Genel

Ankara Medipol Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Ankara Medipol Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, 20 Ekim 2024 Tarihli ve 32698 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Ankara Medipol Üniversitesinden:

ANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ankara Medipol Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen ön lisans ve lisans düzeyindeki eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Ankara Medipol Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen ön lisans ve lisans düzeyindeki eğitim-öğretim ve sınav esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 43 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Birim: Ankara Medipol Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,

c) Danışman: Öğrencilerin eğitim-öğretim ve akademik temelli diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere görevlendirilen öğretim elemanını,

ç) Dekan: Üniversiteye bağlı fakültelerin dekanlarını,

d) Engelsiz üniversite birimi: Ankara Medipol Üniversitesi bünyesinde ilgili mevzuat uyarınca kurulup faaliyet gösteren birimi,

e) Eşdeğer program: İsimleri aynı olan veya Üniversitenin fakülte, meslek yüksekokulu ve yüksekokullarının yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az %80 oranında örtüştüğü tespit edilen diploma programlarını,

f) İlgili kurul: Üniversitenin fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarının kurullarını,

g) İlgili yönetim kurulu: Üniversitenin fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarının yönetim kurulunu,

ğ) MEBİS: Öğrenci bilgi sistemini,

h) Müdür: Üniversitenin yüksekokul veya meslek yüksekokullarının müdürlerini,

ı) Mütevelli Heyet: Ankara Medipol Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

i) Ortak dersler birimi: Üniversite bünyesinde yürütülen, 2547 sayılı Kanunun  5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen zorunlu dersler ile fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları için program dışı seçmeli dersleri yürüten birimi,

j) Rektör: Ankara Medipol Üniversitesi Rektörünü,

k) Senato: Ankara Medipol Üniversitesi Senatosunu,

l) Staj: Üniversitede verilen ve programa özgü olarak belirlenmiş teorik ve uygulamalı dersler dışında, öğrencilerin öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmeleri, sektörü tanımaları, iş hayatına uyum sağlamaları, tecrübe edinmeleri ve gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmeleri amacıyla işletmelerde yaptıkları mesleki çalışmayı,

m) Uygulamalı ders: Bir eğitim ve öğretim döneminde diploma programına ait dersler kapsamında öğrencilerin üniversitenin uygulama alanlarında, üniversite dışındaki işletmelerde veya hizmet alanlarında uygulamaların içinde yer alarak bilgi, beceri ve yetkinliklerinin gelişimini sağlayan, ilgili dersin öğretim elemanının sorumluluğunda yapılan mesleki eğitim veya staj kapsamında olmayan dersi,

n) Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesini,

o) Üniversite Yönetim Kurulu: Ankara Medipol Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Giriş ve Kayıt

Kontenjanlar

MADDE 5- (1) Her akademik yılda bir sonraki öğretim yılı için Üniversitenin birimlerine alınacak öğrenci kontenjanları Senato tarafından belirlenerek Yükseköğretim Kuruluna teklif edilir.

Öğrenci kabulü

MADDE 6- (1) Üniversitenin birimlerine öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

(2) Yurt dışından öğrenci kabulü, ilgili mevzuat hükümleri ve Yükseköğretim Kurulu kararları çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Yatay geçiş yoluyla kabul

MADDE 7- (1) Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarına Üniversite içinden veya dışından yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulüne ilişkin esaslar ile kontenjanlar, ilgili mevzuat hükümleri ve Yükseköğretim Kurulu kararları çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.

Öğrenim ücreti

MADDE 8- (1) Öğrenim ücretleri, her akademik yılın başında, Mütevelli Heyet tarafından belirlenir. Gerekli görüldüğünde, Mütevelli Heyetçe öğrenim ücretinin iki veya daha fazla taksitle ödenmesine karar verilebilir. Öğrenim ücretini ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmaz veya yenilenmez. Disiplin soruşturması sonucunda Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin de ödemekle yükümlü oldukları öğrenim ücretini ödemeleri gerekir. Bu öğrencilere herhangi bir ücret iadesi yapılmaz.

Kayıt

MADDE 9- (1) Üniversiteye yeni kayıtlar, ilgili mevzuat hükümlerine göre ilan edilen tarihler arasında Rektörlük tarafından yapılır. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya noter onaylı örneği kabul edilir. Kayıt işlemlerini e-Devlet üzerinden gerçekleştiren öğrencilerin de kayıt için gerekli belgelerin asıllarını veya noter onaylı örneklerini süresi içinde Üniversiteye teslim etmeleri gerekir.

(2) Gerçeğe aykırı belge sundukları ya da belgelerinde tahrifat bulunduğu tespit edilenler ile belgelerindeki eksikliği süresi içinde gideremeyenlerin Üniversiteye kayıtları yapılmaz, yapılmış ise iptal edilir. Bu durumda olanlar öğrencilik statüsü kazanmamış sayılır ve öğrencilikle ilgili hiçbir haktan yararlanamazlar. Kendilerine verilmiş olan diploma dâhil tüm belgeler geçersiz sayılır. Bu kişilerin yatırmış olduğu öğrenim ücretleri geri ödenmez. Gerçeğe aykırı belge sundukları ya da belgelerinde tahrifat bulunduğu tespit edilen öğrenciler hakkında hukuki yollara başvurulur.

(3) Geçerli mazereti olmaksızın kayıt işlemlerini süresi içinde yaptırmayan adaylar, Üniversite öğrencisi olma hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak iddia edemezler.

(4) Üniversiteye yurt dışı öğrenci kontenjanlarından kabul edilen öğrencilerin kayıt işlemleri ilgili mevzuat hükümleri ve Rektörlük tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır. Bu öğrencilerin Üniversiteye kabulü, Yükseköğretim Kurulunun kararları doğrultusunda akademik takvimde belirlenen tarihlerin dışında da gerçekleştirilebilir.

(5) Geçerli mazereti bulunan adaylar kayıt işlemlerini, yukarıdaki hükümlere uymak şartıyla noter onaylı vekaletnameyle belirledikleri vekilleri ya da yasal temsilcileri vasıtasıyla da yaptırabilir.

Kayıt yenileme

MADDE 10- (1) Kayıtlar, her yarıyıl başında akademik takvimle belirlenen tarihler arasında yenilenir. Kayıt yenileme sırasında öğrencilerin o yarıyılda alacakları dersler de belirlenir. 2547 sayılı Kanun uyarınca kaydı silinecek öğrenciler her yarıyıl sonunda ilgili birimce belirlenir. İlgili yönetim kurulunun kaydın silinmesine ilişkin kararı Üniversite Yönetim Kurulu onayına sunulur.

(2) Haklı ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilerin, öğretim yarıyılının başlangıcından itibaren dördüncü haftanın sonuna kadar kayıt yenileme işlemleri tamamlanır. Bu tarihten sonra yarıyıl/yıl kayıt yenilemesi yapılmaz.

(3) Kaydını yenilemeyen ve kayıt dondurma işlemi yapmayan öğrenciler, öğrenim ücretlerini ödemiş olsalar dahi kayıtsız oldukları süre içinde öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrencilerin MEBİS girişleri de bu süreçte engellenir.

(4) Öğrenci değişim programlarına katılan öğrencilerin ve bu Yönetmelik uyarınca izinli sayılan öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri akademik takvimde belirlenen tarihlerin dışında da yapılabilir.

Kayıt dondurma

MADDE 11- (1) Haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde, öğrencilere, bizzat veya noter onaylı vekaletnameyle belirledikleri vekilleri ya da yasal temsilcileri aracılığıyla ilgili birime yaptıkları yazılı başvuru üzerine kayıt dondurma imkanı verilebilir. Öğrencilerin kayıt dondurma istekleri ve gerekçeleri, ilgili yönetim kurulu tarafından değerlendirilir ve sonuç Rektörlüğe bildirilir. Yabancı dil hazırlık sınıfındaki öğrenciler için Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünün görüşü alınır.

(2) Askerlik hizmeti nedeniyle eğitimlerine ara vermek zorunda kalan öğrencilerin, bu hizmeti tamamlamalarına kadar geçecek süre için kayıtları dondurulur. Bu öğrenciler, terhislerinin ardından öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler.

(3) Eğitim-öğretim süresinde ortaya çıkan uzun süreli sağlık mazeretlerini heyet raporuyla belgeleyen öğrencilerin yazılı başvurusu üzerine ilgili yönetim kurulu kararıyla kayıtları dondurulur. Öğrenciler, kural olarak bu süre boyunca derslere devam edemezler ve sınavlara giremezler.

(4) Kayıt dondurulan dönemde geçen süreler, öğrenim süresinden sayılmaz. Lisans öğrencilerine bir defada en çok iki yarıyıl ve tüm öğretim süresince toplam dört yarıyıl; ön lisans öğrencilerine bir defada en çok bir yarıyıl ve tüm öğrenim süresince toplam iki yarıyıl kayıt dondurma imkanı verilebilir. Bu süreler Senato kararıyla uzatılabilir. Bu öğrenciler, öğrenim ücretlerinin tamamını öderler.

(5) Kayıt dondurma taleplerine ilişkin başvurular; her yarıyıl, zorunlu nedenler dışında ders ekleme-çıkarma döneminin son gününe kadar yapılır. Başvurularda kayıt dondurma taleplerinin gerekçesi ve ilgili belgeler yer alır.

Eğitim amaçlı izin

MADDE 12- (1) Öğrencilere, öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak burslu veya burssuz, yurt içi/yurt dışı eğitim, staj, araştırma, bilgi ve görgü arttırma gibi imkânların doğması durumunda ilgili yönetim kurulu kararıyla en fazla bir yıla kadar izin verilebilir. Bu izinler öğrenim süresine dâhil olup, bu konudaki başvuruların ders ekleme-çıkarma döneminin sonuna kadar yapılması gerekir.

İzinli sayılma

MADDE 13- (1) Türkiye’yi veya Üniversiteyi temsil etmek amacıyla, bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere ve yarışmalara katılan öğrenciler, bu süre içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla izinli sayılırlar. Bu öğrenciler, ilgili dönemde giremedikleri sınavlar nedeniyle telafi sınavına alınırlar.

(2) Üniversite Yönetim Kurulu, zorunlu hallerde ilgili öğrencinin bizzat ya da noter onaylı vekaletnameyle belirlenen vekili veya yasal temsilcisi aracılığıyla yapacağı yazılı başvuru üzerine izinli sayılmasına karar verebilir.

Öğrenime devam etme

MADDE 14- (1) Kayıt donduran, eğitim amaçlı izin alan ya da 13 üncü madde uyarınca izinli sayılan öğrenciler, bu sürelerin bitiminde öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile diğer birimlerdeki yıllık okutulan dersler hariç, iki yarıyıl izin almış öğrencilerin, ilk yarıyıl sonunda öğrenimlerine devam etmek istemeleri durumunda, ilgili birime yazılı olarak başvurmaları gerekir. Kayıt dondurma nedenleri ya da izinli sayılmalarını gerektiren durum ortadan kalkan veya izin süreleri sona eren öğrencilerin de kayıtlarını aktifleştirmek için ilgili birime yazılı olarak başvurmaları gerekir.

Kayıt sildirme ve ilişik kesme

MADDE 15- (1) Kayıt sildirmek isteyen öğrenciler, bizzat ya da noter onaylı vekaletnameyle belirledikleri vekilleri veya yasal temsilcileri aracılığıyla ilgili birime başvururlar. İlgili yönetim kurulu tarafından kayıt silme işlemi yapılarak öğrencilerin Üniversiteyle ilişikleri kesilir.

(2) Öğrencilerin, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olmaları halinde de ilgili yönetim kurulu kararıyla Üniversiteyle ilişikleri kesilir.

(3) İlişiği kesilen öğrencilere, daha önce kayıtlı bulundukları birime dilekçeyle başvurmaları halinde, durumlarını gösteren bir belge verilir. Bu öğrencilere Üniversiteye kayıt sırasında verdikleri belgelerden sadece lise diploması geri verilir. Lise diplomasının fotokopisi aslı gibidir ibaresi eklenerek onaylanır ve öğrenci dosyasında saklanır.

(4) Kayıt sildirmek isteyen öğrencilerin, kayıt sildirme başvurusunun yapıldığı yarıyıl/yıl öncesi döneme ilişkin mali taahhütlerini yerine getirmeleri zorunludur. Aksi takdirde kayıtları silinmez.

(5) Kaydı silinen öğrencilerin kayıtlı oldukları yarıyıla ait yapmış oldukları ödemeler iade edilmez.

Öğrenci danışmanlığı

MADDE 16- (1) Her öğrenciye, bu Yönetmelik hükümlerine göre bir akademik program izlemesini sağlamak üzere, ilgili dekanlık veya müdürlük tarafından görevlendirilen bir öğretim elemanı danışman olarak atanır. Kayıt yenileme, ders seçme, ekleme ve çıkarma işlemleri öğrenciler tarafından yapılır ve danışman tarafından onaylanarak kesinleşir. Ders seçme, ekleme, çıkarma ve onay süreçlerine ilişkin usul ve esaslar ile danışman öğretim elemanının görevlendirilmesi, görev, yetki ve sorumlulukları ilgili mevzuat hükümlerine göre düzenlenir.

Misafir ve özel öğrenci

MADDE 17- (1) Misafir öğrenciler, herhangi bir üniversitenin eğitim-öğretim programlarından birine kayıtlı olmadıkları halde kendilerine yalnızca bazı dersleri alma izni verilen kişilerdir. Misafir öğrencilerin kabulü, ilgili yönetim kurulunun önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulunun kararıyla yapılır ve bu öğrencilerin alacağı dersler de ilgili yönetim kurulunun onayıyla kesinleşir. Misafir öğrenciler derslere devam ve sınav hakkı dışında öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Misafir öğrencilere, talep etmeleri halinde, aldıkları dersleri ve varsa başarı notlarını gösteren bir belge verilir. Misafir öğrencilerden daha sonra Üniversiteye 9 uncu madde hükümlerine göre kesin kayıt yaptıranların aldıkları ve başarmış oldukları derslerden ilgili birim tarafından uygun görülenler için ders muafiyeti işlemi uygulanır.

(2) Yurt içinde veya yurt dışında başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olup ön lisans veya lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerden; farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü, kazanımı edinmek isteyen veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak şartıyla Üniversitede eğitimine devam etmek isteyenler Üniversiteye özel öğrenci olarak ders almak için başvurabilirler. Başvuruların kabulü ilgili yönetim kurulunun önerisi ile Üniversite Yönetim Kurulunun kararıyla yapılır ve bu öğrencilerin alacağı dersler de ilgili yönetim kurulunun onayıyla kesinleşir. Özel öğrencilere, talep etmeleri halinde, aldıkları dersleri ve başarı notlarını gösteren bir belge verilir.

(3) Misafir veya özel öğrencilerle ilgili düzenlemeler ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Bu öğrencilerin ödeyecekleri öğrenim ücretleri Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.

Engelli öğrenci

MADDE 18- (1) Engelli öğrencilerin derslere ve sınavlara katılımını sağlamak amacıyla Senato kararıyla farklı uygulamalar ve düzenlemeler yapılabilir.

(2) Engelli öğrencilerin katılacağı sınavlarda ilgili mevzuat hükümleri uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalar engelsiz Üniversite birimi tarafından takip edilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

Eğitim-öğretim dili

MADDE 19- (1) Bilim alanı bir yabancı dil olan eğitim-öğretim programları dışında, Üniversitede öğretim dili Türkçe’dir. Ancak, ilgili birimin önerisi, Senato kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayıyla programlarda tamamen veya toplam kredinin %30’undan az olmamak üzere kısmen, yabancı dilde öğretim yapılabilir. Türkçe yapılan derslerde de yabancı dilde kaynaklar izlenebilir; ödev, proje ve raporların yabancı dilde hazırlanması istenebilir.

(2) Bilim alanı bir yabancı dil olan eğitim-öğretim programlarında ilgili kurulun önerisi ve Senato kararıyla Türkçe ders açılabilir. Senato, bu programlardaki ortak zorunlu derslerin Türkçe verilmesini kararlaştırabilir.

Zorunlu yabancı dil dersleri ve hazırlık eğitimi

MADDE 20- (1) Yabancı dil hazırlık sınıfı, seviye tespit sınavları ve zorunlu yabancı dil dersleri hakkında, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda Senato kararıyla belirlenecek usul ve esaslar uygulanır.

(2) Yabancı dil hazırlık sınıfı, bilim alanı bir yabancı dil olan eğitim-öğretim programları için zorunludur. Zorunlu yabancı dil hazırlık programının uygulandığı programlara yerleşen öğrenciler Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra, ilan edilen tarih ve saatte yabancı dil yeterlik/seviye belirleme sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olup zorunlu hazırlık eğitiminden muaf olan öğrenciler kayıtlı oldukları programa başlarlar. Yabancı dil yeterlik/seviye belirleme sınavına girip başarısız olan veya bu sınava girmeyen öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederler. Yabancı dil yeterlik/seviye belirleme sınavlarına ilişkin usul ve esaslar ile bu sınavlarda başarılı sayılma koşulları ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

(3) Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimini iki yıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin, kayıtlı oldukları programla ilişikleri kesilir. İlişiği kesilen bu öğrenciler, Üniversitede öğretim dili Türkçe olan ve kayıtlı olunan programa eşdeğerliği Senato tarafından belirlenen bir programa kayıt yaptırabilirler. Üniversitede bu öğrencilerin kayıt yaptırabileceği eşdeğer program bulunmaması halinde öğrenciler, talep etmeleri durumunda, ilgili mevzuat uyarınca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından öğretim dili Türkçe olan programlardan birine yerleştirilebilirler.

(4) Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi bulunmayan bir programa kayıt yaptıran öğrenciler öğrenim ücretini ödeyerek isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimi alabilirler. İsteğe bağlı yabancı dil eğitimine başlayan öğrenciler, ders ekleme-çıkarma dönemi geçtikten sonra bu eğitime devam etmek istememeleri halinde kayıtlı oldukları programa ancak bahar yarıyılı itibarıyla başlayabilirler. Bu öğrencilerin isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimi kapsamında güz dönemi için ödedikleri ücret iade edilmez.

(5) Senatonun belirleyeceği esaslara göre yoğunlaştırılmış yabancı dil yaz programı açılabilir ve yine ilgili birim kurulunca uygun görülen tarihlerde seviye tespit sınavları düzenlenebilir.

Türkçe hazırlık eğitimi

MADDE 21- (1) Türkçe hazırlık eğitimi, öğretim dili Türkçe olan programlara yerleşip Üniversiteye yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında kayıt yaptıran ve Türkçe dil yeterliliğine sahip olmayan öğrenciler için zorunludur. Üniversiteye yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında kayıt yaptıran öğrenciler, ilan edilen tarih ve saatte Türkçe yeterlik/seviye belirleme sınavına girerler. Türkçe yeterlik/seviye belirleme sınavında başarılı olan ya da yönergedeki şartları sağlayan öğrenciler, kayıtlı oldukları programa başlarlar. Türkçe yeterlik/seviye belirleme sınavına girip başarısız olan veya bu sınava girmesi gerekirken girmeyen öğrenciler Türkçe hazırlık sınıfına devam ederler. Türkçe yeterlik/seviye belirleme sınavlarında başarılı sayılma koşulları ve ilgili diğer hususlar ilgili mevzuat hükümlerine göre düzenlenir.

(2) Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin mesleki uygulamaları izleyebilmeleri ve kliniklerde hasta/hasta yakınları ile görüşme yapabilmeleri amacıyla en az Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı B2 seviyesinde Türkçe yeterliliğine sahip olmaları gereklidir. Bu şartı sağlamayan öğrencilerin uygulamalı eğitimlere intibakı gerçekleştirilmez.

(3) Zorunlu Türkçe hazırlık eğitimini iki yıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin kayıtlı oldukları programla ilişikleri kesilir. İlişiği kesilen bu öğrenciler Üniversitede kayıtlı olunan programa eşdeğerliği Senato tarafından belirlenen ve zorunlu Türkçe hazırlık sınıfı bulunmayan farklı bir programa kayıt yaptırabilirler.

Mesleki hazırlık eğitimi

MADDE 22- (1) Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden diploma programlarında gerekli görülmesi halinde mesleki hazırlık sınıfı açılabilir. Mesleki hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrenciler lisans eğitimine devam edemezler.

Eğitim-öğretim dönemleri

MADDE 23- (1) Sınıf geçme esasına göre eğitim-öğretim yapan birimler dışındaki fakülte ve yüksekokullarda eğitim-öğretim, yarıyıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretimin yarıyıl esasına göre düzenlenmesi halinde bazı dersler yıl; yıl esasına göre düzenlenmesi halinde ise bazı dersler yarıyıl esasına göre programlanabilir.

(2) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullarda eğitim-öğretim; Senato tarafından kabul edilen ve ilan edilen akademik takvime göre yürütülür.

(3) Akademik yıl, güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Senato kararıyla bunlara yaz yarıyılı da eklenebilir. Öğrencilerin farklı yükseköğretim kurumları tarafından açılan yaz okullarından alabilecekleri derslerin kabulüne ilişkin usul ve esaslar ilgili kurulların teklifi üzerine Senato tarafından belirlenir.

(4) Bir yarıyıl, sınav dönemleri hariç en az on dört hafta ve yetmiş iş gününden oluşur. Bunlara ek olarak staj ve yaz kursları açılabilir. Staj ve yaz kurslarının süresi ve uygulama esasları, ilgili birimin önerisi üzerine Senato kararıyla belirlenir.

Eğitim-öğretim süresi, ek süreler ve intibak

MADDE 24- (1) Öğrenciler, kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programlarını 2547 sayılı Kanunda belirlenen sürelerde tamamlamak zorundadırlar. Öğrenim süresinin hesaplanmasında yabancı dil hazırlık programında geçen süreler dikkate alınmaz. Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin cezalı oldukları süreler öğrenim süresinden sayılır.

(2) Kayıtlı oldukları diploma programını belirlenen azami sürede tamamlayamayan ya da tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilere 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi doğrultusunda işlem yapılır. Bu öğrencilerin ödeyeceği ücretler Mütevelli Heyet tarafından belirlenir. Bu durumdaki öğrencilerin öğrencilik statüleri devam etmekle birlikte bu öğrenciler; ders, uygulama, staj, sınav ve benzeri uygulamalara katılma hariç azami süreyi aşmamış öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaz.

Dersler

MADDE 25- (1) Dersler; zorunlu, seçmeli, ön koşullu, ortak zorunlu olarak öğretim programlarında yer alır. Fakülte ve yüksekokulların öğretim programlarında yer alan teorik ve uygulamalı dersler ile  stajlar, ilgili birimin önerisi üzerine Senato kararıyla belirlenir.

(2) Dersler aşağıdaki şekildedir:

a) Zorunlu dersler; öğretim programlarında yer alan ve öğrencilerin kayıtlı oldukları programdan mezun olabilmeleri için alıp başarılı olmaları gereken ders, staj ve uygulamalardır.

b) Seçmeli dersler; programa bağlı seçmeli dersler ile program dışı seçmeli derslerden oluşur. Bunlardan;

1) Programa bağlı seçmeli dersler, öğrencilerin kayıtlı oldukları programda yer alan ve mezun olabilmeleri için önerilen belirli dersler veya ders grupları arasından seçerek almaları gereken derslerdir. İlgili kurullar, diploma programının öğretim planında belirlenmiş ders gruplarındaki her bir seçmeli derse kaydolacak öğrenci sayısına alt ve üst sınır getirebilir. Kayıtlı olunan program müfredatında yer alan programa bağlı seçmeli dersin AKTS değerinden düşük olmamak koşuluyla, farklı bir birimde sunulan programa bağlı seçmeli veya zorunlu dersler, programa bağlı seçmeli ders olarak alınabilir. Birimler, farklı birimlerde kayıtlı öğrenciler tarafından alınabilecek dersleri ve kontenjanları ders kayıt dönemi başlamadan Rektörlüğe bildirir. Bu dersler ve kontenjanlar Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.

2) Program dışı seçmeli dersler; öğrencilerin kayıtlı oldukları öğretim programında yer almayan veya mezuniyet için gerekli olan krediyi tamamlamak üzere bilgi, görgü ve genel kültürlerini artırmak amacıyla seçtikleri ve danışmanlarının onayıyla aldıkları derslerdir. Program dışı seçmeli dersler, programa bağlı seçmeli derslerin yerine geçmez. Program dışı seçmeli derslere ilişkin usul ve esaslar ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

c) Ön koşullu dersler; alınabilmeleri için alt yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir kısmının veya tamamının başarılmasının ve/veya devam koşulunun yerine getirilmesinin zorunlu olduğu stajlar ile teorik ve uygulamalı derslerdir.

ç) Ortak zorunlu dersler; 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ile yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan programlardaki yabancı dil dersleri ve ilgili bölümler için İş Sağlığı ve Güvenliği dersidir. Yabancı dilde eğitim yapılan birimlerde, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk dili dersleri özel bir içerik ve yöntemle ya da yabancı dille verilebilir. Bu derslerin içeriği ve hangi yöntemle verileceği Senato tarafından belirlenir.

(3) Bir dersin yükü; kredi yükü ve AKTS yükü olmak üzere iki şekilde tanımlanır. Kredi yükü, o derse ilişkin haftalık teorik, uygulama, laboratuvar, atölye, klinik, ve benzeri saatlerine bağlı olarak oluşturulan değeri ifade eder. AKTS yükü ise, dersi veren bölüm/program tarafından dersin iş yükü hesabına bağlı olarak oluşturulan değerdir. Bir dersin AKTS yükü, toplam iş yükünün 30 saate bölünmesiyle hesaplanır.  Dersin kredi yükü ise, o dersin haftalık teorik ders saatlerinin tamamı ile uygulama, laboratuvar, atölye, klinik ve benzeri çalışmalarının haftalık saatlerinin yarısının toplamından oluşur. Yıllık derslerde bir dersin toplam yükü bu kural uyarınca hesaplanan değerin iki katıdır.

(4) Bir sonraki akademik yıla ait ön lisans ve lisans programlarında okutulacak dersler ve bu derslere ait ders yükü değerleri, Rektörlükçe belirlenen takvime göre ilgili kurullarca kabul edilerek Senatonun onayıyla kesinleşir.

(5) Öğrenciler başarılı oldukları, muaf tutuldukları ya da transferini yaptırdıkları dersleri not yükseltmek için tekrar alamazlar.

(6) Derslerin içeriği, haftalık dağılımı, derste kullanılacak kaynaklar, öğrencilerin derse devam durumlarının genel sınava ya da bütünleme sınavına katılmaya ve ders başarı notuna etkisi, derse ilişkin ödev, uygulama ve benzeri çalışmalar ile bunların ders başarı notuna katkısı ve varsa ders başarı notunun tespitinde esas alınacak diğer hususlar, dersi veren öğretim elemanı tarafından belirlenir ve yarıyıl başında öğrencilere ders tanımlama formu aracılığıyla duyurulur.

(7) Gerekli hallerde ilgili kurul kararı ve Senatonun onayıyla Cumartesi ve Pazar günleri de ders yapılabilir.

Ders programlarının tespit edilmesi

MADDE 26- (1) Öğrencilerin kayıtlı oldukları programda verilecek derslerin; isimleri, varsa ön koşulları, verileceği yıllar, ders yükleri, öğrenim kazanımlarıyla ilgili konular, akademik takvime uygun olarak ilgili birimlerce kararlaştırılır ve Senatonun onayıyla kesinleşir. Programlardaki değişiklikler de aynı esaslara göre yapılır.

Çift anadal ve yandal programı

MADDE 27- (1) Kayıtlı olduğu lisans programında genel ağırlıklı not ortalaması 2,70 ve üzerinde olan öğrencilere çift ana dal; genel ağırlıklı not ortalaması 2,48 ve üzerinde olan öğrencilere ise yan dal programına devam etme hakkı tanınabilir. Bu programlara ilişkin usul ve esaslar yönergeyle belirlenir.

Ders seçme, ekleme ve çıkarma

MADDE 28- (1) Öğrencilerin ders seçme işlemleri, danışmanlarının yardımı ve onayıyla her yarıyıl başında yapılır. Öğrenciler kayıtlı oldukları birimin ilgili bölüm ya da programlarında öngörülen tüm dersleri almakla yükümlüdürler. Ancak varsa eşdeğer dersin verildiği diğer birimlerden de bu dersler alınabilir. Öğrenciler başarısız oldukları ve alt dönemlerde açılıp daha önce almadıkları dersleri öncelikle alırlar.

(2) Ders ekleme-çıkarma döneminde ders değişikliği yapılabilir. Yenilenen program danışman onayıyla kesinleşir. Program kaydını belirlenen sürelerde yenilemeyen öğrenciler o yarıyıl/yılda derslere ve sınavlara giremez, öğrencilik hakkından yararlanamaz ve bu öğrencilerin kayıt yenilemedikleri yarıyıl/yıl öğrenim süresinden sayılır.

(3) Bir öğrencinin normal şartlarda bir yarıyılda alması gereken AKTS kredisi 30, bir yılda alması gereken AKTS kredisi ise 60’tır. Bununla birlikte bir öğrenci, danışmanının onayıyla 30 ya da 60 AKTS kredisinin altında da ders alabilir.

(4) Bir dönemde alınabilecek azami kredi toplamı yarıyıl uygulamasında 45, yıl esası uygulamasında ise 90 AKTS’yi geçemez. Yandal, çift anadal, dikey geçiş, yatay geçiş ve değişim programı öğrencileri ile son sınıf derslerini almaya hak kazanmış öğrencilerin alabileceği AKTS üst sınırına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

(5) Öğrencilerin seçtikleri program dışı seçmeli derslerden alınan notlar; başarı durumunda, genel not ortalamasında ve AKTS hesabında dikkate alınır.

(6) Eğitim-öğretim programlarından kaldırılan derslerden başarısız olanlar, bu derslerin yerine konulan ya da başarısız oldukları derslerle aynı gruptaki dersleri alırlar. Öğrenciler, bu derslerin yerine ders konulmaması ya da ilgili ders grubunda alabileceği ders bulunmaması halinde programdan kaldırılan derslerden sorumlu tutulmazlar; ancak bu öğrencilerin mezun olabilmeleri için gerekli AKTS kredisini tamamlamaları zorunludur.

Derslere devam zorunluluğu

MADDE 29- (1) Öğrencilerin derslere, laboratuvarlara, uygulamalara ve öğretim elemanlarınca uygun görülen diğer çalışmalara devam etmeleri zorunludur. Senato tarafından aksine bir karar alınmadıkça, devamsızlık sınırlarının belirlenmesi ile öğrencilerin devam durumlarının takibi ilgili öğretim üyesinin sorumluluğundadır. Ancak devam zorunluluğu teorik dersler için %70, uygulamalı dersler için %80’den az olamaz. Dersin öğretim elemanı devam zorunluluğunun ne kadar olduğunu ve öğrencilerin derse devamını hangi yöntemle takip edeceğini dönemin ilk haftasında ilan eder. Devamsızlık sınırını aştığı belgelenen öğrencilerin ilgili dersin genel sınav ve bütünleme sınavlarına girmesi, dersin öğretim elemanının yazılı başvurusu ve ilgili yönetim kurulunun kararı üzerine engellenir.

Sınavlar

MADDE 30- (1) Sınavlar; ara sınav, genel sınav, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı, mazeret sınavı, telafi sınavı ve üç ders sınavları ile Diş Hekimliği Fakültesinde yapılan tek ders sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ya da uygulamalı olarak yapılabilir. İlgili birimce uygun görülen sınav tarihleri, sınavların başlangıcından en az bir hafta önce ilan edilir. Sınavlara girmeyen bir öğrenci sınav hakkını kullanmış ve girmediği sınavlardan sıfır puan almış sayılır.

(2) Öğrenciler sınavlara ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve kimlik belgeleri ile istenecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadırlar; aksi takdirde öğrencilerin girdikleri sınavlar geçersiz sayılır. Bir öğrencinin, koşullarını yerine getirmediği bir dersin sınavına girmesi durumunda, aldığı not ilan edilmiş olsa dahi geçersiz sayılır. Yazılı sınav belgeleri en az iki yıl saklanır.

(3) Sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

a) Ara sınav: Her bir dersten, en az bir ara sınav yapılır. Proje, bitirme ödevi, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmaların yarıyıl içi değerlendirmeleri ara sınav yerine geçebilir. Ara sınav sonuçları genel sınav döneminden önce ilan edilir. Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin ders kurulları sonunda yapılan sınavlar bu kapsamda değerlendirilir.

b) Genel sınav: Bir dersin genel sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl veya yıl sonunda yapılır. Ders kaydı yaptırarak devam zorunluluğunu yerine getiren öğrenciler, genel sınava girerler. İlgili kurulların kararları ile genel sınav sonucuna ilişkin baraj sistemi uygulanabilir. Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin, yıl sonunda yapılan ve kurul derslerinin içeriğini kapsayan sınavları genel sınav niteliğindedir. Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinde kurulların dönem sonu genel sınavından muaf tutulacak öğrencilere ilişkin hususlar, bu birimlerce çıkarılacak yönergelerle belirlenir.

c) Bütünleme sınavı: Yarıyıl/yıl sonunda yapılan sınavlarda başarısız olunan dersler ile dersten başarılı olunduğu halde not yükseltme amacıyla isteğe bağlı olarak genel sınav notundan feragat edilerek girilen sınavdır. Not yükseltme amacıyla sınava girmek isteyen bir öğrenci sadece bir dersten bütünleme sınavına girebilir ve o dersin sınavından en az bir hafta önce ilgili birime dilekçeyle başvurmak zorundadır. Genel sınav değerlendirmesinin yıl/yarıyıl boyu hazırlanan proje, ödev, sunum ve benzeri çalışmalar dikkate alınarak yapıldığı derslerde; ilgili kurul kararı ve Senatonun onayıyla dersin nihai başarı değerlendirmesi genel sınav notu esas alınarak yapılır ve bu dersler için bütünleme sınavı açılmaz.

ç) Muafiyet sınavı: Muafiyet sınavları, ilgili kurulların önerisi üzerine, Senato tarafından belirlenen dersler için yarıyıl başında yapılır.

d) Mazeret sınavı: Mazeret sınavı, ara sınav yerine geçmek üzere yapılan sınavdır. Haklı ve geçerli mazeretleri sebebiyle ara sınava giremeyen öğrencilerden, mazeretleri ilgili yönetim kurullarınca kabul edilenler, ara sınav haklarını aynı yarıyıl içerisinde belirlenecek takvime göre yapılacak sınavlara girerek kullanırlar. İlgili kurul tarafından aksine bir karar verilmedikçe bütünleme sınavı için mazeret sınavı yapılmaz. Sağlık problemleri veya diğer mazeretleri nedeniyle ara sınavlara katılamayıp raporlarını/belgelerini ilgili birime rapor bitim tarihini izleyen beş iş günü içerisinde teslim eden öğrencilerden sağlık mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler, mazeret sınavlarına girebilirler. Öğrencilerin sağlık raporu ile mazeretli sayılabilmeleri için sağlık raporlarının ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak alınması gerekir. Mazeret sınavları bakımından geçerli sayılacak sağlık raporları ile mazeretlere ilişkin diğer hususlar ilgili birimler tarafından belirlenebilir.

e) Telafi sınavı: Telafi sınavı, mazeret sınavı hükümlerinin uygulanamayacak olması kaydıyla; sınavların çeşitli nedenlerle ilan edilen gün ve saatte yapılamaması ya da yapılan bir sınavın iptal edilmesi gibi durumlarda ilgili kurulun teklifi üzerine ya da resen Senato tarafından yapılmasına karar verilen sınavdır. Telafi sınavlarına ilişkin usul ve esaslar yönergeyle düzenlenir.

f) Üç ders sınavı: 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen azami öğrenim sürelerini doldurmamış öğrencilerden; kayıtlı olduğu diploma programındaki eğitimini tamamlayan ancak bütünleme sınavları sonucunda, mezun olabilmek için üç derse kadar başarısız dersi bulunanlara ilgili birimin yönetim kurulu kararıyla girme hakkı verilen sınavlardır. Bu sınavlarda alınan not, ders başarı notu yerine geçer.

g) Tek ders sınavı: Diş Hekimliği Fakültesinde ilgili dönemde verilen tüm derslerin devam koşulunu sağlamış olmak koşuluyla ortak zorunlu dersler hariç, en fazla bir kurul dışı dersten başarısız olan ara sınıf öğrencilerinin girebileceği sınavdır.

Ders başarı durumu

MADDE 31- (1) Bir dersteki başarı durumu, ders başarı notuyla belirlenir. Ders başarı notu, öğrencilerin ara sınavlar ve ara sınav yerine geçen ödevler, uygulamalı çalışmalar, grup çalışmaları ve benzeri çalışmalarda yarıyıl içinde gösterdikleri başarı ile genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Bir dersten başarılı olmak için genel sınavdan alınması gereken minimum puan ile genel sınavın ders başarı notuna etkisi, en az %30 en çok %70 olacak şekilde, ilgili kurullarca belirlenir.

(2) Sınıf geçme sistemi uygulanan birimler hariç olmak üzere, sınavlarda yüz tam puan üzerinden alınan puanlar, ilgili kurul tarafından farklı bir değerlendirme sistemi kabul edilmediği sürece, aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde dörtlük başarı katsayısına ve harfli başarı notuna dönüştürülür:

Puan Aralığı

Harfli Başarı Notu

Ders Başarı Notu

Derecesi

95-100

A

3,77-4,00

Pekiyi

90-94

A-

3,55-3,76

Pekiyi

85-89

B+

3,34-3,54

Pekiyi

80-84

B

3,13-3,33

İyi

75-79

B-

2,91-3,12

İyi

70-74

C+

2,70-2,90

İyi

65-69

C

2,48-2,69

Orta

60-64

C-

2,27-2,47

Orta

0-59

F

F1-F2

Geçmez

(3) İkinci fıkrada belirtilen tabloda (F1) ve (F2) başarı katsayılarından;

a) F1: Derse devam ettiği halde geçer not alamayıp başarısız olan öğrencilere verilen harf notunu,

b) F2: Devamsızlık nedeniyle dersten başarısız olan öğrencilere verilen harf notunu,

ifade eder.

(4) Üniversiteye kabul edilmiş olan öğrencilerin intibak ve ders transfer işlemlerinde aşağıdaki kurallar uygulanır:

a) Başarılı olunan derslere ait aktarılan puan, Üniversitenin en düşük başarı puanının altında ise en düşük başarı puanı ve başarı katsayısıyla intibak yapılır.

b) Dörtlük not sisteminden farklı bir katsayı sisteminin uygulanmış olması halinde, aktarılan puanlar orantı yoluyla Üniversitenin dörtlük not sistemine dönüştürülür.

c) AKTS değeri olmayan dersler, eşleştirilen derslerin AKTS değerleri esas alınarak aktarılır.

ç) Başarılı, Geçer, Pass, Muaf ve benzeri olarak ilan edilmiş başarı notları bu şekliyle kabul edilir ve genel not ortalamasının hesaplanmasında dikkate alınmaz.

d) Sadece harfli başarı notu olan derslerin aktarımında ikinci fıkrada belirtilen ders başarı katsayılarındaki en düşük not ile en yüksek notun ortalaması esas alınarak işlem yapılır.

(5) İntibak ve ders transfer işlemlerine ilişkin diğer hususlar ilgili mevzuat hükümlerine göre düzenlenir.

Not ortalaması

MADDE 32- (1) Bir dersin ağırlıklı notu, o dersin AKTS yükü ile başarı not katsayısının çarpımı sonucunda bulunan sayıdır. Dönem ağırlıklı not ortalaması ise; bir öğrencinin belirlenen yarıyıl veya yıl döneminde programına aldığı bütün derslerin ağırlıklı notları toplamının alınan derslerin AKTS yükleri toplamına bölünmesiyle bulunur.

(2) Genel ağırlıklı not ortalaması; öğrencilerin kayıtlı oldukları programlarda yer alan zorunlu, seçmeli ve ortak zorunlu tüm derslerin ağırlıklı notları toplamının bu derslerin AKTS yükleri toplamına bölünmesiyle elde edilen sayıdır. Yaz öğretimi dahil tekrar edilen veya not yükseltmek için alınan derslerde son alınan not hesaplamaya katılır.

(3) Ortalamaların hesaplanması sonucu ortaya çıkan değerler, virgülden sonra iki haneye yuvarlanır. Virgülden sonraki üçüncü hane beşten küçükse sıfıra, beş ve beşten büyük ise ikinci haneyi artıracak şekilde yuvarlanarak hesaplanır.

Öğrencilerin başarı durumları

MADDE 33- (1) Kayıtlı olduğu programı başarıyla tamamlamış ve disiplin cezası almamış öğrencilerden genel ağırlıklı not ortalaması 3,34-3,54 arasında olanlar onur öğrencisi; 3,55-4,00 arasında olanlar ise yüksek onur öğrencisi sayılır.

Ders tekrarı

MADDE 34- (1) Bir dersten (F1) veya (F2) harfli notu ile başarısız olan öğrenciler o dersi tekrar ederler. Uygulamalı dersler hariç, (F1) ile başarısız olan öğrenciler için ilgili birimin aksi yönde bir kararı olmadığı sürece ve önceki yarıyıl/yıllarda devam koşulu yerine getirilmesi koşuluyla ders tekrarlarında devam mecburiyeti aranmaz. Ancak bu durumdaki öğrenciler ilgili dersin ara sınavlarına katılmak zorundadır.

(2) Seçmeli bir dersten (F1) veya (F2) harfli notuyla başarısız olan öğrenciler, bu dersi tekrar alabilecekleri gibi bu dersin yerine aynı seçmeli ders grubundan farklı bir seçmeli dersi de alabilirler.

Derslerde eşdeğerlik

MADDE 35- (1) Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarından veya denkliği kabul edilmiş bir kuruluştan almış ve başarmış oldukları derslerini aktarmak için akademik takvimde belirlenen tarihlerde ilgili birime başvuruda bulunabilirler. Eşdeğer sayılacak dersler, gerekli görüldüğünde ilgili dersi veren öğretim elemanının da görüşü alınarak, ilgili yönetim kurulunca kararlaştırılır.

Maddi hataların düzeltilmesi

MADDE 36- (1) Sınav sonuçlarına maddi hata nedeniyle itirazda bulunulabilir. Bu itiraz, itiraz edilen sınav sonucunun ilanından sonraki beş iş günü içinde ilgili birime verilecek bir dilekçeyle ileri sürülebilir. Başvurular, ilgili kurullarca karara bağlanır ve itirazın sonucu öğrencilere bildirilir.

Sınavlarda kopya

MADDE 37- (1) İlgili mevzuat hükümleri uyarınca haklarında başlatılan disiplin soruşturması sonucunda; sınavlarda kopya çektiği, çektirdiği ya da kopyaya teşebbüs ettiği gerekçesiyle disiplin cezası alan öğrenciler hakkında ilgili mevzuat hükümleri kapsamında gerekli işlemler tesis edilir ve bu durumdaki öğrenciler ilgili sınavlardan sıfır puan almış sayılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Diplomalar ve Mezuniyet

Diploma verilme şartı

MADDE 38- (1) Kayıtlı oldukları programda öngörülen tüm dersleri, uygulamaları ve stajları, bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. Bu durumdaki öğrencilerin hazırlık sınıfı hariç, en az öğretim programındaki yarıyıl sayısının otuz ile çarpımı veya yıl sayısının altmış ile çarpımı kadar AKTS’yi tamamlamış olmaları gerekir.

(2) Mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere; diploma, mezuniyet not durum belgesi ve diploma eki verilir. Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere geçici mezuniyet belgesi verilir. Diploma, mezuniyet not durum belgesi ve geçici mezuniyet belgeleri; öğrencilere, noter onaylı vekaletnameyle belirledikleri vekillerine veya yasal temsilcilerine verilir.

(3) Diploma ve diploma ekinin verilebilmesi için öğrencilerin tüm mali yükümlülüklerini yerine getirmiş olmaları gerekir.

(4) Mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere verilen diploma ekinde öğrencilerin öğrenimleri süresince almış oldukları bütün derslerin isimleri, içerikleri, AKTS yükleri ve ilgili diğer bilgiler yer alır. Diploma eki, diploma yerine kullanılmaz.

(5) Mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere verilecek belgelere ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

Ön lisans diploması

MADDE 39- (1) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, dört yarıyıllık ön lisans programlarını tamamlayan öğrencilere ön lisans diploması verilir.

Lisans diploması

MADDE 40- (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre hazırlık sınıfı hariç, en az sekiz yarıyıllık bir programı başarıyla tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.

Tebligat ve duyurular

MADDE 41- (1) Her türlü tebligat, öğrencilerin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdikleri adrese ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yapılır. Durumun niteliğine göre öğrencilere Üniversitenin ilgili biriminde imza karşılığında yapılan tebligat da geçerlidir.

(2) Kayıt sırasında Üniversiteye bildirdiği adresi değişen öğrenciler bu durumu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirmek zorundadır. Aksi halde Üniversitede bulunan iletişim adresine yapılan tebligat, usulüne uygun tebligat sayılır.

(3) Hakkında disiplin soruşturması açılan öğrenciye 2547 sayılı Kanun uyarınca yapılacak yazılı bildirime ek olarak öğrenci bilgi sistemi üzerinden, elektronik posta ya da kısa mesaj yoluyla yapılan bildirimler de geçerlidir.

(4) Öğrenciler, Üniversitenin internet sitesinde ya da elektronik ortamda yapılan duyuru ve ilanları takip etmekle yükümlüdür.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Öğrenci değişimi

MADDE 42- (1) Öğrenciler; Üniversite ile yurt dışındaki veya yurt içindeki diğer yükseköğretim kurumları arasında yapılmış anlaşma ve protokollere uygun olarak, ilgili diğer yükseköğretim kurumlarında bir veya iki yarıyıl öğrenim görebilirler. Öğrenci değişimine ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

Disiplin işlemleri

MADDE 43- (1) Öğrencilerin disipline aykırı davranışları hakkında 2547 sayılı Kanunun 54 üncü hükümleri uygulanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 44- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları doğrultusunda işlem tesis edilir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 45- (1) 2/3/2020 tarihli ve 31056 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Medipol Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 46- (1) Bu Yönetmelik 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 47- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Medipol Üniversitesi Rektörü yürütür.