Genel

Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik

Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 06 Ekim 2024 Tarihli ve 32684 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Biruni Üniversitesinden:

BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 22/9/2018 tarihli ve 30543 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18- (1) Akademik danışmanlık hizmetinin faaliyet alanları, yönerge ile belirlenir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Fakültenin eğitim-öğretim süresi, her biri bir ders yılını kapsayan toplam beş yıldır. Müfredatta yer alan bazı dersler yıllık, bazı dersler yarıyıllıktır.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.   

“(6) Program değerlendirilmesine ve iyileştirilmesine yönelik yönerge ile düzenlemeler yapılabilir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrası ile üçüncü fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Zorunlu dersler, Fakülte eğitim-öğretim planlarında yer alan ve öğrencinin mezun olabilmesi için alıp başarılı olması gereken derslerdir. Zorunlu derslerle ilgili esaslar şunlardır:

a) Mesleki zorunlu dersler, öğrencilerin almak zorunda oldukları teorik dersler, laboratuvar uygulamaları ve uygulamalı (klinik öncesi uygulamalı ve klinik uygulamalı) derslerdir. Mesleki zorunlu teorik ve uygulamalı dersler bir önceki yılın ön koşullu ve bir sonraki yılın ön koşul dersleridir.

b) Ortak zorunlu dersler, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili ve yabancı dil dersleridir.

c) Diğer zorunlu dersler, mesleki zorunlu ve ortak zorunlu dersler dışında kalan zorunlu derslerdir.

ç) Zorunlu klinik (pratik) uygulamalar, mesleki zorunlu ders statüsündedirler. Üçüncü, dördüncü ve beşinci akademik yıllarda bir veya birden fazla anabilim dalı tarafından yürütülen ders ve hasta üzeri uygulamalardır.”

“b) Üniversite seçmeli dersler; öğrencilerin ilgi ve kariyer hedeflerine uygun olarak farklı disiplinlerden seçebilecekleri derslerdir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Devamsızlıktan kalan FD harf notu almış öğrenciler başarısız oldukları dersi tekrar almak ve derse devam etmek, başarısızlıktan kalmış FF harf notu almış öğrenciler ise devam zorunluluğu olmadan dersi tekrar almak zorundadırlar. Başarısız olunan pratik ve/veya klinik derslere devam zorunludur.Öğrenciler, başarısız olup, tekrarlanacak seçmeli dersler yerine akademik danışman tarafından onaylanan eşdeğer dersleri alırlar. Bu durumda; eşdeğer dersin AKTS kredisinin, tekrarlanması gereken dersin AKTS kredisine eşit veya fazla olması gerekir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu 60 olup, öğrencinin yarıyıl/yıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar ve benzeri) ile final veya bütünleme sınavının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Ders başarı notu; teorik derslerde ara sınav not ortalamasının %30'u, derse hazırlık çalışmaları notunun %10’u, final sınav notunun %60'ı, klinik/pratik uygulamalı derslerde ara sınav notunun %40’ı, final sınav notunun %60’ının toplanması sonucunda elde edilir. Ayrıca öğrencilerin başarılı olabilmeleri için final veya bütünleme sınavlarından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır.”

“(5) Zorunlu dersler ve alan seçmeli derslerin başarı notunun hesaplanmasında mutlak not değerlendirme sistemi kullanılır. Ortak zorunlu dersler ve Üniversite seçmeli derslerde başarı notunun değerlendirilmesi ise ilgili akademik birim yönetim kurulu kararı ile belirlenir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“b) Mazeret sınavı: Mazeret sınavı, ara sınav yerine yapılan sınavdır. Haklı ve geçerli mazeretleri nedeniyle ara sınavlara giremeyen öğrenciler, mazeretlerinin bitimini izleyen en geç beş iş günü içinde durumlarını yazılı olarak Dekanlığa bildirmek zorundadırlar. Durumları Dekanlık tarafından uygun görülmesi durumunda katılamadıkları her sınav için mazeret sınav hakkı verilir. Mazeretleri uygun görülmeyen öğrenciler o sınavdan başarısız sayılırlar. Yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavına girme hakkı elde ettiği halde sınava girmeyen öğrenci için mazeret sınavı düzenlenmez ve bu sınavlar için rapor kabul edilmez. Raporlu olunan süre içinde sınavlara girilmez. Herhangi bir nedenle mazeret sınavına giremeyen öğrenciler için ayrı bir mazeret sınavı düzenlenmez.”

“d) Tek ders/Not yükseltme sınavı: Mezuniyeti için azami öğrenim süresi içerisinde olan öğrencilerden, devam şartını yerine getiren ve tek dersten sorumluluğu kalanlar veya AGNO'su 2,00'ın altında olması nedeniyle mezun olamayan öğrencilerin seçtikleri bir dersten girebildikleri sınavdır. Bu sınavda alınan not ders başarı notu yerine geçer. Tek ders/Not yükseltme sınavında başarısız olan öğrencilere takip eden yarıyılın bütünleme sınavlarının sonrasındaki bir ay içerisinde tekrar tek ders/not yükseltme sınav hakkı verilir. Bir öğrenci bir dönemde sadece bir defa tek ders/not yükseltme sınavına girebilir. Laboratuvar/uygulama, klinik uygulama, atölye, proje ve benzeri çalışmaların değerlendirildiği dersler için, daha önce alınmamış veya devamsızlıktan kalınmış bir ders için tek ders/not yükseltme sınav hakkı yapılmaz. Tek ders/Not yükseltme sınav hakkı tanınan öğrencinin sınava girememesi durumunda, mazereti kabul edilmez.”

“(6) Sınav yöntemleri ve sınavların uygulanması, yönerge ile belirlenir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Notlarla ilgili herhangi bir maddi hatadan kaynaklanan düzeltme talepleri öncelikle dersin sorumlu öğretim üyesi tarafından incelenir ve karara bağlanır. Bu sonuca itiraz ise, sonucun ilanından itibaren en geç beş iş günü içinde Dekanlığa dilekçe ile yapılır. İtiraz, Dekan başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından incelenir. Sınav sonucunda düzeltme söz konusu ise Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrencilerin disiplin işlemlerinde, 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi uygulanır.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Öğrencilerin pratik ve klinik uygulamalardaki giyimi

MADDE 39- (1) Öğrenciler, pratik ve klinik uygulamalarda diş hekimliği mesleğinin şartlarına uygun kıyafetler giyer.”

MADDE 12- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13- Bu Yönetmelik hükümlerini Biruni Üniversitesi Rektörü yürütür.