KAMU HUKUKU

TBB, Taşıt Tanıma Birimi Takma Zorunluluğu Muafiyetine İlişkin Tebliğ Değişikliğinin avukatları ve meslek örgütlerini kapsamaması nedeniyle iptal davası açtı

Türkiye Barolar Birliği tarafından, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin getirdiği muafiyette kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve avukatlar yer almadığından eksik düzenleme gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açıldı.

Abone Ol

Türkiye Barolar Birliği tarafından, 21 Eylül 2024 tarihli ve 32669 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:2)’in getirdiği muafiyette kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve avukatlar yer almadığından eksik düzenleme gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açıldı. 

TBB'den yapılan açıklamada şöyle denildi;

"05 Ekim 2023 tarihli ve 32330 sayılı Resmî Gazete’de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No: 1) yayımlanmıştır. Tebliğin 6. maddesiyle, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara, 31.12.2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu getirilmiştir. Dava konusu edilen tebliğde ise bu zorunluluktan muaf olanlar belirlenmiş olup, kamu kurumu niteliğindeki Türkiye Barolar Birliği ve Barolara ait taşıtlar ile kamu hizmeti olan adaletin tesisinde görevli avukatların taşıtları kapsam dışına çıkarılmamıştır.

- Avukatların taşıt tanıma birimi taktırma zorunluluğundan muaf tutulmaması; mesleki veya özel sebeplerle ulaşım sağladığı yerlerin akaryakıt alımı ile tespit edilebilmesi suretiyle başta sır saklama yükümlülüğü olmak üzere mesleki sorumlulukları bakımından olumsuz sonuçlar doğurabilecektir. Ayrıca bu durum; avukatın özel hayatı ve aile hayatının gizliliğinin ihlali, kişisel verilerin kanuna aykırı olarak elde edilmesi gibi sakıncaları da ortaya çıkaracaktır.

- Akaryakıt giderlerini mesleki gider olarak kullanamamaları sonucunu doğurabilecek olup, bu durum mülkiyet hakkına ölçüsüz müdahale anlamına gelecektir.

- Aynı olumsuzluklar kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri olan Barolar ve Türkiye Barolar Birliği için de geçerlidir.Bu nedenlerle eksik düzenlenen Tebliğ’in iptali gerekmektedir."