Tutuklama (Tevkif) Nedir?
Ceza yargılamasında sanığın kaçma şüphesinin bulunması, suç izlerinin yok edileceği olasılığının varlığı ve suçun devlete karşı bulunması durumlarında, sanığın özgürlüğünün, mahkeme (hâkim) kararıyla elinden alınarak tutukevine (tevkifhaneye) gönderilmesidir.
5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu
Madde 100-
Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir.
Sonuç
Prof. Dr. Ersan ŞEN’e göre; Türk Hukukunda, “bir suçtan tutuklandıktan sonra başka suç veya suçlardan tutuklama kararı verilemeyeceğine dair” bir prosedür bulunmamaktadır.
Bizce de;
“Tutuklu olan şahsın”, başka bir suçtan “bir kez daha tutuklanması” mümkündür.
Tutuklu olan şahıs hakkında, başka bir suçtan dolayı , “şahıs nasıl olsa tutuklu” deyip, “bir kez daha” tutuklama kararı verilmemesi durumunda, önceki suçtan tahliye kararı verilen şahsın, tutukluluğu gerektiren sonraki suçtan tutuklanmayıp, serbest kalması gibi bir durum ortaya çıkabilecektir.
Şahsın, tahliye olabilmesi için ise, mahkeme tarafından ilgili ceza infaz kurumuna; “başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değilse, serbest bırakılması için” yazı yazılır.
KAYNAKÇA
https://www.hukukihaber.net/baska-suctan-tutukluluk-makale,8378.html
Prof. Dr. Ejder YILMAZ - Hukuk Sözlüğü - Ankara 1996