SOSYAL GÜVENLİKTE DEĞİŞİKLİKLER

Abone Ol

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

05.12.2017 tarihinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde bir kısım önemli değişiklikler yapan “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ” Resmi Gazete`de yayımlanmıştır. Söz konusu değişiklik ile Sosyal Güvenlik Hukukuna ilişkin bir takım önemli değişiklik ve düzenlemeler getirilmiştir. Yazımızda söz konusu değişiklikler üzerinde duracağız.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNİN ALINMASINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK

Geçici iş göremezlik ödeneği; hastalık, iş kazası, meslek hastalığı ve analık halinde adından da anlaşıldığı üzere geçici bir süre için yapılan bir ödemedir[1].

Söz konusu ödeneğin ödenmesinde değişiklik yapılmıştır. Buna göre önceki düzenlemede; sigortalılık hâlinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde istirahat süresince geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeye devam edileceği belirtilmişti. Ancak yapılan değişiklik ile birlikte; sigortalının, hastalık ve analık sigortası bakımından geçici iş göremezlik ödeneği almasına esas istirahat raporu süresi içinde, sigortalılık halinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, sigortalılığın sona erdiği tarihten sonra en fazla onuncu güne kadar geçici iş göremezlik ödeneceği belirtilmiştir[2].

VEFAT EDEN SİGORTALININ HAK SAHİPLERİNE AYLIK BAĞLANMASINA İLİŞKİN DÜZENLEME

5510 sayılı Kanunu`nun yürürlük tarihinden önce(01.10.2008) ölen sigortalıların hak sahiplerine gelir veya aylık bağlanmasında, sigortalıya ilişkin koşulların tespiti ile gelir veya aylığın hesaplanması ve paylaştırılmasında ölüm tarihindeki, hak sahiplerine ilişkin koşulların tespitinde ise hak sahibi olma niteliğinin kazanıldığı tarihteki Kanun hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir[3].

AYLIK BAĞLAMA SIRASINDA YA DA SONRASINDA PRİM BORCU OLDUĞUNUN TESPİT EDİLMESİ HALİNDE UYGULAMAYA DAİR DÜZENLEME

Tahsis talep veya ölüm tarihi itibariyle prim borcu olmamakla birlikte, tahsis talep veya ölüm tarihinden önceki sürelere ait asgari ücretin iki katı tutarına kadar prim borcu olduğu aylık bağlama işlemleri sırasında tespit edilenlerin aylık başlangıç tarihlerinde değişiklik yapılmaksızın aylıkları bağlanır, prim borçları ödenecek aylıklarından kesilerek tahsil edilir[4].

 Malullük veya yaşlılık aylığı bağlanan sigortalılar için tahsis talep tarihinden, ölen sigortalılar için ise ölüm tarihinden önceki sürelere ilişkin prim borcu olduğu aylık bağlandıktan sonra tespit edilenlerden; söz konusu süreleri aylık bağlama işleminde dikkate alınmamış olanlar için tahsis talep ya da ölüm tarihi itibariyle yeniden aylık hesaplanır, dikkate alınmış olanlar için ise aylıkların ödenmesine devam edilir. Bu durumda olanların aylıkları durdurulmaksızın ve aylık başlangıç tarihleri değiştirilmeksizin prim borçları ödenmekte olan aylıklardan kesilmek suretiyle tahsil edilir[5].

Bu düzenleme sayesinde sigortalının ya da hak sahiplerinin aylık bağlanması sırasında ya da sonrasında düşük miktarda prim borcu bulunmasına rağmen aylıklarının bağlanmaması, kesilmesi ve almış olduğu aylıkların da borç olarak çıkarılması nedeniyle yaşanan mağduriyetleri önemli ölçüde ortadan kaldıracaktır.

-----------------------------------------------------

[1] 5510 sayılı Kanun md. 18.

[2] Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği md. 40.

[3] Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği geçici madde 4.

[4] Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ek madde 9.

[5] Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ek madde 9.