Bahçeşehir Üniversitesinden:
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ AHŞAP YAPI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bahçeşehir Üniversitesi Ahşap Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Bahçeşehir Üniversitesi Ahşap Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez (BAUAYUAM): Bahçeşehir Üniversitesi Ahşap Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezini,
b) Müdür: Merkezin Müdürünü,
c) Rektör: Bahçeşehir Üniversitesi Rektörünü,
ç) Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesini,
d) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Sürdürülebilir orman yönetim planları ile yönetilen ormanlardan elde edilen ahşap ile yaşanılabilir şehirler inşa etmek için bu şehirleri tasarlayacak mimar ve mühendislerin ahşap ve ahşap yapı inşasına ait bilimsel, teorik bilgiye erişmeleri, uygulama çalışmalarına dair paylaşımları arttırmak, sanayi, üretici, mimar, mühendis, yerel yönetim ve sivil toplumda farkındalık yaratmak, yapılı çevrenin karbondan arındırılmasına katkı sağlayacak tasarımların ön plana çıkması, uygulanabilirliğini artırabilmek amacıyla, Üniversite içinden ve Üniversite dışından merkeze yapılan başvuruları değerlendirmek, danışmanlıklar yapmak.
b) Merkezde Üniversite bünyesinde Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile işbirliği içerisinde ahşap yapıların tasarlanması, inşa edilmesi ve benzeri konularda yerel yönetimlere, mimar-mühendislere, teknikerlere, ahşap usta ve kalfalarına yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler düzenlemek.
c) Akademik personeller için özel eğitim programları düzenlenerek, ahşap yapı uygulamaları ve güncel araştırmalar hakkında paylaşımlar yapmak, ahşap yapı alanında yapılacak akademik çalışmalar için sektör-sanayi iş birliği sağlamak.
ç) Mimarlık, inşaat mühendisliği, orman endüstri mühendisliği gibi disiplinlerde eğitim almış profesyonellere ve bu alanların öğrencilerine ahşap malzeme ve doğru tasarımı konusunda süpervizörlük yapmak.
d) Mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerinin lisans eğitimlerinde edindikleri teorik bilgilerin, uygulamalı atölye çalışmaları ile daha iyi algılanması için, tematik atölye çalışmaları düzenlemek ve bu alanda çalışan tüm disiplinlerin bir buluşma, beraber üretme ve uygulama noktası olmak.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Merkez tarafından verilen hizmetlerin ve uygulama programlarının etkililiğini değerlendirmek üzere araştırmalar yapmak.
b) Ahşap yapı inşasında ve üretim tekniklerindeki gelişmeleri izlemek, Merkeze başvuran kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşmak.
c) Planlanan araştırma amaçlarını gerçekleştirmek üzere ulusal ve uluslararası kamu ve özel kuruluşlarla destekli projelerle, araştırma grupları ve bilim insanları ile çalışmalar yapmak.
ç) Ahşap yapı tasarımı, uygulamalar ve güncel gelişmelerle ilgili seminer, çalıştay, kongre ve sempozyum düzenlemek ve bunlara katılmak.
d) Mimar ve mühendisler için bu alanda uzmanlık kursları düzenlemek.
e) Yapılan araştırma ve uygulama sonucunda elde edilen bilimsel ve teknik bulguları raporlamak, bilimsel dergi, kitap, bülten ve benzeri ortamlarda yayımlamak, kamuoyunu yazılı ya da sözlü olarak bilgilendirmek ve görüş bildirmek.
f) Ahşap yapı tasarım, uygulama, inşası gibi ihtiyaç duyulan konularda kamu kurum ve kuruluşlarına danışmanlık hizmeti vermek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Süresi dolan Müdür tekrar görevlendirilebilir.
(2) Müdürün önerisi ile kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere bir kişi Rektör tarafından Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür Yardımcısı, Müdürün bulunmadığı zamanlarda Müdüre vekalet eder. Süresi biten Müdür Yardımcısı tekrar görevlendirilebilir, Müdür gerektiğinde Müdür Yardımcısının değiştirilmesi için Rektöre teklifte bulunabilir.
(3) Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda Müdür Yardımcısını vekil bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde Müdür Yardımcısının görevi de sona erer.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi amaçları doğrultusunda yönetmek.
b) Merkezi temsil etmek.
c) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantı gündemini hazırlamak ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.
ç) Merkezin tüm çalışmalarını düzenlemek, plan, proje ve Merkez programını hazırlamak, çalışma programlarının ve raporlarının düzenlenmesini ve uygulanmasını yönetmek.
d) Yapılan çalışmalar hakkında Yönetim Kurulunu bilgilendirmek.
e) Merkezin ödenek, idari ve akademik personel ihtiyaçlarını, gerekçesi ile birlikte Rektöre bildirmek.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu, Müdürün önerisi üzerine, Merkezin çalışma alanı ile ilgili Üniversitenin öğretim elemanları arasından üç yıl süre ile Rektör tarafından görevlendirilen üç kişi ve Müdürden oluşur. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu yılda en az iki kez ve Müdürün çağırısıyla gerektiğinde toplanır. Yönetim Kurulunda oylamalar açık yapılır ve kararlar salt çoğunlukla alınır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin faaliyet alanları kapsamındaki çalışmaları planlamak ve yürütmek.
b) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve çalışma programını Rektörlüğe sunmak.
c) Merkezin eğitim, öğretim, bilimsel araştırma, danışmanlık ve yayın faaliyetleri ile ilgili esaslarını kararlaştırmak.
ç) İlgili mevzuat hükümlerine göre verilen diğer görevleri yapmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 12- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personelle karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 13- (1) Merkezin harcama yetkilisi Mütevelli Heyet Başkanıdır. Mütevelli Heyet Başkanı bu yetkisini gerektiğinde Rektör veya Müdüre devredebilir.
Ekipman ve demirbaşlar
MADDE 14- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım ve demirbaşlar Merkez hizmetlerinin kullanımına tahsis edilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü yürütür.