Ekonomik nedenlerle gıdadan giyime, konuttan ulaşıma en temel insani ihtiyaçlara ulaşmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Özellikle pandemiden sonra en can alıcı artış, konut kiralarında gözlemlenirken, çok sayıda kiracı evden çıkmak zorunda kaldı, ev bulamayan bekar ve hatta evli çiftler bile ailelerinin yanına taşınmak zorunda kaldı.

Kira artışının en fazla yaşandığı İstanbul'da çalışan hem mavi yakalı hem beyaz yakalı yurttaşlar, geçim sıkıntısı nedeniyle işlerinden ayrılarak memleketlerine dönmek zorunda kalırken, ev sahipleriyle kiracıları karşı karşıya geldi, bu nedenden ötürü zaman zaman kan da döküldü.

AVUKATA EV KİRALAMIYORLAR

Ankara Barosu'na kayıtlı avukat Tahsin Akbay, yaklaşık bir ay sonra evleneceği için Ankara'da kiralık ev aramaya başladı. Avukat Akbay, beğendiği evlerin sahipleriyle veya emlakçılarla yaptığı görüşmelerde, görüşmeler olumlu geçmesine karşın, mesleğini söylediğinde ev sahipleri evlerini kiralamaktan vaz geçiyor.

"MESLEĞİMİ SÖYLEYİNCE KİRALAMAK İSTEMEDİLER"

Yaşadığı mağduriyeti anlatan avukat Tahsin Akbay, "Yakın tarihte evleneceğimden dolayı yaklaşık 15 gündür kiralık ev arıyorum. Ancak hala ev bulamadım. Bulunduğum bölgede çok fazla kiralık ev var. Bu görüşmelerde daha çok emlakçılarla muhatap oldum. Ve görüşme esnasında mesleğimi sorduklarında avukat olduğumu söylemem üzerine bu durumu ev sahiplerine söyleyeceklerini belirttiler. Yine bugün beğendiğim evden avukat olmam sebebiyle ret cevabı geldi. Ev sahipleri evlerini avukata kiralamak istemediler" diye konuştu.

"BİZİ SÖMÜREMEYECEKLERİ İÇİN..."

Benzer sorunu İstanbul'da da yaşadığını kaydeden avukat Akbay, "Memur kefil şartını duymuştuk daha önce. Ama avukata ev kiralanmadığını yeni yeni duymaya başladık. Görüştüğüm meslektaşlarıma konuyu aktardığımda, benzer durumları kendilerinin de yaşadığını ilettiler. Herkesin bildiği gibi avukatlar da ortalama kazançlara sahip ve baktıkları evlerin kiralarını ödeyebilecek insanlar. Ben ev sahiplerinin bize ev vermemelerinin sebebinin, kirayı ödeyemeyecek olmamızdan ziyade bizi sömüremeyeceklerini düşünmeleri olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda evleneceğim ve hala bir ev bulamadım" dedi. (Fahrettin Öztürk / Cumhuriyet)