“SOSYAL AĞ BİLDİRİSİ” İSİMLİ YAZILARI PAYLAŞMAYIN

Abone Ol
“SOSYAL AĞ BİLDİRİSİ” İSİMLİ YAZILARI PAYLAŞMAYIN VE TELEFON VEYA SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN “DARBE” SORUŞTURMASI KAPSAMINDA İLETİŞİME GEÇTİĞİNİ SÖYLEYEN VE PARA İSTEYEN KİŞİLERE İTİBAR ETMEYİN.

Sosyal medyada “Resmileşti dikkat. Resmi gazetede yayımlandı” ve “Durum çok ciddi” adları altında paylaşılan genelge ve sosyal ağ bildirgesi gönderileri gerçeği yansıtmıyor, aksine dolandırıcıların yeni bir tuzağıdır. 

Bazı fırsatçılar halkımızın içerisinde bulunduğu hassas durumu istismar etmeye çalışıyor. Bu doğrultuda telefonla ve sosyal medya üzerinden vatandaşlarla temasa geçerek para istiyor. Vatandaşların kendileriyle temasa geçen kişilere karşı çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Teknoloji, arayan telefon numarasının ve e-posta gönderilen adresin değiştirilmesine imkan sağlamaktadır. Vatandaşları arayacak numara 155 veya e-postayı gönderen adres Emniyet Genel Müdürlüğü gibi görünse de bu sahte olabilir. Haklarındaki işlemleri durdurmak için istenen paranın para istenmesine inanılmasın. Bir an için Savcı veya polisin  bu parayı istediğini düşünelim. Vatandaş ödeme yaparsa rüşvet vermiş oluyor. 

Kendini polis veya savcı olarak tanıtan kişiler vatandaşa 'Sizinle birlikte gerçek darbecileri yakalayacağız. Operasyona destek olmanızı istiyoruz, parayı çekin götürün' gibi bir senaryo da uydurabilir. Güvenlik güçleri vatandaşı böyle bir tehlikeye asla atmaz. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün veya Jandarma Genel Komutanlığı vatandaşı sosyal medya paylaşımları hakkında telefonla aramaz veya doğrudan mesaj atmaz. 

Bir süredir Facebook, Twitter, İnstagram gibi başlıca sosyal medya platformlarında  “T.C. Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün 16.02.2016 tarih ve 69471265-010-06/1955 sayılı milli güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları hakkındaki genelge (2016/4) Resmi gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca MİT Müsteşarlığı Sosyal Ağ Bildirgesi doğrultusunda Facebook’un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan, ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim” 

ve

“Durum çok ciddi. Yapmadığımız bir paylaşım yüzünden ceza almamak için, Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirgesi çerçevesinde, Facebook'un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim.“

şeklinde metinler dolaşıyor. Bu metinler sonunda yer alan  “Paylaşmayın kopyalayıp yapıştırın” ve “Paylaşmayın. Kopyalayıp durum bildirgesi olarak yapıştırın” uyarısı da iletinin birçok kullanıcının sayfasında yer vermesine ve giderek yayılmasına sebep oluyor. Sosyal medya kullanıcılarının bu iletiye sayfalarında yer vermedikleri takdirde oluşabilecek sıkıntılardan kendilerinin sorumlu olacağı kanaatinin kasıtlı bir şekilde yayılmak isteniyor.

Sözü edilen kurumların böyle bir tebliğ ya da genelgeleri yoktur. “Sosyal Ağ Bildirgesi” diye bir çalışmaları da mevcut değildir. Bu tarz benzer paylaşımların hiç birisi hukuken anlam ifade etmiyor. Dolandırıcılar öncelikle bilgisiz ve hassasiyetleri yüksek olan kişileri hedef alıyor. Bu tarz metinlere yer verenler aslında dolandırıcıların hedef listesine giriyor. Bu ve benzeri metinlere kullanıcıların sayfalarında yer vermemelerini ve arkadaş çevrelerini bu gibi durumlara karşı uyarmalarını tavsiye ederim.