Genel

İstanbul Galata Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik

İstanbul Galata Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 30 Eylül 2024 Tarihli ve 32678 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

İstanbul Galata Üniversitesinden:

İSTANBUL GALATA ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 28/8/2020 tarihli ve 31227 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İstanbul Galata Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, İstanbul Galata Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi dışında kalan fakülte ve meslek yüksekokullarında yürütülen eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin esasları düzenlemektir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, İstanbul Galata Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi dışında kalan fakülte ve meslek yüksekokullarında yürütülen eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7- (1) Üniversiteye kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenci adayları, YÖK ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre ilan edilen süreler içinde, ÖSYM ve Üniversite tarafından belirlenip duyurulan belgeler ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bizzat başvururlar. Kendisinin başvurması mümkün olmayan durumdaki öğrenci adayları, noter onaylı vekâletname ile kayıt yaptırabilirler. Posta ile gönderilen belgeler kabul edilmez ve kayıt yapılmaz.

(2) Eksik veya yeterli olmayan belgelerle kayıt yapılmaz. İstenen belgelerin aslı veya Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumunda adayın evrak beyanına dayanılarak işlem yapılır. Yalan beyan veya sahte belge durumunda, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümlerince öğrencinin kaydı silinir. Belirlenen tarihler arasında kesin kaydını yaptırmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemezler.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(8) Özel öğrenci kabulü, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılır.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12- (1) Çift anadal ve yan dal programlarına kayıt, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve ilgili yönerge hükümlerine göre yapılır.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yaz öğretimi, Senato tarafından çıkarılan yönergeye göre düzenlenir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Ön lisans ve lisans programlarında uygun görülen dersler Senato kararı ve YÖK onayıyla uzaktan öğretim yöntemiyle verilebilir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin altıncı fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Eğitim-öğretim planlarında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili ve yabancı dil derslerinin bulunması 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca zorunludur.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “/yıl” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve altıncı, yedinci, sekizinci ve dokuzuncu fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“(5) Bir öğrencinin bir yarıyılda alabileceği toplam AKTS kredisi değeri, Senato tarafından uygun görülen esaslar hükümlerince belirlenir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 25- (1) Öğrenciler, güz ve bahar yarıyıllarında derslerin başladığı tarihten itibaren ikinci haftanın sonuna kadar, Senato tarafından belirlenen ders yükü kuralları çerçevesinde, kayıt yaptırdıkları derslerde değişiklik yapabilir, yenilerini ekleyebilir (önceki dönemlerde almış ve FF, FD ve U harf notları ile başarısız olduğu dersleri haricinde) veya aldıkları dersleri bırakabilir.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Öğrencilerin derse devam durumu, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir ve her hafta öğrenci bilgi sistemi üzerinden ilan edilir. Bir dersin devam yükümlülüğünü yerine getirmeyen, devamsızlıktan kalan öğrenci ilgili dersten devamsız sayılır. Bu öğrenciler final/bütünleme sınavlarına giremezler ve yarıyıl/yılsonu notu FD olarak verilir.

(4) Sağlık raporuyla belgelenmiş sağlık sorunları ve disiplin cezasıyla uzaklaştırma dahil, hangi gerekçeyle olursa olsun, bir dersin devam yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrenci, o dersten başarısız sayılır. Üniversiteyi ve Türkiye’yi temsilen yurt içi ve yurt dışı sportif, kültürel, bilimsel ve sanatsal etkinliklere katılmasına Üniversite yetkili kurullarınca izin verilen öğrencilerin bu etkinliklerde bulundukları süreler devamsızlık hesabında dikkate alınmaz.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ç) Mazeret sınavı: Mazeret sınavı, ara sınav yerine yapılan sınavdır. Senato tarafından belirlenen mücbir sebepler nedeniyle ara sınavlara giremeyen öğrenciler, mazeretlerinin bitimini izleyen en geç beş iş günü içinde durumlarını yazılı olarak ilgili fakülte dekanlığına/yüksekokul müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar. Durumları fakülte/yüksekokul yönetim kurulları tarafından uygun görülmesi durumunda katılamadıkları her ara sınav için mazeret sınav hakkı verilir. Mazeretleri uygun görülmeyen öğrenciler o sınavdan başarısız sayılırlar. Yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavına girme hakkı elde ettiği halde sınava girmeyen öğrenci için mazeret sınavı düzenlenmez ve bu sınavlar için rapor kabul edilmez.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Lisans düzeyinde öğrenim gören öğrenciler, hazırlık hariç ilgili programın ilk dört yarıyılının tüm derslerini ve diğer yükümlülüklerini başarı ile tamamlamış olmaları ve ağırlıklı genel not ortalamalarının en az 2,00 olması halinde, talep ettikleri takdirde, ilgili yönetim kurulu kararı ve 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik uyarınca ön lisans diploması alabilirler.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrencilerin disiplin işlemlerinde, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri uygulanır.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Derslerin başlama tarihini takip eden dördüncü haftanın son iş gününden sonra yapılan kayıt dondurma talepleri değerlendirmeye alınmaz ancak bu süreden sonra oluşabilecek mücbir sebepler, ilgili fakülte yönetim kurulunda değerlendirilerek karara bağlanır.”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Dört yıl üst üste öğrenim ücretini ödemeyen ya da ders kaydını yenilemeyen öğrencinin 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrası uyarınca Üniversite ile ilişiği kesilebilir.

(5) İlişik kesmek isteyen öğrenciler; kendileri veya Üniversiteden kayıt silme ile ilgili noter onaylı vekâlet verdikleri vekilleri aracılığıyla bir dilekçe ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına müracaat ederler. Bu öğrencilerin ilişik kesme işlemlerini tamamlamaları şartıyla kayıtları silinir ve ayrılmak için başvurdukları tarih itibarıyla Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından Üniversite ile ilişikleri kesilir. İlişik kesme ve kayıt silme işlemleri tamamlanan öğrencilerin istemeleri halinde, kendilerine öğrenim durumlarını gösteren bir belge verilir. Üniversiteden ayrılan öğrencilerin tüm öğrencilik hakları sona erer.”

MADDE 18- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19- Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Galata Üniversitesi Rektörü yürütür.