RUHSATSIZ İKİNCİ EL İŞ MAKİNELERİ NASIL RUHSATLANDIRILIR?

Abone Ol

Bu yazımızda, ruhsatsız ikinci el iş makinelerinin dava yolu ile başlayan ruhsatlandırılma sürecini inceleyeceğiz.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre, iş makineleri, yol inşaatı ile, tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçlardır.

Ruhsatlı ikinci el iş makinelerinin devri amacıyla noterden satış sözleşmesi düzenlenip, ilgili belgelerle beraber tescili için ilgili odaya başvurulmaktadır.

Ancak, ikinci el olup da fatura ile satışı yapılan ve tescile yetkili odanın iş makinesi bilgi sistemine (imbs) kayıtlı olmayan iş makinelerinin tescili için, İş Makinelerinin Tescili ile İlgili Esasların 9. maddesine göre, göre, öncelikle sulh hukuk mahkemesinde mülkiyetin tespiti ve tesciline ilişkin dava açılması gerekmektedir.

Bu şekilde iş makinelerinin tescili için dava açılarak mahkemelerden alınacak sahiplik belgelerinde (mahkemenin gerekçeli kararında); mahkeme kararında veya karar eki tespit raporunda, iş makinesinin başvuru sahibine ait olduğunun net bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Aksi halde yapılan işlem iş makinesinin teknik bilgilerinin tespit işlemidir ve mahkeme kararı sahiplik belgesi olarak kabul edilemez. Bu hususa özellikle dikkat edilmesi zaman, emek ve masraftan tasarruf edilmesi açısından önem arz etmektedir.

Mahkemenin verdiği karar sonrası aşağıdaki belgelerle tescile yetkili ilgili odaya tescil için başvurulacaktır:

- İlgili odaya hitaben yazılmış dilekçe,

- Sulh hukuk mahkemesinde mülkiyetin tespiti ve tesciline ilişkin açılacak dava ile alınacak sahiplik belgesi (mahkemenin gerekçeli kararı),

- Tüzel kişilerde imza sirküleri fotokopisi,

- Gerçek kişilerde kimlik fotokopisi,

- Vergi levhasının fotokopisi,

- Vekil aracılığı ile yapılacak tescillerde vekaletname fotokopisi

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu m. 22’ye göre, tescile yetkili kuruluşlar ise,

1. Kamu kuruluşlarına ait olanlar, ilgili kuruluşlarıdır.

2. Özel ve tüzel kişilere ait olanlardan;

a) Tarım kesiminde kullanılanlar ziraat odaları,

b) Tarım kesiminde kullanılanların dışında kalan ve sanayi, bayındırlık ve diğer kesimlerde kullanılanların üyesi oldukları ticaret, sanayi veya ticaret ve sanayi odalarıdır.