DÜNYADAN

Almanya, aşırıcılık yanlılarına karşı Anayasa Mahkemesi'ni güçlendirmek için harekete geçti

Abone Ol

Alman Parlamentosu'nda planı destekleyen gruplar, 2025 yılında sona erecek olan iktidar koalisyonu döneminde geçmesi beklenen yasa tasarısını sunacak.

Yasa tasarına göre, güneybatıdaki Karlsruhe kentinde bulunan mahkemenin, Federal Almanya Cumhuriyeti Anayasası'na "sıkı sıkıya bağlanması" amaçlanıyor.

Aynı zamanda, yargıçlar 68 yaş sınırının altında olacak ve görev süreleri on iki yılla sınırlandırılacak.

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann değişikliklerin "Polonya ve Macaristan gibi ülkelerde hukukun üstünlüğünün erozyona uğraması ve AfD'nin güçlenmesinden" kaynaklandığını söyledi.

Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin güç kazanmasından duyulan korku artarken, iktidardaki koalisyonun ve lideri Şansölye Olaf Scholz'un popülaritesi giderek azalıyor.

Haziran ayında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde AfD, CDU'nun yüzde 15 altında kalırken, iktidardaki koalisyon partilerinin her birinden daha yüksek oy aldı.

Polonya, muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) 2015 yılında iktidara gelmesinin ardından Anayasa Mahkemesi üzerinde kontrol kurmaya çalışmasına tanıklık etmişti.

PiS liderliğindeki önceki Polonya hükümeti ile AB arasındaki anlaşmazlık, Polonya'ya pandemi döneminde tahsis edilen milyarlarca euroluk kurtarma fonlarını elinde tutması nedeniyle tırmanmıştı.

Almanya'nın Federal Anayasa Mahkemesi, Euro Bölgesi borç krizi sırasında kurtarma planlarına ağırlık vermesiyle bilinen, nihai karar mercii konumunda.

Son zamanlarda mahkeme, hükümeti sera gazı emisyonlarını azaltma tarihini öne çekmeye ve siyasi açıdan sıkıntılı bütçesini yeniden planlamaya zorladı.

Yargıçların yarısı parlamentonun alt kanadı Bundestag tarafından, diğer yarısı ise Almanya'nın 16 eyalet hükümetini temsil eden üst kanadı tarafından seçiliyor.

Adaylar siyasi partiler tarafından öneriliyor ve seçilmek için üçte iki çoğunluk gerekiyor. Bu uygulamayla pratikte kutuplaştırıcı figürlerin seçilme ihtimalinin ortadan kalkması hedefleniyor. (euronews)