli donanım ve yazılım alt yapı yatırımlarını yapmak, bu platformlar üzerinde tıbbi kaynakça literatür bilgisi, işlenebilir hasta veri kütüphaneleri geliştirmek, bu sistemleri sağlıklı insanlardan, sporculardan, faal sağlık hizmet kuramlarından sağlanacak veriler ile beslemek, kaynakçası henüz oluşturulmamış mikrobiyota, metabolomik, farmakogenomik, nutrigenomik ve diğer omik bilim dallarına ait bilgi ve verileri depolamak ve işlemek.

f) Üniversitelerde yapılacak lisans, lisansüstü ve diğer araştırmalarda alanda gerekli eğitimin verilmesini, Merkezin laboratuvar, donanım ve diğer olanaklarından yararlanılmasını sağlamak.

g) Kamu kurumlarının ve özel sektör kuruluşlarının gereksinim duyduğu araştırmaları planlamak, gerçekleştirmek ve bu konuda danışmanlık hizmetleri vermek, yenilik içeren fikirlerin prototiplerini oluşturmak, sistem ve bileşenlerini tıbbi cihaz ve ilaç sanayi ile planlanmak, testlerini gerçekleştirmek ve üretmek.

ğ) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili olarak meslek içi ve disiplinler arası eğitim çalışmaları yapmak, bu amaçla seminerler, çalıştaylar, eğitimler, tasarım atölye çalışmaları ve konferanslar düzenlemek, yazılı ve elektronik ortamlarda yayınlar hazırlamak, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla birlikte sağlıkta yapay zeka alanında bilinçlendirici etkinliklere katılmak ve bu alanda yer alan çalışmaları destekleyici her türlü araştırma, bilimsel rapor, bülten, proje, kitap, dergi ve benzeri yayınları yapmak.

h) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında sağlıkta yapay zeka ile ilgili alanlarda çalışma yapan ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile iş birliği yapmak.

ı) Üniversite öğrencilerine sağlıkta yapay zeka ile ilgili araştırma ve geliştirme bilincini kazandırmak.

i) Merkezin amaçlarına uygun diğer faaliyetleri yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda Müdür Yardımcısı Müdüre vekalet eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Araştırma ve proje çalışmalarının ve proje ekiplerinin kurulmasını, koordinasyonunu, yönetimini ve denetimini sağlamak.

ç) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

d) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu Yönetim Kurulunun onayından sonra Rektörün bilgisine sunmak.

e) Merkezin idari işlerini yürütmek.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Müdür Yardımcısı

MADDE 10- (1) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından bir kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir.

(2) Müdürün görevi sona erdiğinde, Müdür Yardımcısının görevi de kendiliğinden sona erer. Görev süresi biten Müdür Yardımcısı aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevinden alınabilir.

Müdür Yardımcısının görevleri

MADDE 11- (1) Müdür Yardımcısının görevleri şunlardır:

a) Müdürün çeşitli mazeretler sebebiyle görevi başında bulunamadığı zamanlarda vekaleten Merkezi temsil etmek.

b) Merkez toplantı gündemini hazırlamak.

c) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

ç) Merkezin idari işlerini yürütmede Müdüre yardımcı olmak.

d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 12- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Müdür Yardımcısı ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen beş üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla süreyle başka yerde görevlendirme nedeniyle toplantılara katılamayan üyenin yerine aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim Kurulu toplantısında oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda gerekli faaliyetleri gerçekleştirmek.

b) Merkezin yatırım, plan ve bütçe tasarısını hazırlamak.

c) Eğitim, uygulama, araştırma, hizmet üretimi ve yayım konularındaki istekleri değerlendirip önerilerde bulunmak.

ç) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu değerlendirmek.

d) Merkezin etkili ve verimli bir şekilde çalışması için gerekli kararları almak.

e) Müdür tarafından gündeme alınan diğer konuları görüşüp karara bağlamak.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 16- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş Merkezin demirbaşına kaydedilerek kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 18- (1) 2/11/2020 tarihli ve 31292 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İzmir  Bakırçay Üniversitesi Sağlıkta Yapay Zeka Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörü yürütür.