Günümüz dünyasında teknoloji günden güne gelişmekte ve hemen hemen her şey internet ortamında yer almaktadır. Bu sebeple insanlar da yaşamlarının çoğunu telefonlarında ve sosyal medya hesaplarında geçirmektedir. Sosyal medya hesaplarının kullanımının artması beraberinde hukuki sorunları da meydana getirmektedir.
Günümüzde sıkça rastlanılan sosyal medya hesaplarına başkalarının erişimi, hesapların çalınması durumunda neler yapılabilir?
Öncelikle bu tarz durumlar Bilişim Suçları başlığı altında incelenmektedir.
Bu nedenle ilk önce TCK m.243 ve 244 maddeler dikkate alınmalıdır.
(1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(4) (Ek: 24/3/2016-6698/30 md.) Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK Madde 244
(1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Bu suçun oluşması için öncelikle hukuka aykırı şekilde bilişim sistemine ait yere girmek ve orada kalmak gereklidir. Bu suçun faili herkes olabilir. Mağdur ise izinsiz şekilde hesaplarına girilen kişi ya da kurumlardır.
Böyle bir durumda neler yapılmalıdır; Öncelikle yapılan hukuka aykırı durum delil niteliği taşıması adına kayıt altına alınmalı, bu deliller ile birlikte (site adı, IP vb diğer deliller) Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesi sunulmalıdır. Ayrıca hesabı ele geçirilen kişi hesabının sosyal meyda ve diğer yönlerden ihlal edildiğini düşünüyorsa, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerince Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine Başvuru yaparak erişimin engellemesini isteyebilir.