İzmir Bakırçay Üniversitesinden:

İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ İŞİTME VE DENGE BOZUKLUKLARI EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Bakırçay Üniversitesi İşitme ve Denge Bozuklukları Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İzmir Bakırçay Üniversitesi İşitme ve Denge Bozuklukları Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: İzmir Bakırçay Üniversitesi İşitme ve Denge Bozuklukları Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: İzmir Bakırçay Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) İşitme ve denge bozukluğu nedeniyle Merkeze yapılan başvuruları değerlendirmek, rehabilitasyon programlarını düzenlemek ve bunları uygulamak, rehabilitasyon alan bireylere ve/veya yakınlarına danışmanlık yapmak.

b) İşitme ve denge bozukluklarının rehabilitasyonu alanındaki lisans ve lisansüstü öğrenciler ile bu alanda çalışan odyologlara ve araştırmacılara uygulama alanı yaratmak.

c) İşitme ve denge bozukluklarının rehabilitasyonu alanında lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim-öğretimi, tez çalışmalarını ve bilimsel araştırmaları desteklemek ve geliştirmek.

ç) İşitme ve denge bozukluklarının rehabilitasyonu alanında temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, kamu ya da özel kurum ve kuruluşlarla ulusal ya da uluslararası ortak projeler yürütmek.

d) Yürütülen araştırmalar çerçevesinde işitme ve denge bozukluklarına yönelik rehabilitasyon programları/protokolleri geliştirmek ve uygulamak.

e) İşitme ve denge bozukluğu olan bireylerin ve yakınlarının ihtiyaçları ve sorunlarına yönelik toplum kaynaklarını araştırmak, bu kaynakların kullanılmasında danışmanlık yapmak ve bu hizmetleri sunan kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.

f) İşitme ve denge bozuklukları ile ilgili Üniversite içinde ilgili birimler arasında gerekli iş birliğini sağlamak.

g) İşitme ve denge bozuklukları alanında kurslar ve seminerler düzenlemek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) İşitme ve denge bozukluğu olan bireylere rehabilitasyon programları ve yakınlarına yönelik eğitim programları düzenlemek.

b) İşitme ve denge bozuklukları alanında değerlendirme, tanılama ve rehabilitasyon sürecinde kullanılmak üzere tasarlanan yöntemlerin klinik kullanımlarını test etmek ve pratikte uygulanmasını sağlamak.

c) Merkez tarafından verilen hizmetlerin ve uygulama programlarının etkililiğini değerlendirmek üzere araştırmalar yapmak.

ç) Ulusal ve uluslararası düzeyde kamu kurumları ve özel sektör kuruluşları ile destekli projelerle, araştırma grupları ve bilim insanlarıyla çalışmalar yapmak.

d) İşitme ve denge bozuklukları alanında seminer, çalıştay, kongre ve sempozyum düzenlemek ve bunlara katılmak.

e) İşitme ve denge bozukluklarının rehabilitasyonu alanında ihtiyaç duyulan konularda kamu kurumlarına ve özel sektör kuruluşlarına danışmanlık hizmeti vermek.

f) Yürütülen çalışmalar sonucunda elde edilen bilimsel ve teknik bulguları raporlamak, bilimsel dergi, kitap, bülten ve benzeri ortamlarda yayımlamak, kamuoyunu yazılı ya da sözlü olarak bilgilendirmek, görüş bildirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda Müdür Yardımcısı Müdüre vekalet eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Araştırma ve proje çalışmalarının ve proje ekiplerinin kurulmasını, koordinasyonunu, yönetimini ve denetimini sağlamak.

ç) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

d) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu Yönetim Kurulunun onayından sonra Rektörün bilgisine sunmak.

e) Merkezin idari işlerini yürütmek.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Müdür Yardımcısı

MADDE 10- (1) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından bir kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir.

(2) Müdürün görevi sona erdiğinde,  Müdür Yardımcısının görevi de kendiliğinden sona erer. Görev süresi biten Müdür Yardımcısı aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya süresinden önce aynı usulle görevinden alınabilir.

Müdür Yardımcısının görevleri

MADDE 11- (1) Müdür Yardımcısının görevleri şunlardır:

a) Müdürün çeşitli mazeretler sebebiyle görevi başında bulunamadığı zamanlarda vekâleten Merkezi temsil etmek.

b) Merkez toplantı gündemini hazırlamak.

c) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

ç) Merkezin idari işlerini yürütmede Müdüre yardımcı olmak.

d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 12- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Müdür Yardımcısı ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen beş üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla süreyle başka yerde görevlendirme nedeniyle toplantılara katılamayan üyenin yerine aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim Kurulu toplantısında oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda gerekli faaliyetleri gerçekleştirmek.

b) Merkezin yatırım, plan ve bütçe tasarısını hazırlamak.

c) Eğitim, uygulama, araştırma, hizmet üretimi ve yayım konularındaki istekleri değerlendirip önerilerde bulunmak.

ç) Merkezin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu değerlendirmek.

d) Merkezin etkili ve verimli bir şekilde çalışması için gerekli kararları almak.

e) Müdür tarafından gündeme alınan diğer konuları görüşüp karara bağlamak.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 16- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş Merkezin demirbaşına kaydedilerek kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörü yürütür.