GÜNDEM

TBB ve UNICEF iş birliğinde yürütülen 'ÇABA' projesi kapsamında 'Afet Döneminde Kırılgan Grupların Adalete Erişimi Sempozyumu' düzenlendi

Abone Ol

İki gün (19-20 Nisan 2024) süren sempozyuma TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan’ın yanı sıra Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Sayman Av. Gökhan Bozkurt, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Nizam Dilek ile Av. Hicran Kandemir, UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi ve Baro başkanları katıldı.

Sempozyumun açış konuşmalarını TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi ve Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz yaptı.

Sağkan konuşmasında, Filistin’de savaş hukukunun tüm kuralları yok sayılarak çocukların katledilmesine, 6 Şubat depreminin ardından 5 milyon çocuk ve ailesinin maddi ve manevi olarak zarara uğramış olmasına vurgu yaparak, “Ancak kurumlar arası iş birliği, karşılıklı anlayış ve ortak kaygılar ile verilen emekler doğrultusunda başarılı bir işin ortaya koyulması mümkün olacaktır.” dedi.

Açış konuşmalarının ardından, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hicran Kandemir’in oturum başkanlığını yaptığı “Afet Dönemlerinde Adalete Erişim ve Adli Yardımda Alanda Yaşanan Sorunlar-Baroların Deneyimleri" başlıklı panelde Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, Adıyaman Barosu Genel Sekreteri Av. Erol Dede, Hatay Barosu Başkanı Av. Erhan Nizamoğlu, Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, Malatya Barosu Başkanı Av. Onur Demez birer konuşma gerçekleştirdi.

Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av. Miyesser Önenli’nin oturum başkanlığını yaptığı “Afet Döneminde Adli Yardım Hizmetleri ve Adalete Erişim Mekanizmalarının Güçlendirilmesi” başlıklı panelde UNHCR Türkiye Politika Geliştirme Birimi Kıdemli Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı Arif Erkut Özkan, UN Women Türkiye Proje Koordinatörü Betül Bodur, Avrupa Konseyi Proje Yöneticisi Bilge Filiz, UNICEF Türkiye Kıdemli Çocuk Koruma Uzmanı Göktan Koçyıldırım görüşlerini paylaştı.

TBB Çocuk Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Sözcüsü Av. Hatice Kaynak’ın oturum başkanlığını yaptığı “Afet Dönemlerinde Kırılgan Grupların Psiko-Sosyal Refahı” başlıklı panelde Prof. Dr. Kasım Karataş, Prof. Dr. Gülriz Uygur, Uzman Psikolog Meltem Kılıç, Av. Sibel Şat Durkal konuya ilişkin görüşlerini dile getirdi.

TBB Çocuk Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Neslihan Aktosun’un oturum başkanlığını üstlendiği “Afet Döneminde Koruma Mekanizmalarının Güçlendirilmesi” başlıklı panelde konuşmacı olarak Avrupa Konseyi Proje Sorumlusu Av. Begüm Şimşek, TBB Çocuk Hakları Komisyonu Sekreteri Av. Burcu Düzen, TİHEK İnsan Hakları ve Eşitlik Uzman Yardımcısı Celal Araz, Hayata Destek Derneği Proje Yöneticisi Kamil Aycan Sarıbay yer aldı.

Sempozyumun ikinci gününde ise oturum başkanlığını TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük’ün yaptığı “Afet Dönemlerinde Cinsel Sömürü ve İstismardan Korunma” başlıklı panelde UNICEF Türkiye PSEA Kıdemli Uzmanı Iuliia Pyrig, Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan, TBB Çocuk Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Ayşenur Demirkale birer konuşma yaptı.

Oturum başkanlığını UNICEF Türkiye Kıdemli Çocuk Koruma Uzmanı Göktan Koçyıldırım’ın üstlendiği “6 Şubat Depremi Sonrası STK’ların Perspektiflerinden Alan Deneyimleri” başlıklı panelde SENED’ten İdil Seda Ak, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nden Başak Kütahya, Adıyaman Sivil Toplum Dayanışma Grubu’ndan Hamit Levent Evci sunum yaptı.

Oturum başkanlığını TBB Çocuk Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Hasan Erdoğan’ın yaptığı “6 Şubat Depremi Sonrası STK’ların Perspektiflerinden Alan Deneyimleri” başlıklı panelde Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Suna’nın Kızları Programlar Koordinatörü Meleda Akbaş ve Aydın Doğan Vakfı Eğitim Müdürü Nilgün Yorgancılar Erekli konuşmacı olarak yer aldılar.

HUKUKİ DESTEĞİ ÇOCUKLARIN AYAĞINA GÖTÜRECEK OLAN “YASA” BİRLİK BAŞKANI SAĞKAN’A TESLİM EDİLDİ

Sempozyumun ardından yine TBB-UNICEF iş birliği ile yürütülen “Çocuklara ve Bakım Verenlere Yönelik Hukuki Güçlendirme, Yardım ve Koruma Programı” (LEAP) kapsamında tasarlanan Yolda Adli Yardım Servis Aracı YASA’nın tanıtım ve teslim töreni düzenlendi.

Törende konuşan Sağkan, UNICEF ile yürütülen LEAP projesini, adli yardım hizmetini doğrudan çocukların ve bakım verenlerin ayağına götürmek için başlattıklarını belirterek, YASA isimli aracın depremden etkilenen tüm illerde konteyner ve çadır kentlere giderek hizmet vereceğini anlattı. Sağkan, “Bugün sadece bir tır değil, çocukların adalete erişimini sağlayacak bir araç teslim alıyoruz” dedi.

YASA’nın içinde avukatların çocuklarla ve bakım verenlerle görüşebileceği odalar, toplantı odası, yardımcı personeller için ayrı oda ve duşakabinler bulunurken, engelli rampası, bilgisayar ve televizyon gibi tüm ihtiyaçlar da düşünülerek tasarlandı.

SAĞKAN’IN ADANA’DAKİ ZİYARETLERİ

Birlik Başkanı Sağkan Adana’da, beraberinde TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nizam Dilek, Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, Adıyaman Baro Başkanı Av. Bilal Doğan ve Hatay Barosu Başkanı Av. Erhan Nizamoğlu ile birlikte Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı da ziyaret etti.