Genel

Çağ Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Yabancı Diller Hazırlık Eğitimi Yönetmeliğinde Değişiklik

Çağ Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Yabancı Diller Hazırlık Eğitimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 30 Eylül 2024 Tarihli ve 32678 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Çağ Üniversitesinden:

ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM-ÖĞRETİM VE YABANCI DİLLER HAZIRLIK EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 23/3/2007 tarihli ve 26471 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çağ Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Yabancı Diller Hazırlık Eğitimi Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesi, 14 üncü maddesi ve 49 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “hazinelerini” ibaresi “becerilerini” şeklinde, “konularındaki” ibaresi “alanlarındaki” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) Üniversitenin bölüm/programlarına kayıt yaptıran tüm öğrencilere eğitim-öğretim yılı başında bir İngilizce yeterlik sınavı yapılır. Yeterlik sınavına girmeyen öğrencilerle, girip başarılı olamayan öğrenciler; İngilizce yeterlik sınavı sonucuna göre gruplandırılarak bir yıl İngilizce hazırlık eğitimine tabi tutulur. Yeterlik sınavı ile ilgili usul ve esaslar Senato tarafından düzenlenir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Hazırlık sınıfına kayıt, kabul ve uygulanan eğitime ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından düzenlenir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Devam zorunluluğuna ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından düzenlenir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8- (1) Hazırlık sınıfı öğrencilerinin başarılarını değerlendirmek amacıyla dönem içi ve yılsonu sınavları yapılır. Bu sınavların sayısı, geçme notuna etkisi ve niteliği Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından belirlenip Senato onayı ile öğrencilere duyurulur.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9- (1) 8 inci maddede belirtilen sınavların değerlendirilmesi sonucunda; yıl içi notlarının % 50’si ile yılsonu final sınav notunun % 50’sinin toplamı, Senato tarafından bölümlere göre belirlenen başarı için gerekli asgari puanı elde eden öğrenciler başarılı sayılır ve kaydoldukları bölüm/programlarda eğitime başlarlar. Yılsonu final notu 100 tam puan üzerinden en az 50 puan olmak zorundadır.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Hazırlık eğitimi sonunda başarılı olamayan öğrencilere, Senato tarafından yaz öğrenimi uygulamasına karar verilebilir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11- (1) Yeterlik sınavından muaf tutulabilmek için ulusal ve uluslararası düzeyde alınan yabancı dil başarı belgelerinin yeterliğine ve denkliğine, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında Senato karar verir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 12- (1) Hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ve 20/7/2020 tarihli ve 31191 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çağ Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.”

MADDE 12- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13- Bu Yönetmelik hükümlerini Çağ Üniversitesi Rektörü yürütür.