SEÇİMDEN SONRA ALINAN BAKANLAR KURULU KARARLARI GEÇERLİ Mİ?

Abone Ol
7 Haziran 2015 günü yapılan Genel seçimlerden hemen sonra Resmi Gazete’de yayınlanan Başbakanlık yazısına göre, yeni bir hükümet kurulabilmesi için, mevcut Hükümet istifa ediyordu.
        
Aynı gün 10 Haziran 2015 günü gene Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı yazısına göre; Bakanlar Kurulunun istifası kabul edilmiş ve yeni Hükümet kuruluncaya kadar mevcut Hükümetin göreve devamı rica edilmekteydi.
        
PARLAMENTO DIŞI BAKANLAR
        
Ancak mevcut Hükümetin Bakanlar Kurulunda bulunan sekiz kişi milletvekili seçilememiş ve milletvekilliği görevleri son bulmuştu. Bu kişiler; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız idi.
        
Milletvekili seçilemeyen ve vekillik görevleri biten bu kişiler, Parlamento ve  Milletvekilleri dışından seçilen Bakan konumuna gelmişlerdi.
        
Seçildikleri zaman milletvekili idiler, milletvekili olarak yemin ettiler ve daha sonra Bakan olarak seçilerek görevlerine milletvekilliğinin yanında, Bakan olarak devam ettiler.
        
Şimdi milletvekili değiller. Parlamento dışından, Bakan olarak seçilmiş kişiler durumundalar. Milletvekili olmadığı halde, Bakan olarak seçilmiş olan kişilerin prosedürüne tabidirler.
        
ATAMA VE YEMİN
       
Anayasa’nın 112. maddesine göre; “
Bakanlar Kurulu üyelerinden milletvekili olmayanlar; 81 inci maddede yazılı şekilde Millet Meclisi önünde and içer” ve görevlerine ancak bu şekilde başlarlar.
        
Milletvekili sıfatı olmayan bu kişiler, vekillik görevleri düştükten sonra, Bakan sıfatıyla; Millet Meclisi önünde and içerek göreve başlamadıkları ve devam etmediklerine göre, o tarihden itibaren yapılan tüm Bakanlar Kurulu toplantıları ve bu toplantılarda alınan kararlar geçersiz bulunmaktadır.
        
Ayrıca bu kişiler daha önce milletvekili olarak kabinede yer almışlardır. Vekillik sıfatları sona erdiğine ve meclis dışında kaldıklarına göre Anayasa’nın 109. maddesine göre yeniden Başbakan tarafından önerilmeleri ve Cumhurbaşkanı tarafından onay verildikten sonra yemin ederek göreve devam etmeleri veya başlamaları gerekecektir.

Bu Anayasal ve hukuki zorunluluk yerine getirilmediği sürece, seçim tarihinden itibaren yapılan tüm Bakanlar Kurulu toplantıları ve bu toplantılarda alınan kararlar hakkındaki geçersizlik devam edecektir.
        
ONLAR PARKLARDA BİZ SINIRDA

Bunlara ek olarak “kurulması” veya “kurulmaması” planlanan koalisyon görüşmeleri arasında kendimizi, bizi hiç de ilgilendirmeyen bir savaşın içinde bulduk.

Kim olduğu, nerede olduğu, ne yaptığı, sayısı bilinmeyen Suriyeli-arap, bölücü ve gerici; Türkiye’ye çeşitli bulaşıcı hastalıklar, adı unutulan çocuk hastalıkları, işsizlik, güvensizlik, tehlike getirmesinin yanında; parklarda, deniz kenarında yatarken, bizim askerimiz, bizim polisimiz onlar adına şehit düşmeye başladı.

Bölücü ve gericilere verilen tavizlerle yollar kevgire döndükten sonra, sıra; sınır bölgesine ihaleyle barikat yaptırmaya geldi.