VERGİ DAİRESİ AVUKATTAN MÜVEKKİLİ İLE İLGİLİ BİLGİ İSTEYİP/İSTEMEYECEĞİ HK.: BİR YARGI KARARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Abone Ol

213 sayılı VUK 148 md. ve mük.md. 355 kapsamında avukattan bir müşterisi ile ilgili olarak  vergi dairesi  bilgi talep etmiştir. Buna karşılık avukatın vergi ve müşteri bilgi mahremiyeti nedeniyle konuyla ilgili bilgi veremeyeceği yönünde idareye yanıt vermiştir. Bunun üzerine vergi dairesi ilgili avukata bilgi vermediği iddiasıyla 213 sayılı VUK md.148 ve yine mük md.355 hükmüne göre özel usulsüzlük cezası tarh ve tebliğ etmiştir.

Konu vergi yargısına intikal etmiştir. Vergi yargısı tarafından verilen karar ve bunun dayandığı gerekçelere göre kesilen ceza iptal edilmiştir. Vergi mahkemesi kararının hüküm fıkrası kısaca şöyledir:

“Somut olayda; idarenin kamu gücünü kullanarak bulabileceği bir bilgi için çeşitli yasalarda sır saklama yükümlülüğüne yer verilen avukattan sır saklama yükümlülüğüne aykırı bilginin istenilmesinde, bilgi verilmemesi nedeniyle de kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka uyarlılık görülmemiştir.” 

Açıklanan nedenlerle davanın kabulüne karar verilerek dava konusu edilen özel usulsüzlük cezası kaldırılmıştır.[1] 

Sonuç:

1. Vergi daireleri avukat, mali m üşavir, vb serbest meslek  erbabından müşterileri ile ilgili, “sır veya mahrem” konularda bilgi istememesi gerekir.

2. Vergi idaresi tarafından VUK md.148 bağlamında istenilen bilgilerin gelir idaresi arşivinde veya mükellef tarh dosyasında mevcut olmayan ve meslek mensubu veya avukatın müşterisi açısından “sır kapsamında olmayan” bilgi olmaması gerekir.

3. Bilgi sorma yazılarının gerek içerik ve gerekse usul  açısından doğru muhataba ve usule uygun bir şekilde tebliğ edilmesi gerekmektedir. 

4. İçinde bulunduğumuz 2022 ve izleyen yıllarda gerek vergi dairesinin ve gerekse vergi

5. Mükelleflerinin kamu gücünü kullanarak bilgisayar teknolojisinde kolaylıkla erişebileceği bilgi ve belgeleri mükelleften gereksiz yere standart yazılarla VUK 148 md hükmüne dayanarak talep etmemesi esastır. Çünkü günümüz koşullarında bir ticaret sicil  gazetesi, pay devri, hisse satışları, ticaret sicil bilgileri, sicil tasdiknamesi, karar örnekleri vs bilgiler veya belgeler vergi idaresi ile ilgili ticaret sicil müdürlükleri arasında e-mail ortamında kolaylıkla elde edilebilmektedir. Hele hele son yıllarda bütün kamu kurumlarının KEYS sistemine geçmesi ile birlikte  birçok bilgiler iki kurum arasında kolaylıkla elde edilebilmektedir. 

--------------

[1] İzmir 1. Vergi Mahkemesi kararı, 5.6.2017 gün ve E:2016/1526-K:2017/659 sayılı kararları.