ŞİDDET UYGULAYAN KOLLUK GÖREVLİLERİ DERHAL GÖREVDEN ALINMALI

İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi saldırıyı kınayarak, şiddet uygulayan kolluk görevlilerinin derhal görevden alınmasını istedi.

Yapılan basın açıklaması şöyle; "27.06.2024 tarihinde Van Barosu üyesi meslektaşımız Av. Bahtiyar Kandeğer ve Baromuz üyesi meslektaşımız Av. Şehnaz Altunkaya'nın müvekkilleri ile görüşmeye gittiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde (Vatan Emniyet) uğradığı polis şiddeti nedeniyle yaralandıklarını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

Olayın öğrenilmesinden hemen sonra Merkez Sözcümüz tarafından meslektaşlarımızla iletişime geçilmiş, Baro Başkanımız meslektaşlarımızla görüşmüş ve akabinde Merkez Avukatlarımızla birlikte meslektaşlarımız Müracaat Savcılığında ifadeye vermeye geçmiştir.

Süreç, meslektaşlarımızla birlikte merkezimizce takip edilmektedir ve gerekli destek sağlanmıştır.

Darp raporunda da açıkça şiddetin izleri tespit edilen meslektaşlarımızın maruz kaldığı polis şiddetini kınıyoruz.

Meslektaşlarımıza şiddet uygulayan polis memurlarına karşı etkin bir soruşturma yürütülmesini ve hak ettikleri cezayı almaları adına gerekli hassasiyetin gösterilmesini ve olayın failleri olan memurların görevden el çektirilmeleri konusunda Adli ve İdari makamları göreve davet ediyoruz.

Şiddet faili memurlar kolluk görevinde bulunmamalıdır. Adli ve idari görev yapmaya devam etmeleri savunma makamı ve yurttaş için açık bir tehdittir.

Kolluk tarafından savunma makamına karşı günden güne artan şiddet politikasını reddediyoruz.

Avukatlar bu şiddet politikasına asla geçit vermeyecek ve görevlerini yapmaktan geri durmayacaklardır.

Yetkili makamlara, savunma makamının kutsallığını ve Avukatlara yönelik bu tür eylemlere karşı önlem alması gerekliliğini hatırlatıyoruz.

Meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Meslektaşlarımızın yanında ve dayanışma halinde olduğumuzu, şiddetin Avukatları görevlerini yapmaktan geri durduramayacağını ve şiddete teslim olmayacağımızı kamuoyuna duyururuz."

İŞKENCE VE CEZASIZLIK KABUL EDİLEMEZ!

Türkiye Barolar Birliği'nden yapılan açıklamada ise; "İstanbul Barosu mensubu Av. Şehnaz Altunkaya ve Van Barosu mensubu Av. Bahtiyar Kandeğer 27.06.2024 tarihinde İstanbul Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesinde kolluk görevlilerinin şiddetine maruz kalmışlardır.

İşkenceye uğradıklarını beyan eden müvekkilleriyle görüşmek isteyen meslektaşlarımız kolluk görevlilerin engeliyle karşılaşmışlar, bu keyfi uygulamayı kayıt altına almak istemeleri üzerine ise birçok kolluk görevlisi tarafından ağır bir şekilde hakaret, darp ve işkenceye maruz bırakılmışlardır.

Türkiye Barolar Birliği olarak gerek yasal gerekse idari süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Ancak bir kere daha altını çizmemiz gerekir ki, kolluk görevlilerinin bu saldırgan tutumunun kaynağında, uygulanan cezasızlık politikası yer almaktadır. Yargısal ve idari makamların kötü muamele iddialarını etkin şekilde soruşturma yükümlülüklerine aykırı davranışları cezasızlık algısının da temel sebebidir.

Türkiye’de işkence ve kötü muamele ile mücadelenin en önemli aktörü avukatlardır. Bu kapsamda avukata yönelen ve sistematik bir hal almaya başlayan kolluk şiddetinin, kutsal savunma hakkını ve vatandaşın hak arama hürriyetini hedef aldığı hepimizin bildiği bir gerçektir. Türkiye Barolar Birliği olarak bu şiddet ve caydırma politikasına karşı dün olduğu gibi bugün de mücadele edeceğiz." denildi.