Genel

Biruni Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik

Biruni Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 27 Ekim 2024 Tarihli ve 32705 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Biruni Üniversitesinden:

BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 19/10/2020 tarihli ve 31279 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Biruni Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 1-  (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Biruni Üniversitesi ön lisans, lisans ve hazırlık programlarındaki eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin esasları düzenlemektir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Biruni Üniversitesi ön lisans, lisans ve hazırlık programlarındaki eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“i) Bağıl not sistemi: Öğrencinin ders aldığı sınıftaki diğer öğrenciler arasındaki yerini esas alarak yapılan notlandırma sistemini,

j) Mutlak not sistemi: Öğrencinin sadece kendi başarısını esas alarak yapılan notlandırma sistemini,”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Askerlik durumunda adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Yalan beyan veya sahte belge durumunda, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri uygulanarak öğrencinin kaydı silinir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Özel öğrenciler, yurt içinde veya yurt dışında bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olup, Üniversiteden ders almalarına izin verilen öğrencilerdir.

(2) Özel öğrencilik ile ilgili uygulamalar yönerge ile belirlenir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18- (1) Akademik danışmanlık hizmetinin faaliyet alanları yönerge ile belirlenir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin altıncı fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Eğitim-öğretim planlarında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili, yabancı dil ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilecek mezunları yetiştiren fakültelerde iş sağlığı ve güvenliği derslerinin bulunması zorunludur.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin dördüncü ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Öğrencilerin, daha önce başarısız oldukları dersleri, bu derslerin yeniden açıldığı ilk yarıyılda öncelikli olarak tekrarlamaları gerekir. Tekrarlanacak dersler, seçmeli ise veya sonradan eğitim-öğretim planlarından çıkartılmış ise öğrenciler bu derslerin yerine akademik danışman tarafından onaylanan eşdeğer dersleri alırlar. Bu durumda; eşdeğer dersin AKTS kredisinin, tekrarlanması gereken dersin AKTS kredisine eşit veya fazla olması gerekir. Öğrenciler, tekrarlamak zorunda oldukları derslere kayıt yaptırdıktan sonra, ön koşullarını ve varsa eğitim-öğretim planlarında belirtilen diğer koşulları sağlamış olmak şartıyla, önceki yarıyıllardan hiç almadıkları derslere kayıt yaptırabilirler.”

“(8) Ders tekrarı durumunda olan bir öğrencinin ders yükü, tekrar ettiği ve alttan almadığı derslerine öncelikle kayıtlanmak ve üst sınıftan ders almamak koşulu ile bir yarıyılda en fazla 45 AKTS kredisi kadardır.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Önceki yarıyıllarda alınmış ve devam koşulu sağlanmış olan ancak başarısız olunan derslerin tekrarında;

a) Teorik derslerde devam şartı aranmaz.

b) Teorik dersler ile laboratuvar/uygulama/staj/atölye/proje ve benzeri çalışmaların birlikte yürütüldüğü derslerde yarıyıl/yılsonu sınavına girilebilmesi için en az 50 puan alınması gerektiğinden bu derslerde devam şartı aranmaz.

c) Sadece laboratuvar/uygulama/staj/atölye/proje ve benzeri çalışmalar ile değerlendirilen derslerin tekrarı durumunda devam zorunluluğu aranır. Ancak her durumda da ders kaydı yaptırılması zorunludur. AGNO hesaplamasında, tekrar edilen dersten alınan en son harf notu geçerlidir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (a) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Ara sınav: Her bir dersten, en az bir ara sınav yapılır. Ara sınav sonuçları sınav tarihinden en geç 2 hafta sonra ilan edilir.”

“d) Tek ders sınavı/not yükseltme sınavı: Mezuniyeti için azami öğrenim süresi içerisinde olan öğrencilerden, devam şartını yerine getiren ve tek dersten sorumluluğu kalanlar veya AGNO’su 2,00’ın altında olması nedeniyle mezun olamayan öğrencilerin seçtikleri bir dersten girebildikleri sınavdır. Bu sınavda alınan not ders başarı notu yerine geçer. Tek ders/not yükseltme sınavında başarısız olan öğrencilere takip eden yarıyılın bütünleme sınavlarının sonrasındaki bir ay içinde tekrar tek ders/not yükseltme sınav hakkı verilir. Bir öğrenci bir dönemde sadece bir defa tek ders/not yükseltme sınavına girebilir. Yarıyıl/yılsonu sınavı uygulanmayan laboratuvar/uygulama/staj/atölye/proje ve benzeri çalışmaların değerlendirdiği dersler için, daha önce alınmamış veya devamsızlıktan kalınmış bir ders için tek ders/not yükseltme sınav hakkı yoktur. Tek ders/not yükseltme sınav hakkı tanınan öğrencinin sınava girememesi durumunda mazereti kabul edilmez.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 24- (1) Öğrenciler, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç beş iş günü içinde ilgili fakülte dekanlığına/meslek yüksekokulu müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak itiraz edebilirler.

(2) Notlarla ilgili herhangi bir maddi hatadan kaynaklanan düzeltme talepleri öncelikle dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından incelenir ve karara bağlanır.

(3) Bu sonuca da itiraz, sonucun ilanından itibaren en geç beş iş günü içinde ilgili fakülte dekanlığına/yüksekokul müdürlüğüne dilekçe ile yapılır. İtiraz, Dekan/Müdür başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından incelenir. Sınav sonucunda düzeltme söz konusu ise yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Mutlak not sistemli derslerde, final ve bütünleme sınavından 40 puan altında alınması durumunda başarı notu hesaplanmaz. Teorik ile laboratuvar/uygulama/staj/atölye/proje ve benzeri çalışmaların birlikte yürütüldüğü derslerde yarıyıl/yılsonu sınavına girilebilmesi için bu çalışmalardan en az 50 puan alınması gerekir. 50 puanın altında olması halinde bitirme ve bütünleme sınavına girilemez. Öğrencinin notu FF olarak sonuçlanır.

(2) Ders başarı notunun hesaplanmasında ara sınav ve yarıyıl/yılsonu sınavı sonuçlarının katkısı %40’tan az, %60’tan fazla olamaz. Ancak dersin özelliğine bağlı olarak, ilgili yönetim kurulu kararı ile dönem başında ilan edilmek şartı ile başka oranlar belirlenebilir.”

“(4) Öğrencilere aldıkları her ders için, öğretim elemanı tarafından aşağıdaki harf notlarından biri dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Harf notları ilgili akademik birim yönetim kurulu kararı ile bağıl not sistemi veya mutlak not sistemi ile belirlenebilir:

a) Harf notları şunlardır:

Not             Katkı Sayısı

AA                   4,00

BA                   3,50

BB                    3,00

CB                    2,50

CC                    2,00 

DC                   1,50 

DD                   1,00  

FF                    0,00 

FD                    0,00

b) Harf notlarının ve diğer işaretlerin anlamları şunlardır:

1) FD notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmediği için sınava girme hakkını elde edemeyen öğrencilere verilir. Bu not, not ortalaması hesabında FF işlemi görür. FD alınan dersin açıldığı ilk yarıyılda alınması ve devam edilmesi zorunludur.

2) FF notu; başarısız. Yıl/yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya girerek başarısız olan öğrenciye verilir.

3) ERA işareti; Erasmus programı sırasında alınan dersi gösterir.

4) R işareti; tekrar alınan dersi gösterir.

5) S işareti; sürecin devam ettiğini gösterir. Yarıyıl sonunda tamamlanamayarak uzatma süresi alan bitirme tezi çalışmasına verilir. Uzatma süresi sonunda S notu, harfli başarı notuna dönüştürülür.

6) T işareti; daha önce başarılı olunan ve muaf edilen dersi gösterir.

c) Mutlak not sisteminde not baremleri şu şekildedir:

Not                     Puan

AA                     90-100

BA                     85-89

BB                     75-84

CB                     70-74

CC                     60-69

DC                     55-59

DD                     50-54

FF                      0-49

ç) Bağıl değerlendirmede not baremleri dersin öğretim üyesi/görevlisi tarafından belirlenir.

d) Staj, dönem projesi, bitirme tezi, seminer dersi ve benzeri derslerde bağıl değerlendirme sistemi kullanılmaz.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) ÖSYM sınavına girerek herhangi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı, mezun veya herhangi bir nedenle ayrılmış olan öğrencilerin ders muafiyet talebinde bulunması halinde, daha önce başarılı olduğu derslerin hangilerinden muaf sayılabileceği bölüm veya program tarafından Biruni Üniversitesi Muafiyet ve İntibak Yönergesi doğrultusunda fakülte/meslek yüksekokulu yönetim kurulunca karara bağlanır. Muaf edilen dersler öğrencinin başarı durum belgesinde yer alır ve ortalamaya katılır. Muafiyet sonrası öğrencinin kayıt olduğu programda her yıl kayıt yenilemek şartı ile eğitim fakültesi mezunları hariç lisans öğrencileri en az 6 yarıyıl, ön lisans öğrencileri en az 2 yarıyıl öğrenim görmek zorundadır.

(2) Öğretim dili İngilizce olan programlara kayıt olan öğrencilerin daha önce başka kurumlarda Türkçe olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerden muafiyet işlemleri ile öğretim dili Türkçe olan programlara kayıt olan öğrencilerin daha önce başka kurumlarda yabancı dilde aldığı ve başarılı olduğu derslerden muafiyet işlemleri Biruni Üniversitesi Muafiyet ve İntibak Yönergesinin ilgili maddeleri doğrultusunda yapılır.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

“(1) Öğrencilerin disiplin işlemlerinde, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri uygulanır.”

MADDE 15- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16- Bu Yönetmelik hükümlerini Biruni Üniversitesi Rektörü yürütür.