Genel

Üniversite Tercihleri ve Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Abone Ol

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı?

Kariyer lise alan seçiminden itibaren şekillenmeye başlayan bir süreçtir. Üniversite tercihleri yapılırken yalnızca üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları değil üniversite bölümleri hakkında detaylı araştırma yapılmalı ve bilgi toplanmalıdır.  

Günümüzde bir çok aday meslek seçimi nasıl yapılır bilmediği için sağlık tercihler yapamıyor. Hangi meslek yapılmak isteniyor, yapılmak istenen meslek hangi bölüm mezunları tarafından yapılabiliyor, iş imkanları neler dikkat edilmeledir. Aynı zamanda eğer kamuda çalışma yani devlete atanmak gibi bir düşünce varsa mutlaka KPSS atama puanları ve atama sayıları dikkate alınmalıdır. Bir diğer önemli kriter ise mezun olduğunuzda yapacağınız meslek ne kadar maaş alıyor bunu bilmek gerekmektedir.  Sağlıklı bir üniversite tercihi, doğru bir meslek seçimi, yüksek bir maaş ile işe başlayabilmek için anlık olarak tüm kariyer haberlerini ve doğru bilgi kaynağından almalısınız.

Somut örnek vermek gerekirse hukuk fakültesi tercih etmek isteyen bir öğrenci hangi üniversite doğru seçim, özel üniversite mi devlet üniversitesi mi belirlemek için üniversiteler hakkında bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Diğer taraftan okul hayatı boyunca avukat mu hakim mi olmak istiyor bunu belirleyip kendini buna göre yetiştirmelidir. Yani meslek seçimi üniversiteye başlarken yapılmalıdır. Dolayısıyla hakim savcı maaşları ne kadar, avukat maaşı ne kadar bilmelidir. Doğru bilgiler ışığında kendine meslek seçimi yapıp buna göre yabancı dil öğrenmeli veya yüksek akademik ortalama yapmak için çalışmalıdır. Aksi takdirde 25 yaşına geldiğinde işsizlik gerçeği ile karşı karşıya kalacaktır.

Özel Sektör Sektör Maaşları ve Çalışma Şartları

Üniversite tercihi yaparken veya üniversite okurken yahut mezun olduğunuzda meslek seçimi yaparken mutlaka bellirli kararları vermeniz gerekir. Bunların başında devlet mi özel sektör mü sorusu karşınıza çıkar. Çalışma şartları, özlük hakları gibi bilgilere sahip olmadan doğru karar vermek mümkün değildir.

Bazı şirketler personel memnuniyetine çok önem verirken bazıları ise çalışan şartlarını hiç önemsememektedir. Özel sektör maaşları ve çalışma şartları nasıl, hangi meslek kolay iş bulur veya iş bulma garantili bölümler hangileri, iki yıllık kolay iş bulan bölümler hangileri bilmeksizin özel sektöre yönelmek doğru bir tercih değildir. Özel sekör maaşları ve çalışma şartlarını, çalışan yorumlarını, hangi firmanın ne kadar maaş verdiğini hepsinibilio.com üzerinden takip edebilirsiniz.

Bölümlere Göre KPSS Atama Taban Puanları

Ülkemizde her 4 gençten 3’ü kamuda çalışmanın özel sektörde çalışmaya göre daha avantajlı olduğunu düşünerek KPSS’ye hazırlanmaktadır. Ancak çoğu gencimiz KPSS kaç yılda bir yapılır bölümünden atanmak için hangi testleri çözmeliyim, atanmak için kaç net gerekiyor gibi soruların cevabını son sınıfa hatta mezun olana kadar bilmemektedir.

KPSS A grubu, KPSS b grubu yani genel kültür genel yetenek, KPSS önlisans, KPSS ortaöğretim fark etmeksiniz tüm KPSS atama taban puanları tablolarına https://www.hepsinibilio.com/atama-puanlari üzerinden erişebilirsiniz. Bölümlere göre her bir atamada taban puanlar takip etmeli ve hazırlığınızı buna göre yapmalısınız. KPSS’den kaç net kaç puan getirir, atanmak için kaç net yapmalıyım hangi kaynak kitapları kullanarak daha kolay başarı elde ederim bilmeden KPSS hazırlığı başarılı olmayacaktır.

İktisat, işletme gibi İİBF bölümleri, hukuk fakültesi, istatistik, ekonometri gibi bölümlerin atanmak için girdiği KPSS a grubu hazırlık sürecinde ise oldukça iyi bir rehberlik ihtiyacı mevcuttur. Oldukça fazla dershane, kurs, online eğitim kurumunun yanı sıra çok fazla kaynak kitap vardır. Hangi testler iyi puan getirir, hangi kurumu ilana çıkıp alım yapacak, hakimlik sınavı açılacak mı, ilana çıkan kurumlar kaç kişilik alım yapacak bilmek gerekmektedir. Sayıştay denetçiliği, merkez bankası uzmanlığı gibi mesleklerin diğer mesleklerden daha avantajlı olduğunu bilip bu kurumları öncelikli hedefleyerek çalışanlar rakiplerine göre her zaman çok daha avantajlı konumdadır.