Genel

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Abdülkadir Geylani İslam, İlim, Kültür ve Sanat Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Abdülkadir Geylani İslam, İlim, Kültür ve Sanat Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, 29 Temmuz 2024 Tarihli ve 32616 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden:

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ABDÜLKADİR GEYLANİ İSLAM, İLİM, KÜLTÜR VE SANAT ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Abdülkadir Geylani İslam, İlim, Kültür ve Sanat Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Abdülkadir Geylani İslam, İlim, Kültür ve Sanat Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (İLKSAM): Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Abdulkadir Geylani İslam, İlim, Kültür ve Sanat Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) İslam ilimleri, kültürü ve sanatlarıyla ilgili araştırma, çalışma, inceleme, eğitim ve yayın faaliyetleri yürütmek.

b) İslam ilimleri, kültürü ve sanatlarıyla ilgili alanlarda Türkçe ve yabancı dillerde yayınlar hazırlamak.

c) Üniversite öğrencileri için etkin ve verimli bir öğrenim ortamı hazırlamak.

ç) İslam ilimleri, kültürü ve sanatlarıyla ilgili araştırmaları teşvik etmek, bilimsel faaliyetleri ve etkileşimi artırmak.

d) İlgili konularda araştırma yapan öğrenci ve akademisyenlere destek olmak.

e) Diğer yükseköğretim kurumlarıyla ilgili mevzuat hükümleri kapsamında iş birliği yapmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Tasavvufi şahsiyetlerin yazma, basma eserlerini ortaya çıkarmak, çeviri yazılarını yapmak, dijital ortama aktarmak, arşivlemek, Türkçeye çevirerek yayımlamak, içerik analizleri yapmak, elektronik ortamda Türkçe ve diğer dillerde özetlerini yayımlamak ve uygun yörelerde alan araştırmaları yapmak.

b) İslam ilimleri, kültürü ve sanatlarıyla ilgili araştırma, çalışma, inceleme, eğitim ve yayın faaliyetleri yürütmek.

c) İslam ilimleri, kültürü ve sanatlarıyla ilgili konularda ilgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde sempozyumlar, paneller, çalıştaylar, eğitim çalışmaları, seminerler, sunumlar ve sergiler düzenlemek.

ç) İslam ilimleri, kültürü ve sanatları alanında çalışan araştırmacıları desteklemek ve bu maksatla gerekli programları hazırlayıp uygulamak.

d) İslam ilimleri, kültürü ve sanatları alanındaki şahsiyetlerle ilgili doğru imajı yansıtmak, medeniyetimiz içindeki rollerini ve yerlerini anlatmak.

e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinde İslam ilimleri, kültürü ve sanatlarıyla ilgili kurumlarla irtibat kurmak, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmak, Türkiye’nin uluslararası alandaki ilişkilerinin geliştirilmesine bilimsel katkılarda bulunmak.

f) İslam ilimleri, kültürü ve sanatlarıyla ilgili konularda hem bireysel hem kurumsal başarılar ile katkıları takdir ve teşvik etmek amacıyla ödüller vermek ve yarışmalar düzenlemek.

g) Üniversite kapsamında gerekli durumlarda akademisyen ve öğrenciler için bilim ve sanat atölyeleri, seminer programları ve çalışma grupları oluşturmak.

ğ) Merkezin amaçları doğrultusunda Ülkemiz insan kaynağının zenginleştirilmesi için eleman yetiştirmek ve lisans/lisansüstü öğrencilere destek sağlamak.

h) İslam ilimleri, kültürü ve sanatlarını kapsayan alanlarda lisansüstü eğitim gören öğrencilerin akademik yeterliliklerini geliştirmek amacıyla eğitim programları düzenlemek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür tekrar görevlendirilebilir.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Üniversitenin öğretim elemanları arasından iki kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle müdür yardımcılarını değiştirebilir. Müdürün görev süresi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

(3) Müdür yardımcıları, Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Müdürün kendilerine verdiği görevleri yerine getirirler. Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil olarak bırakır.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

b) Her yılın sonunda ve istendiğinde Merkezin çalışmalarıyla ilgili olarak Rektörlüğe rapor sunmak.

c) Merkezin ihtiyaçlarını ve bütçesini gerekçeleriyle birlikte hazırlamak, bu konudaki Yönetim Kurulu kararını Rektörlüğe bildirmek.

ç) Merkez personelinin çalışmalarını düzenlemek ve denetim görevini yürütmek.

d) Ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklerle ilgili işleri yürütmek.

e) Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili konferans, panel, sempozyum ve benzeri ulusal/uluslararası bilimsel etkinliklerin  düzenlenmesini veya bunlara katılımı sağlamak.

f) Merkez tarafından düzenlenen çalışma grupları, seminerler ve atölyeler gibi çalışmalara katılanlara, durumlarına göre katılım belgesi vermek.

g) Merkez ile ilgili kendisine verilen diğer görevleri yürütmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Toplantılara Müdürün daveti üzerine müdür yardımcıları oy hakları olmaksızın katılabilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışma programlarını, bilimsel faaliyet ve yayınlarını planlamak.

b) Merkezin amaçlarına uygun olarak araştırma, inceleme, yayın ve benzeri konularda çalışma grubu veya kurullar oluşturmak.

c) Merkezde çalışacak öğretim elemanı ve uzmanların görevlendirilmesi konusunda Rektörlüğe önerilerde bulunmak.

Danışma Kurulu ve görevi

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan kamu kurumları veya özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üye tekrar görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Danışma Kurulu, yılda en az iki kez ve gerekli durumlarda Müdürün daveti üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.

(3) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri ile ilgili konularda değerlendirmeler yapmak, görüş ve önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 14- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 16- (1) 9/5/2015 tarihli ve 29350 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bülent Ecevit Üniversitesi Abdulkadir Geylani Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü yürütür.