Genel

Açık Alkollü İçki Satış Belgesini Haiz İşyerlerinde Kullanılan Servis Amaçlı Materyallere İlişkin Tebliğ (No: 2024/18)

Açık Alkollü İçki Satış Belgesini Haiz İşyerlerinde Kullanılan Servis Amaçlı Materyallere İlişkin Tebliğ (No: 2024/18), 09 Ekim 2024 Tarihli ve 32687 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığından:

AÇIK ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞ BELGESİNİ HAİZ İŞYERLERİNDE KULLANILAN SERVİS AMAÇLI MATERYALLERE İLİŞKİN TEBLİĞ

(TEBLİĞ NO: 2024/18)

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, 8/6/1942 tarihli ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası kapsamında açık alkollü içki satış belgesini haiz açık içki tüketim noktalarında üzerinde alkollü içki marka, amblem ve logolarına yer verilebilecek servis amaçlı materyallerin kullanımına ilişkin sınırları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 8/6/1942 tarihli ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası ile 7/1/2011 tarihli ve 27808 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 20 nci maddesinin sekizinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Servis materyalleri

MADDE 3- (1) Açık alkollü içki satış belgesi düzenlenmiş işyerlerinde bulunan;

a) Piyasaya arz ambalajı bozulan alkollü içkilerin tüketiciye servisinde kullanılan cam veya sair malzemeden yapılmış bardak, kadeh, sürahi ya da karaf gibi servis kaplarında,

b) Alkollü içkilerin piyasaya arz ambalajının tüketim öncesinde bozulmasında kullanılan açacaklar ve tirbuşonlarda,

c) Alkollü içkilerin tüketiciye servisinde kullanılan tepsiler ve buz kovalarında,

ç) Bira tipi alkollü içkinin servise hazır hale getirilerek servis kaplarına doldurulmasında kullanılan musluk düzeneklerinde,

d) Servis tezgahlarında bulundurulan alkollü içkilere mahsus paspaslarda,

e) Alkollü içki karışımlarının hazırlanmasında kullanılan kap, ölçek ve çubuklarda,

alkollü içki marka, amblem veya logolarına yer verilebilir.

(2) Birinci fıkrada sayılan materyaller alkollü içki servisi ve tüketimi haricinde herhangi bir amaçla kullanılamaz.

(3) Birinci fıkrada sayılan servis materyallerinin üzerinde, yalnızca piyasaya arzına izin verilmiş alkollü içkilerin orijinal arz ambalajında yer alan marka, amblem veya logolar kullanılabilir. Servis materyallerinin üzerinde, belirtilen nitelikte marka, amblem veya logo dışında alkollü içkilere ilişkin herhangi bir ibare ya da açıklamaya yer verilemez.

(4) Bu maddeye aykırı servis materyali kullanımı 4250 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasına aykırı olarak teşvik edici içerikte ve reklam mahiyetinde kabul edilir.

Yaptırım

MADDE 4- (1) Bu Tebliğ hükümlerine aykırılığın tespiti halinde, 4250 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca idari para cezası uygulanır.

Yürürlük

MADDE 5- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.