MESLEKİ HUKUK

En mutsuz meslek grubu 'avukatlık'

Abone Ol
60 farklı meslek grubundan 1670 kişinin katıldığı bilimsel bir değerler anketi sonuçlarına dayanılarak geliştirilen İzotomi araştırmasına göre Türkiye'de en mutlu meslek grubu tasarımcılar en mutsuzlar ise avukatlar. Yapılan araştırmada aşağıdaki 10 temel değere bakıldı. Ancak bun değerlerin her birinin altında ayrıca yaklaşık 40'ar değer bulunmaktadır.

1 Kurallara uyma, uyumlu olma, 2  Gelenek, 3 İyilikseverlik, 4 Evrensel(ci)lik, 5  Kendi kendini yönetme, özyönetim, 6 Uyarılma, 7 Hedonizm (hazcılık), 8 Başarı, başarma, 9 Güç, 10 Güvenlik

 Kişisel değerleri ile seçtiği mesleğin değerleri uyuşanlar mutluluğu yakalayabilenler. Bu nedenle meslek seçiminde sahip olunan değerlerin mesleğin değerleri ile örtüşmesi çok önemli.
 
Anket sonuçları Türkiye'deki kişilerin mesleklerinden olan memnuniyetlerini şu şekilde göstermektedir;
 
Memnunum                                   %45
Çok memnunum                             %27
Ne memnun ne değil                       %12
Memnun değil                                %13
Hiç memnun değil                           %3
 
Anket sonuçlarına göre en mutlu meslek sahipleri ise tasarımcılar
 
Tasarımcıların %70'e yakını mesleklerinden memnun. Memnun olan tasarımcılarda ise; evrensellik, yaratıcılık, keşif etmek, doğa dostu, macera, özgürlük ve eşitlik değerleri oldukça yüksek. Yine mutlu tasarımcılar maddi güce önem vermezken taktir edilme beklentisi içerisindeler. 

Ankette en mutlu mesleklere genel olarak baktığımızda en mutlu mesleğe göre şu şekilde sıralanıyor;
 
1- Tasarımcı
2- Pilot
3- İnsan kaynakları yöneticisi
4- İnşaat Mühendisi
5- Müzisyen
6- Gazeteci
7- Fotoğraf sanatçısı
8-Akademisyen
9- Yazar
10- Bilgi işlem uzamanı
 
Görüldüğü gibi çoğunlukla yaratıcılık ve özgürlük değerleri yüksek olan mesleklere sahip insanlar mutlular.
 
Türkiye'de en mutsuz avukatlar
 
Yapılan anket sonuçlarına göre Türkiye'de en mutsuz mesleğe sahip olanlar avukatlar. Mutsuz olan avukatların sahip oldukları değerlere baktığımızda; yaratıcılık, eşitlik, özgürlük, eğlence, kendini yönetme ve başarılı olma değerlerinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Avukatlık mesleğinin doğasını düşündüğümüzde bu değerlere sahip insanların mutlu olması pek de mümkün görünmüyor. Mutlu olan avukatlarda da bu değerler düşükken, gelenekçilik, güç ve güven değerlerinin yüksek olduğunu görebiliyoruz.
En mutsuz mesleklere baktığımızda en mutsuzdan daha mutluya doğru sıraladığımızda şu şekilde sıralanıyor;

1-) Avukat
2-) Mali Müşavir
3-) Sosyolog
4-) Bankacı
5-) Sigortacı
6-) Satış Elemanı
7-) Finans Uzmanı
8-) Bilgisayar Mühendisi
9-) Sekreter
10-) İç Mimar
 
İtfaiyeciler meslek seçiminden memnunlar
 
Çalışmaya katılan İtfaiyeciler %80'i meslek seçimlerinden memnunlar ve sahip oldukları en yüksek ortak değerler şu şekilde; güven, risk almama ve kurallara uyma gibi uyumlu olma değerleri yüksekken, paraya verdikleri değer çok düşük görünmektedir.
 
Araştırmada şaşırtan sonuçlardan biri de insan kaynakları yöneticilerinin en mutlu meslek sıralamasında 3. Olmasıydı. İnsan kaynakları yöneticilerinin mutlu olanlarının ortak değerlerine baktığımızda ise; kendi kendini yönetme, iyilik severlik, taktir görme başkalarının duygu ve düşüncelerini önemseme gibi değerlerinin yüksek olduğunu görüyoruz.
 
Araştırma  Sola Unitas tarafından önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek İzotomi projesine veri hazırlamak için düzenlendi. Türkiye'de ilk kez yapılacak İzotomi projesi ile çocukların ve gençlerin mutlu olacakları meslekleri seçmeleri sağlanacak. Çocukların sahip oldukları özellikler ve değerlerin bulunarak o değerlere uygun yani mutlu olacakları mesleklerin tespit edilmesi amaçlanıyor. 13-19 yaş aralığındaki çocuklarla yapılacak İzotomi, çocuklarının mutluluğunu amaçlayan ailelerin imdadına can simidi gibi yetişecek. Gelecekte yapacağı seçimlerden pişman olmamak ve en önemlisi mutlu bir meslek hayatı için İzotomi projesi heyecan yaratıyor. İZOTOMİ, geleceğini tasarlayan gençlerin ve mutlu bir insan yetiştirmenin en büyük mutluluk olduğunu bilen erişkinlerin bu yolculuklarında rehber olmak için var oldu.