VERGİ SUÇLARI TEK SUÇ OLARAK KABUL EDİLECEKTİR

Abone Ol

Yargı reformu kapsamında 4 başlık halinde çalışma başlatılmıştır. Vergi suçunun her yıl için ayrı ayrı oluşması yerine tek suç kabul edilerek, “zincirleme suç” hükümlerinin uygulanmasını sağlayacak düzenlemeler meclisin tatile girmeden önce gerekli düzenlemeler gerçekleştirilecektir.

24.05.2021 tarihli Dünya Gazetesi'nde Canan Sakarya tarafından verilen habere göre, 213 sayılı VUK’ daki ceza maddelerinde yapılacak değişiklikler için (ilgili mad. 359 Kaçakçılık suçları ve cezaları) çalışma başlatılmış bulunuyor. Vergi suçunun her yıl için ayrı ayrı oluşması yerine “tek suç” olarak kabulü ve TCK’da yer alan “zincirleme suç” hükümlerinin uygulanmasını sağlayacak hükümler ihdas edilecektir.

Buna göre; 213 sayılı VUK’un 359. Mad. olan kaçakçılık suçları ve cezaları başlıklı madde hükmünde vergi suçuna ilişkin fiilin her yıl için ayrı ayrı oluşması yerine, tek suç kabul edilerek zincirleme suç hükümlerinin uygulanması temin edilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle “Etkin pişmanlık hükümlerinin” vergi suçları için de uygulanabilmesi sağlanarak, her iki düzenlemede eylem planında 3 ay içinde yapılacak işlemler arasında yer almaktadır. Böylece vergi ceza hukukuna etkin pişmanlık müessesesi dahil edilmiş olmaktadır. Geldiğimiz aşamada bir mükellefin 4 yıl içinde sahte fatura kullanması halinde bu fiil 4 kez ayrı ayrı mevcut düzenlemeye göre uygulanması sonucunda her yıl için bu mükellefe 3 yıldan 5 yıla kadar ve sonuçta toplam yaklaşık 20 yıl hapis cezası öngörülmektedir. Mevcut düzenlemeye göre, söz konusu 4 yıl için 1 kez ceza verilerek, vergi ceza hukukumuza etkin pişmanlık müessesesi dahil edilmiş olacaktır. Bilindiği gibi, CMK’ da etkin pişmanlık yoluyla suçlulara önemli oranlara varan indirimlerin yapıldığı görülmektedir.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunumuzun ilgili 371. Maddesinde yer alan pişmanlık ve ıslah hükümleri kapsamında mükelleflerin vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen kimselerin bu durumu kendiliğinden ilgili vergi idaresine bildirmesi halinde vergi ziyaı cezası kesilmemektedir. Böylece VUK’un ilgili 359. Mad. hükmü ile yine VUK mad. 371 arasında bir irtibat sağlanarak etkin pişmanlık yoluyla vergi mükelleflerinin gereksiz cezalarla karşı karşıya gelmesi önlenmek istenmektedir.