Ünal Mühendislik ve Makine Sanayi, Ar-Ge üzerine kurulu, laboratuvar tipi standart kırıcı ve öğütücülerin yanında özel cihazlar üreten, butik işler yapan bir firma.
Firmanın ikinci kuşak yöneticileri Maden Yüksek Mühendisi Cihan Ünal ve Maden Mühendisi Efecan Ünal; “Her yıl yeni ürünler geliştirmek, bizim kalite hedeflerimiz arasında yer alıyor. Her sene 4-5 yeni ürünümüz oluyor. Bu tabii müşteri talebiyle doğru orantılı olarak ilerleyen bir süreç” diyorlar.
1987 yılında bir aile şirketi olarak İzmir’de kurulan Ünal Mühendislik, günümüzde kurucu Makina Mühendisi Erdal Ünal’ın evlatları, Maden Yüksek Mühendisi Cihan Ünal ve Maden Mühendisi Efecan Ünal’ın yöneticiliğinde yolculuğuna devam ediyor.
Esas faaliyet alanı madencilik sektörü olan firma, kırıcı ve öğütücülerin yanında sektörden gelen talepler doğrultusunda özel laboratuvar cihazları üretiyor.
Yılda 4-5 yeni ürün geliştiren Ünal Mühendislik’in faaliyetleri, yeni projeleri ve genel olarak maden sektörüne sundukları üzerine Cihan Ünal ve Efecan Ünal ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Müşteri talebine göre, butik işler yaptıklarını söyleyen Cihan Ünal; “Ürünleri müşteri talepleri doğrultusunda geliştiriyoruz. Tüm Ar-Ge faaliyetlerini kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz.
İmalathanemizin yanında bir de Ar-Ge merkezimiz var.
Müşterilerimize hangi cihazın uygun olacağını bu Ar-Ge merkezinde yer alan cihazlar ile test ederek belirliyor veya geliştiriyoruz” diyor.
Ünal Mühendislik, ikinci nesille yoluna devam eden bir aile şirketi. Faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
1987 yılında İzmir’de kuruldu, kurucusu Makine Yüksek Mühendisi Erdal Ünal’dır. Bir aile şirketiyiz. Kuruluş amacımız özel maksatlı makine imal etmekti. Zamanla sektörden gelen talepler doğrultusunda madencilik sektörüne yöneldik. Madencilik sektörü de bizleri, laboratuvar cihazları ve pilot çaplı cihaz üretimi üzerine yönlendirdi. İlk gelen birkaç kırıcı siparişinin ardından sektörde bu cihazların imal edilmediğini, üretilenlerin de problemli olduğunu gördük. Bu tarihten beri de bu cihazların üretimine kanalize olduk.
Üretimini yaptığınız cihazların özellikleri hakkında daha detaylı bilgi verir misiniz?
Cevher hazırlama ve zenginleştirme cihazları, daha doğrusu madencilikte kullanılan mekanik cihazlar yani kırıcılar, öğütücüler, eleme cihazları, numune hazırlama cihazları, cevher zenginleştirme, ayrıştırma cihazları. Bu ve benzeri kalemlerin üretimini yapıyoruz. Yine madencilikle ilgili özel tasarımlı index cihazları, analiz cihazları gibi cihazların da üretimini yapıyoruz.
Sizin ürettiğiniz makinalar sahadan çok laboratuvarlarda kullanılıyor ve pilot çaplı üretiyorsunuz.
Evet, örneğin taş ocağında gördüğünüz Çeneli Kırıcılar (Jaw Crusher) laboratuvar ölçeklisini üretiyoruz. Sahadakiler 40 ton/saat çalışırken bizimkiler 100 kg/saat, 150 kg/saat çalışıyor. Bazı noktalarda sahada çalışan cihazlarımız da olabiliyor. Bazı müşterilerimiz tesislerde, yarı mamul üretiminde de kullanabiliyor cihazlarımızı. Örneğin Merdaneli Kırıcımız kapasitesi 2 ton/saate kadar çıkabiliyor. Yine Çekiçli Kırıcımız ve Hidrosiklon Cihazımızdan yüksek kapasite alabiliyoruz.
Ürünlerinizin Ar-Ge’si tamamen size mi ait?
Yaptığımız ilk cihazlarla son cihazlar arasında ciddi gelişim oluyor. Hem makine emniyet yönetmeliklerine, hem de iş güvenliği kurallarına göre yapmış olduğumuz birçok geliştirme var.
Ürün bazında da geliştirmelerimiz oluyor. Hem güvenlik, hem de fonksiyonellik açısından gelişmeleri takip ediyor ve uyguluyoruz.
Ürünleri müşteri talepleri doğrultusunda da geliştiriyoruz. Tüm Ar-Ge’leri kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. İmalathanemizin yanında bir de Ar-Ge merkezimiz var. Müşterilerimize hangi cihazın uygun olacağını bu Ar-Ge merkezlerinde, cihazların üzerinde deneyerek karar verebiliyoruz.
TÜBİTAK’la ya da üniversitelerle ortak çalışmalar yürütüyor musunuz?
Projelere dolaylı olarak dahil oluyoruz aslında. Üniversitedeki akademisyenlerimiz TÜBİTAK projeleri yazıyorlar ve projelerinde bizim cihazlarımızı kullanıyorlar. Önümüzdeki sene içerisinde yeni bir TÜBİTAK projesi hazırlamak hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Her yıl yeni ürün çıkarıyor musunuz?
Evet, zaten bu bizim kalite hedeflerimiz arasında da yer alıyor. Her sene 4-5 yeni ürünümüz oluyor.
Piyasanın desteği, ilgisi, ihtiyacı sizin her sene 4-5 yeni ürün sunmanızı teşvik eder nitelikte mi?
Pazarın yönlendirmesiyle yeni ürünleri yapıyoruz. Talep üzerine ürün geliştirdiğimiz için destekle ilgili bir sorun yaşamıyoruz. Örneğin farklı tipte kırıcı isteyen bir müşterimiz için bir proje geliştirdik. Müşteri talebi olmadan Ar-Ge’ye başlamıyoruz, çünkü bu ciddi bir zaman ve bütçe isteyen bir iş.
Ancak sektörde uzun yıllardır bulunmanın avantajı olarak da zaten sürekli farklı ürün talepleri ile karşılaşıyoruz.
Bizler için zor olan, hangi projeye öncelik verelim ve hangi projenin diğer müşteriler tarafından da talep görebilir hususlarında karar vermek oluyor.
Esas faaliyet alanınız madencilik. Maden sektöründe kimlerle çalışıyorsunuz?
Tesislerin laboratuvarları, bunun yanında madencilik ve jeoloji bölümlerinin laboratuvarları bizim ana müşteri portföyümüzü oluşturuyor. Üniversitelerle 1990 yılından bu yana çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca Demir – Çelik ve Enerji sektörlerinde de çok sayıda müşterimiz var.
Genel olarak özel projeler üzerine çalışıyorsunuz. Bunlardan örnek verebileceğiniz bir proje var mı?
Manisa Polinas Firması için bilgisayar kontrollü robot sistemi imal ettik. Onların üretim hattından gelen ham film bobinlerini 2 milyon euroya yurt dışından getirttikleri makinaya tam otomatik şekilde besleme ve boşaltma robotu tasarladık ve ürettik. Firmanın bizden önce kullandığı eski modele göre süreleri ve zamanları performans olarak yüzde 25 ila 40 arasında geliştirdik. Bu şekilde kişiye özel, butik çalıyoruz. Müşteri memnuniyetine çok fazla önem veriyoruz. Koza Altın İşletmeleri, Eti Bakır gibi Türkiye’nin ilk 500’ünde yer alan firmalarla çalışmak çok kolay değildir. Bu firmalar kılı kırk yarar, böyle firmalardan ikinci siparişi alabilmek çok önemlidir. Biz müşterilerimize neredeyse sınırsız garanti veriyoruz. Özellikle kısıtlı imkanlara sahip üniversitelerimize desteğimizi hiçbir zaman esirgemeyiz. Süleyman Demirel Üniversitesi Maden Mühendisliği bizim ilk müşterilerimizden. 20 yıl önce sattığımız Elek Makinası için bize başvurdular. Cihazı aldık, komple yeniledik, sıfırından farksız hale geldi, nakliye parasını da ödeyerek üniversiteye yolladık. Eti Maden İşletmeleri, Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin bizden 20 yıl önce aldığı kırıcının çene ayar mili kırılmış. Metal yorgunluğudur dedik, yeni ayar milini stoktan derhal ücretsiz olarak gönderdik. Aynı sene içerisinde açtıkları ihalede, bizden 4 yeni makine alımı daha yaptılar. Müşteri memnuniyeti bizler için çok önemli ve her defasında katlanarak geri dönüşünü alıyoruz.
İmalatı tamamen kendi bünyenizde halledebiliyor musunuz?
Tüm imalatı kendi bünyemizde halletmemiz mümkün değil. İmalata girildiğinde döküm, taşlama, ısıl işlem gibi birçok kalem devreye giriyor. Birçok farklı aşamalar var. Bunlar için tedarikçilerimiz devreye giriyor. Bizim de bir tezgah parkımız var. CNC merkezlerimiz, tornalarımız frezelerimiz, kaynak ekipmanlarımız var. Çelik konstrüksiyon ve talaşlı imalat kısımlarımızı kendi bünyemizde gerçekleştirebiliyoruz. Tüm işleri bünyenizde gerçekleştirmek, bizim ölçeğimizdeki yerler için mümkün değil, aynı zamanda ekonomik de değil.
İhracatınız var mı?
Afrika, Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında çok sayıda ülkeye ihracatımız mevcut. Özellikle 2020 yılından itibaren ihracatımızı istediğimiz seviyeye getirmeye başardık. Hedeflerimiz arasında ihracat bizim için çok önemli bir yerde. Bu konuda yatırımlarımız devam ediyor.
2023 hedefleriniz, öngörüleriniz nelerdir?
İlk hedefimiz üretim sahamızı genişletmek. Bu konuyla ilgili gerekli çalışmalarımızı tamamladık. Büyürken temkinli olmaya dikkat ediyoruz. Kurumsallaşma yolunda gerekli özeni gösteriyoruz. Yeni ürünleri portföyümüze katmak da bir diğer hedefimiz.
Şu an hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Almanya’daki yeni bir müşterimiz için özel tasarım Altı Hücreli Flotasyon Sistemi projemizin tasarımını bitirdik, üretimine de yavaş yavaş başladık, bu sene içerisinde teslimatını yapacağız. Bizim tamamen özgün tasarımımızla yaptığımız, portföyümüzde daha önce bulunmayan bir ürün. Bunun dışında cevher hazırlama ve zenginleştirme cihazları kısmında standart üretimimiz devam ediyor. İşimizi çok severek yapıyoruz. Ben ve kardeşim Maden Mühendisiyiz. Yaptığımız her üründe, tasarımdan üretime, devreye almaktan bakıma her aşamasında bilfiil çalışıyor ve son test ve kontrolleri bizzat kendimiz yapıyoruz.