Tarım ve Orman Bakanlığından:

GIDA KONTROL LABORATUVARLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 18/2/2022 tarihli ve 31754 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Kontrol Laboratuvarları Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (o) bendinde yer alan “ve/veya” ibaresi “veya” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (p) bendinde yer alan “laboratuvar personeline” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“b) Askıya alma: Laboratuvarın kendi isteği ile veya Tarım ve Orman Bakanlığınca analiz, analiz metodu ve/veya ürün/ürün grubu için numune kabulünün geçici süre ile durdurulmasını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) Laboratuvarlar ile ilgili genel şartlar şunlardır:

a) Özel gıda kontrol laboratuvarının başka bir gerçek veya tüzel kişiliğe; özel istek, resmî istek veya resmî kontroller kapsamında analiz hizmeti verebilmesi için kuruluş ve çalışma izni alması ve bu Yönetmelik hükümlerine uyması zorunludur.

b) Laboratuvarlar, Bakanlık tarafından yayımlanan rehberlere ve talimatlara uygun şekilde hizmet sunarlar, Bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerini kullanırlar.

c) Laboratuvarlar analiz yapmadan muayene ve analiz raporu düzenleyemezler.

ç) Özel gıda kontrol laboratuvarları onaylanmış faaliyet konuları dışında muayene ve analiz raporu düzenleyemezler.

d) Laboratuvarlar Bakanlığın belirleyeceği resmî kontrol numune analizleri için akredite olmak zorundadırlar.

e) Özel gıda kontrol laboratuvarlarında idari ve teknik hizmet bölümlerinin tek işyeri açma ve çalışma ruhsatı dahilinde olması; katlar, bölümler ve birimler bazında laboratuvarın fiziki bütünlüğünün sağlanması zorunludur.

(2) Bir ilde yetki verilecek özel gıda kontrol laboratuvar sayısına Bakanlıkça sınırlama getirilebilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7- (1) Laboratuvarlar aşağıdaki bölüm ve birimlerden oluşur:

a) İdari hizmet bölümü.

b) Teknik hizmet bölümü.

1) Kalite yönetim birimi.

2) Numune kabul ve rapor düzenleme birimi.

3) Fiziksel analiz birimi.

4) Kimyasal analiz birimi.

5) Mikrobiyoloji analiz birimi.

6) Moleküler biyoloji analiz birimi.

(2) Laboratuvarların, teknik hizmet bölümünde kalite yönetim birimi ile numune kabul ve rapor düzenleme birimine ilave fiziksel, kimyasal, mikrobiyoloji, moleküler biyoloji analiz birimi gibi en az bir analiz birimine sahip olması gerekir.

(3) Bir fiziksel analizin, sadece başka bir analizin ön işlemi veya hesaplamada kullanılacak bir parçası olduğu durumlarda fiziksel analizler için ayrı bir birim açılması gerekli değildir. Ancak, herhangi bir fiziksel analizin tek başına raporlanması ya da başka bir analizden bağımsız olarak uygulanması halinde fiziksel analiz birimi kurulur.

(4) Teknik hizmet bölümünde yer alan analiz birimleri birbiri ile birleştirilemez ve alt birim haline getirilemez. Gerektiğinde Genel Müdürlükten onay almak suretiyle sayılan birimler dışında yeni birimler açılabilir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “birim” ibaresi “oda” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“t) Laboratuvarlarda laboratuvar müdürü ve diğer yönetim personeli ile birim sorumluları ve personel için yeterli sayıda oda, arşiv ve tuvalet bulunur.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “rapor düzenleme birimi” ibaresi “rapor düzenleme birim sorumlusu” şeklinde değiştirilmiş, (b) bendinde yer alan “Laboratuvar müdürü ile” ibaresi “Laboratuvar müdürü, müdür yardımcısı, kalite yönetim birim sorumlusu ile” şeklinde değiştirilmiş, (c) ve (ğ) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (e) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“c) Laboratuvarda laboratuvar müdürünün, birim sorumlularının izinli veya raporlu olması durumunda yerine vekâlet edecek personel, vekâlet edilen görevin gerektirdiği özellikleri taşımak zorundadır. Vekâlet edilen kişi laboratuvar müdürü, müdür yardımcısı, kalite yönetim birim sorumlusu veya numune kabul ve rapor düzenleme birim sorumlusu olması durumunda vekâlet eden kişi vekâlet süresince analizlerde görev alamaz. Bir personel birden fazla birim sorumluluğuna aynı anda vekâlet edemez.”

“ğ) Bakanlık gıda kontrol laboratuvarına müdür ve müdür yardımcısı olarak atanacak personelin en az üç yıl laboratuvar tecrübesine sahip olması gerekir. Gıda kontrol laboratuvarlarına teknik hizmet bölümünde çalışmak üzere atanacak personelin hizmet süresi on yıldan fazla olamaz. Hizmet süresi on yıldan fazla olan teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personelinin laboratuvarlara atanabilmesi için en az iki yıl laboratuvar tecrübesine sahip olması şartı aranır.”

“h) Laboratuvarda bilfiil çalışma gerektirmeyen teknik servis, bakım-onarım, bilgi işlem, istatistik ve benzeri görevleri yürütmek üzere; elektrik, elektronik, makine, fizik, çevre, bilgisayar mühendisliği, istatistik gibi bölümlerden mezun olanlar, bu alanlardan mezun olan tekniker ve teknisyenler ile idari ve mali işler ve benzeri bölümlerde görev alacak personelin atanmasında laboratuvar tecrübesi ve hizmet süresi şartı aranmaz.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin başlığı “Numune kabul ve rapor düzenleme birim sorumlusunun görevleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve/veya” ibaresi “veya” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “denetim ücretini” ibaresinden sonra gelmek üzere “denetimin gerçekleşeceği tarihteki birim fiyatlar üzerinden” ibaresi ve üçüncü fıkrasında yer alan “denetim ücreti” ibaresinden sonra gelmek üzere “denetimin gerçekleşeceği tarihteki birim fiyatlar üzerinden” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “ve/veya” ibareleri “veya” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrası ile beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “denetim ücretini” ibarelerinden sonra gelmek üzere “denetimin gerçekleşeceği tarihteki birim fiyatlar üzerinden” ibareleri eklenmiştir.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde yer alan “ve/veya” ibareleri “veya” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “[yaş kimya, enstrümental]” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı bentte yer alan  “moleküler biyoloji/genetiği değiştirilmiş organizma” ibaresi “moleküler biyoloji” şeklinde ve aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “ve/veya” ibaresi “veya” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ğ) ve (ö) bentlerinde yer alan “ve/veya” ibareleri “ve” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “seçimlilik” ibaresi “seçicilik” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Özel gıda kontrol laboratuvarları özel istek analizlerinde Bakanlıkça belirlenen analiz ücretlerinden daha düşük bir fiyattan analiz hizmeti veremezler.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “ve/veya” ibaresi “veya” şeklinde, aynı maddenin onuncu fıkrasında yer alan “sonuçları” ibaresi “sonuçlarının” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkrada yer alan “Genel Müdürlükçe söz” ibaresi “Söz” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 28- (1) Laboratuvarlar, teknik yeterliliklerinin gösterilmesi amacıyla her yıl Bakanlıkça belirlenecek analiz gruplarında veya analizlerde yeterlilik testlerine katılır. Belirlenen analizlerle ilgili yeterlilik testi bulunmaması durumunda laboratuvarlar arası karşılaştırma testlerine katılım veya sertifikalı referans materyal kullanımı gibi yöntemlerle analiz yetkinliği izlenir. Laboratuvarların teknik yeterliliklerinin gösterilmesinde kullanılacak yöntemler, laboratuvarlar arası karşılaştırma/yeterlilik testlerine katılım şartları, sıklığı ve sonuçların değerlendirilmesine ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir. 

(2) Genel Müdürlük ayrıca gerekli gördüğü durumlarda, laboratuvarların analiz sonuçlarının kabul edilebilir hata sınırları içerisinde olup olmadığının kontrolü için laboratuvarların laboratuvarlar arası karşılaştırma/yeterlilik testlerine katılım sağlamasını talep eder. Analiz sonuçları Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı veya Bakanlık gıda kontrol laboratuvarı tarafından değerlendirilir. Analiz sonuçları ile ilgili değerlendirme gizlilik esası doğrultusunda Genel Müdürlüğe bildirilir.

(3) Yeterlilik testi veya laboratuvarlar arası karşılaştırma testi sonuçlarının uygun olmaması durumunda laboratuvar uygunsuzlukla ilgili sebep analizini de içeren düzeltici faaliyet raporunu otuz gün içerisinde Genel Müdürlüğe gönderir. Genel Müdürlük raporu gerekli gördüğü takdirde Ulusal Gıda Referans Laboratuvarına veya Bakanlık gıda kontrol laboratuvarına inceletir. Raporu inceleyen laboratuvarın yerinde denetim yapılmasını gerekli görmesi durumunda denetim planlanır ve yerinde denetim gerçekleştirilir. Düzeltici faaliyetin yeterli bulunmaması ve/veya denetim sonucunda analiz sonucunu etkileyecek herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda yeterlilik testi veya laboratuvarlar arası karşılaştırma testi uygun olmayan laboratuvarın ilgili analiz yapma yetkisi eksiklik giderilinceye kadar askıya alınarak faaliyeti durdurulur.

(4) Katılması gereken laboratuvarlar arası karşılaştırma/yeterlilik testlerine kasıtlı olarak katılmayan laboratuvarın ilgili analiz yetkisi, aynı konuda katılacağı yeterlilik testinden başarılı sonuç alınıncaya kadar askıya alınarak faaliyeti durdurulur.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve/veya” ibareleri “veya” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu maddenin yayımı tarihinden önce çalışma iznine sahip laboratuvarlar, bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik ile değiştirilen 5 inci maddenin birinci fıkrasının (e) bendine, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde uymak zorundadır.”

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin Ek-1, Ek-2, Ek-3, Ek-7 ve Ek-9’u ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 19- Bu Yönetmeliğin;

a) 13 üncü maddesi yayımı tarihinden altı ay sonra,

b) 15 inci maddesi yayımı tarihinden bir yıl sonra,

c) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.  

MADDE 20- Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız