Genel

Ufuk Üniversitesi Doktor Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği

Abone Ol

Ufuk Üniversitesinden:

UFUK ÜNİVERSİTESİ DOKTOR RIDVAN EGE SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ufuk Üniversitesi Doktor Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Ufuk Üniversitesi Doktor Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkan: Ufuk Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanını,

b) Dekan: Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanını,

c) Fakülte: Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesini,

ç) Genel Direktör: Merkezin Genel Direktörünü,

d) Hemşirelik Hizmetleri Direktörü (Başhemşire): Merkezin Başhemşiresini,

e) İdari Direktör: Merkezin İdari Direktörünü,

f) Merkez (Hastane): Ufuk Üniversitesi Doktor Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezini,

g) Mütevelli Heyet: Ufuk Üniversitesi Mütevelli Heyeti,

ğ) Rektör: Ufuk Üniversitesi Rektörünü,

h) Senato: Ufuk Üniversitesi Senatosunu,

ı) Tıbbi Direktör: Merkezin Başhekimini,

i) Üniversite: Ufuk Üniversitesini,

j) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Toplum sağlığına ilişkin bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapmak.

b) Her düzeyde nitelikli tıp ve sağlık personeli yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla ilgili mevzuat hükümleri kapsamında Fakülte ve Üniversite bünyesindeki diğer fakülte, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezleri ile yurt içinde ve yurt dışındaki diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak Üniversitenin stratejik plan ve hedefleri doğrultusunda, halkın ihtiyaç ve beklentilerine uygun koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini erişilebilir, kaliteli, verimli koşullarda topluma sunmak.

c) Hasta ve personel güvenliği ile ilgili çalışmalar yapmak.

ç) Tıp ve sağlık bilimleri alanında ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim ve uygulama ihtiyaçları ile akademik personelin araştırma gereksinimlerinin karşılanmasına katkıda bulunmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında;

1) Toplum sağlığı ile ilgili alanlarda, amaçlarına uygun gerekli uygulama ve araştırmalar yapmak ve bunlarla ilgili programlar düzenlemek.

2) Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapmak, bu kurum ve kuruluşlara bilimsel destek sağlamak.

3) Sağlık alanında ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birliği yaparak hizmet içi kurslar, eğitim programları, paneller, seminerler ve benzeri faaliyetler düzenlemek, bilimsel görüşler sunmak.

4) Sağlık hizmetleri alanında yapılan araştırma, eğitim ve uygulamalara destek olmak üzere Merkez bünyesinde uygulama birimleri veya üniteleri kurmak ve işletmek.

5) Merkezin amaçlarına uygun olarak genel veya yan dallarda klinik sağlık hizmeti sunmak amacıyla hastane, klinik araştırma merkezleri, laboratuvar ve radyolojik tanı merkezleri kurmak.

6) Merkeze bağlı olarak çalışan kapsamlı sağlık hizmeti vermek üzere yataklı tedavi hizmeti de dâhil her basamakta dâhilî ve cerrahi sağlık hizmeti sunabilecek üniteler ve poliklinik birimleri kurmak ve işletmek, bu tesisleri satın almak, bağış veya sair suretlerde devir almak ve işletmek, toplum sağlığı ile ilgili çeşitli sosyal hizmet birimlerinin ve benzeri işletmelerin kurulmasını ve işletilmesini desteklemek, gerekirse işletmek ya da bu konularda hizmet satın almak.

7) Sağlıkla ilgili bakımevi, kreş, yurt içi ve yurt dışı sağlık merkezi/hastanesi, huzurevi gibi çeşitli sosyal hizmet birimlerinin ve benzeri işletmelerin kurulmasını ve işletilmesini desteklemek, gerekirse işletmek, evde bakım hizmetleri sunmak ya da bu konularda hizmet satın almak.

8) Sağlık alanında; klinik sağlık hizmeti sunumu, eğitim, araştırma ve geliştirme alanlarında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarla sağlık eğitimine ve hizmet sunumuna yönelik iş birliği yapmak.

9) Toplumun sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi amacıyla, kitap, dergi, broşür ve benzeri süreli ve süresiz yayınlar yapmak, basın organlarında programlar düzenlemek ve bilimsel görüş sunmak.

b) Toplumun sağlığı için teşhis ve tedavi hizmeti vermek, toplum sağlığı konusunda bireylerin bilinçlendirilmesine yönelik projeler geliştirmek ve sağlık politikalarına katkıda bulunmak.

c) Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yaşam bilinci kazanmalarını ve Merkez projelerinde etkin görev almalarını sağlamak ve bu amaçla özendirici eğitsel faaliyetlerde bulunmak.

ç) Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren tıp ve sağlık personeli yetiştiren fakülte ve diğer eğitim ve öğretim birimleri öncelikli olmak üzere sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerine ilişkin altyapıyı hazırlamak, ulusal ve uluslararası bilimsel kongre, kurs ve seminerler düzenlemek.

d) Yaşlı hasta bakımı, dijital sağlık hizmetleri ve yeni nesil sağlık hizmetleri ile ilgili çalışmalar yapmak, bununla ilgili gereken birimleri ve alt birimleri kurmak, fakülte ile bu amaç doğrultusunda koordine olmak ve ortak çalışmalar yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Tıbbi Direktör (Başhekim).

b) Yönetim Kurulu.

Tıbbi Direktör (Başhekim)

MADDE 8- (1) Tıbbi Direktör (Başhekim); Tıp fakültesi mezunu olan, bu alanda uzmanlık eğitimini veya doktorasını yapmış kişiler arasından, Rektörün teklifi üzerine Mütevelli Heyet tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Görev süresi biten Tıbbi Direktör (Başhekim) aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Gerekli görüldüğü hallerde Mütevelli Heyet tarafından üç yıllık süre dolmadan görevinden aynı usulle alınabilir.

(2) Tıbbi Direktör yardımcısı (Başhekim yardımcısı), ihtiyaç duyulması halinde Tıbbi Direktör (Başhekim)’ün önerisi, Rektörün teklifi ile Mütevelli Heyet Başkanı tarafından görevlendirilebilir. Tıbbi Direktör yardımcısı (Başhekim yardımcısı) sayısı en fazla iki kişidir.

Tıbbi Direktör (Başhekim)’ün görevleri

MADDE 9- (1) Tıbbi Direktör (Başhekim)’ün görevleri şunlardır:

a) Tıbbi hizmetlerin politika, süreç ve standartlarının oluşturulmasına ve uygulamaya geçirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

b) Tıbbi hizmetlerin hedef ve stratejilerini oluşturmak ve gerekli planlama, koordinasyon ve bilgilendirmeyi gerçekleştirmek.

c) Merkezin amaçları doğrultusunda sunulan tıbbi hizmetlerin performansını bilimsel veriler, klinik rehberler ve kalite uygulamaları çerçevesinde izlemek ve yönlendirmek.

ç) Sunulan sağlık hizmetlerinin altyapısının oluşturulmasına ve teknolojik ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlamak.

d) Merkezde tıbbi hizmetlerin kalitesinin sürekli geliştirilmesine katkı sağlamak.

e) Hizmetin gerekleri doğrultusunda sağlık personelinin sevk ve idaresini sağlamak.

f) Başhemşirenin görevlendirilmesinde öneride bulunmak.

g) Hasta ve personel güvenliğinin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak.

ğ) Hekimlerin mesleki sorunlarını ve çalışma koşullarını iyileştirmek üzere Genel Direktör ile koordineli şekilde projeler hazırlamak.

h) Hekimlerin ve sağlık personelinin rapor ve izin gibi sebeplerle geçici olarak görev yapamadığı hallerde hizmetlerin aksamaması için gerekli planlamaları Genel Direktör ile koordineli şekilde yapmak.

ı) Tıbbi kayıt ve raporların ilgili mevzuat hükümleri ve bilimsel esaslara uygun olarak düzenlenmesini denetlemek.

i) Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu tarafından Merkez ile ilgili kendisine tevdi edilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Genel Direktör, Tıbbi Direktör (Başhekim) ve İdari Direktör ile Dekanın önerisi, Rektörün teklifi ve Mütevelli Heyet tarafından görevlendirilen üyeler ile birlikte toplam beş kişiden oluşur. Yönetim Kurulu üyeleri üç yıllık görev süreleri dolmadan görevlerinden aynı usulle alınabilir. Görev süresi sona eren üyeler tekrar aynı usulle görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kuruluna Genel Direktör, Genel Direktörün toplantıda bulunmadığı hallerde ise Tıbbi Direktör (Başhekim) başkanlık eder. Yönetim Kurulu yılda en az iki defa ve her şekilde Yönetim Kurulu üyelerinden en az birinin gündem maddelerini belirten talebi üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların çoğunluğuyla karar alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır. Kurulun raportörlüğünü İdari Direktör yapar.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkez faaliyetlerinin verimli ve düzenli bir şekilde yürütülmesine ilişkin kararlar almak.

b) Yönetim organlarına bağlı birimlerce veya çalışma grubu ve komitelerce hazırlanan raporları, teklifleri ve projeleri görüşerek karara bağlamak.

c) Yıllık akademik faaliyet raporu, plan ve programlarının uygulanmasıyla ilgili dekan ile koordineli çalışmalar yürütmek.

ç) Merkez bünyesinde kurulacak proje grubu, ünite, komite veya komisyonların çalışma usul ve esaslarını karara bağlamak.

d) Merkezin amaçlarına uygun çalışma alanlarında kararlar almak.

e) Sağlık hizmetleri alanında yeni ünite, birim veya alt birimlerin kurulması konusunda kararlar almak.

f) Merkezin yıllık bütçesini, kadro/personel ihtiyaçları ile yıllık faaliyet raporu ve Merkez bünyesinde ihtiyaç halinde kurulacak yeni idari birimlere ilişkin teklifleri Mütevelli Heyete iletilmek üzere Rektörlüğe sunmak.

g) Merkezin, ilgili idari kurum ve kuruluşlarla iletişim ve irtibatını temin etmek için gerekli hukuk altyapısını oluşturmak, Merkez yönetiminin temsil ve ilzam usulünü belirlemek, mevzuata düzenli uyumu temin etmek amacı ile çalışmalar yapmak ve Mütevelli Heyete iletilmek üzere Rektörlüğe sunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Genel Direktör ve görevleri

MADDE 12- (1) Genel Direktör; en az lisans düzeyinde eğitim almış ve sağlık sektöründe en az on yıl deneyim sahibi kişiler arasından Rektörün teklifi ve Mütevelli Heyet onayı ile üç yıl için görevlendirilir. Genel Direktör, Merkezin bütün birimlerinin sevk ve idaresinden sorumludur. Görev süresi biten Genel Direktör aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Genel Direktör gerektiğinde Mütevelli Heyet tarafından üç yıllık süre dolmadan görevinden aynı usulle alınabilir.

(2) Genel Direktör yardımcısı, ihtiyaç duyulması halinde Genel Direktörün önerisi, Rektörün teklifi ile Mütevelli Heyet Başkanı tarafından görevlendirilir. Genel Direktör yardımcısı sayısı en fazla iki kişidir.

(3) Genel Direktörün görevleri şunlardır:

a) Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık etmek, Yönetim Kurulu tarafından alınan kararların uygulanmasını sağlamak.

b) Merkezin stratejik plan ve hedefleri doğrultusunda gelişmesi için gerekli tedbirleri almak, gerekli düzenleme ve çalışmaları yapmak, belirli aralıklarda Merkezin tüm hizmetlerini denetlemek veya denetlettirmek.

c) Merkezin insan kaynakları ihtiyacını belirlemek, ihtiyaç halinde araştırma ve proje çalışma ekipleri kurmak.

ç) Alt yönetici ve birim sorumlularının görevlendirilmesi için Yönetim Kuruluna teklifte bulunmak ve bu personelin sorumluluk alanlarını belirlemek.

d) Hastaların ve sağlık personelinin ihtiyaç ve beklentilerine göre mevcut hizmetlerin geliştirilmesini sağlamak ve bu amaçla sağlık teknolojisi alanındaki değişen dinamiklerin Merkezde kullanılmasına öncülük etmek.

e) Hekimlerin mesleki sorunlarını ve çalışma koşullarını iyileştirmek üzere Tıbbi Direktör (Başhekim) ile koordineli şekilde projeler hazırlamak.

f) Merkezin amaçları doğrultusunda etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak.

g) Merkezin faaliyetleri ile ilgili yıllık raporları Yönetim Kuruluna sunmak.

ğ) Merkezde oluşturulan proje grubu, ünite, komite ve komisyonların işleyişini denetlemek.

h) Hekimlerin ve sağlık personelinin rapor ve izin gibi sebeplerle geçici olarak görev yapamadığı hallerde hizmetlerin aksamaması için gerekli planlamaları Tıbbi Direktör (Başhekim) ile koordineli şekilde yapmak.

ı) Fakülte, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin teorik ve uygulamalı dersler ve çalışmaları için uygun ortamı sağlamak ve bu ortamı aksama olmadan geliştirmek için Tıbbi Direktör (Başhekim), ilgili Dekanlık ve Müdürlükler ile koordineli çalışmak.

i) Merkezdeki eğitim ve sağlık hizmetleri sunumuna katkılarını arttırmak üzere Fakülte, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun ilgili yöneticileri ile ortak programlar düzenlemek.

j) Merkezin yıllık bütçesini, kadro ve personel ihtiyaçlarını, yıllık faaliyet raporunu, aylık, üç aylık ve yıllık gelir gider raporlarını hazırlayarak Mütevelli Heyete iletilmek üzere Rektöre sunmak.

k) Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu tarafından Merkez ile ilgili kendisine tevdi edilen diğer görevleri yapmak.

İdari Direktör ve görevleri

MADDE 13- (1) İdari Direktör en az lisans mezunu olan kişiler arasından Genel Direktörün önerisi ve Rektörün teklifi üzerine Mütevelli Heyetin onayı ile üç yıl için görevlendirilir. Üç yıllık süre dolmadan görevinden aynı şekilde alınabilir.

(2) İdari Direktör yardımcısı, ihtiyaç duyulması halinde Genel Direktörün önerisi ve Rektörün teklifi ile Mütevelli Heyet Başkanı tarafından görevlendirilir. İdari Direktör yardımcısı sayısı en fazla iki kişidir.

(3) İdari Direktör Genel Direktöre karşı sorumlu olup görevleri şunlardır:

a) Merkezin idari ve mali işlemlerine yönelik kısa, orta ve uzun vadeli amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek.

b) Kendisine bağlı personelin sevk ve idaresini yapmak, kendi alanına ait yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve bu raporları Genel Direktöre sunmak.

c) Merkezin ödenek, kadro ihtiyaçları ve bütçe ile ilgili önerilerini gerekçeleri ile birlikte hazırlamak.

ç) İlgili mevzuat hükümlerine uygun olarak mal ve hizmet satın alınmasını, hizmet satın alma yolu ile yapılan sözleşmelerin hazırlanması, uygulanması ve denetimini sağlamak.

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü (Başhemşire) ve görevleri

MADDE 14- (1) Başhemşire lisans eğitimi veren hemşirelik bölümlerinden mezun olan en az beş yıl deneyimli kişilerden, Tıbbi Direktör (Başhekim)’ün önerisi ve Rektörün teklifi üzerine Mütevelli Heyetin onayı ile üç yıl için görevlendirilir. Üç yıllık süre dolmadan görevinden aynı şekilde alınabilir.

(2) Başhemşire Yardımcısı, ihtiyaç duyulması halinde Tıbbi Direktör (Başhekim)’ün önerisi ve Rektörün teklifi ile Mütevelli Heyet Başkanı tarafından görevlendirilir. Başhemşire Yardımcısı sayısı en fazla iki kişidir.

(3) Başhemşirenin görevleri şunlardır:

a) Merkezde çalışan başhemşire yardımcıları ile hasta bakımı hizmetlerinde görevli personelin verimli çalışmalarını sağlamak ve kontrol etmek, gerekli noksanlıkları tıbbi konularda Tıbbi Direktör (Başhekim)’e, idari konularda İdari Direktöre bildirmek.

b) Hizmetlerin gerçekleştirilmesinde tespit edilen aksaklıkları gidermek için gerekli çalışmaları yapmak.

c) Kendisine bağlı hizmetlerdeki sağlık personelinin çalışma yerlerinin belirlenmesi ve bunların yerlerinin değiştirilmesi ile ilgili hususlarda görüş ve isteklerini Tıbbi Direktör (Başhekim)’e iletmek ve verilen kararları uygulamak.

ç) Hemşirelerin mesleki bilgi ve tecrübelerinin gelişmesine yardımcı olmak amacıyla hizmet içi eğitimlerini planlamak.

d) Hasta bakım hizmetlerinin mevzuat hükümleri ile ulusal ve uluslararası kalite standartları kriterleri doğrultusunda yürütülmesini sağlamak.

Çalışma birimleri

MADDE 15- (1) Merkezde verimlilik ve hizmet kalitesinin arttırılması, hizmet kontrolünün sağlanması ve değerlendirilmesi amacıyla Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilen proje grubu, komisyon ve komite ya da bağlı birimler oluşturulabilir. İlgili akademik birimler, sorumluluk alanlarına giren konularda dekanlık ve Merkez hizmetlerinin en verimli ve en iyi şekilde gerçekleştirilmesi açısından Merkez yönetimi ile iş birliği ve koordinasyon içinde bulunur.

(2) İdari personelin (genel idare, sağlık, teknik, yardımcı hizmetler sınıfları) görev yeri değişikliği, çalışma saati ve benzeri düzenlemeler ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla Merkezin sıralı amirleri onayına tabi olarak Rektörlüğe bilgi verilerek gerçekleştirilir.

(3) Merkezde ve bağlı birimlerde ilgili yerlerin fonksiyonelliğine göre yardımcılıklar ile müdürlükler ve benzeri unvanlar ile sorumlulukları, Yönetim Kurulunun teklifi, Rektörün önerisi ve Mütevelli Heyet onayı ile oluşturulabilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri, Mütevelli Heyet ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17- (1) 27/3/2006 tarihli ve 26121 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ufuk Üniversitesi Doktor Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ufuk Üniversitesi Rektörü yürütür.