POLİS MESLEK YÜKSEKOKULLARI (PMYO) GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE SÖZLÜ MÜLAKAT İLİŞKİSİ

Abone Ol

GÜVENLİK SORUŞTURMASI MÜLAKATIN OLUMSUZ SONUÇLANMASINA SEBEBİYET VERİR Mİ?

PMYO sözlü mülakat sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte başarısız sayılan PMYO adaylarından tarafımıza en çok yöneltilen sorulardan biri ‘’Acaba güvenlik soruşturmam olumsuz geldi diye mi elendim?’’ olmuştur. Bu konuya kısaca değineceğiz. Süreci anlatırken yasal dayanak olarak  17.05.2008 tarihli Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğini yapılan değişiklikleri ile birlikte esas alacağız.

Öncelikle Polis Meslek Yüksekokullarına alınacak öğrenci sayısı Başkanlık ile Personel Dairesi Başkanlığı tarafından; Yüksekokulların kapasitesi, Emniyet Teşkilatındaki boş kadro sayısı ve ihtiyacı göz önüne alınarak, her dönem için, erkek ve kadın olmak üzere ayrı ayrı tespit edilir. Alınacak öğrenci sayısı başvuru tarihinden önce Genel Müdürün onayı ile kesinleşir. Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları, o yıl belirlenen kontenjanın dışında tutulurlar.

Adaylarda aranılacak nitelikler :

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) (Değişik:RG-6/6/2015-29378) Lise ve dengi okul mezunu olmak.

c) (Mülga:RG-6/6/2015-29378)

ç) ÖSYM Başkanlığı tarafından o yıl içinde yapılan üniversiteye giriş sınavında; Başkanın teklifi Genel Müdürün uygun görmesi ile belirlenen puan türünden ya da türlerinden ham taban puan ve üzerinde puan almış olmak.

d) (Değişik:RG-6/6/2015-29378) Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malulü olanların eş ve çocukları için, ÖSYM Başkanlığı tarafından o yıl içinde yapılan üniversiteye giriş sınavlarında; Başkanın teklifi Genel Müdürün uygun görmesi ile belirlenen puan türünden ya da türlerinden yüksekokullara girmek için yeterli asgari ham taban puanı almış olmak

e) (Değişik:RG-6/6/2015-29378) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak,

f) (Mülga:RG-26/3/2013-28599)

g) (Değişik:RG-26/3/2013-28599) Boy ölçüsü, beden kitle endeksi ile sağlık yönünden Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak.

ğ) (Değişik:RG-6/6/2015-29378) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak.

h) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;

1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,

2) Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,

ı) (Mülga:RG-6/6/2015-29378)

i) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmadığına dair yazılı beyan sunmak,

j) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,

k) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,

l) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,

m) (Değişik:RG-6/6/2015-29378) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak.

n) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.

o) (Ek:RG-6/6/2015-29378) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.

Yukarıda sayılan hususlar dışında bir adayın güvenlik sebebiyle Polis Meslek Yüksekokullarından ilişiğinin kesilmesi mümkün değildir. Ancak aşağıda da açıklayacağımız üzere sözlü mülakatın hukuken güvenlik soruşturması ile bir alakası yoktur ve olmaması gerekir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile sözlü mülakat birbirinden tamamen ayrıdır. Sözlü mülakatın amacı öğrencilerin bilgi seviyelerini ve mesleki yeterliliklerini ölçmektir.

PMYO GÜVENLİK SORUŞTURMASI MÜLAKAT AŞAMASINDA MI YAPILIR?

PMYO öğrencilerinin en çok merak ettiği kısım olarak güvenlik soruşturmasının hangi aşamada yapıldığından bahsetmekte fayda vardır. Önemle belirtmek isterim ki PMYO sözlü mülakat sınavının amacı adayların polislik mesleğine olan yeterliliklerini ölçmektir, güvenlik soruşturması yapmak değildir. Özetle; PMYO sözlü mülakat sınavında PMYO öğrencilerine güvenlik soruşturması yapılmamaktadır.

PMYO adayları eğitime başlamadan önce fiziki yeterlilik ve mülakat sınavını tamamladıktan sonra eğitime çağrılan asıl ve yedek adaylar ön sağlık kontrolüne tabii tutulurlar. Ön sağlık testlerini başarı ile tamamlayan PMYO adayları ise intibak eğitimine başlatılır. İntibak eğitimi süresince PMYO adaylarının sağlık komisyonu gerekli gördüğünde sağlık raporları tamamlatılır ve PMYO güvenlik soruşturmaları tamamlanır. PMYO sağlık testlerinden ve PMYO güvenlik soruşturmasından başarı ile geçen adaylar ise intibak eğitiminden sonra kesin kayıtları yapılır ve asıl eğitime başlatılır. PMYO güvenlik soruşturmasından elenen ve PMYO sağlık şartlarını sağlamayan adayların ilişiği polis okullarınca kesilir.

Dava Açan Adayların Sınavı Kazanmaları Halinde Dava Açmayan Adaylar PMYO Öğrencisi Olmaya Hak Kazanır mı?

Bu sorunun cevabı tüm süreç için hayati önem taşımaktadır. Bir adayın sınav sonucuna itiraz etmesi sadece kendi sınavını ilgilendirmektedir. Bu nedenle dava açmayan adaylar PMYO öğrencisi olmaya hak kazanamazlar. O halde 60 günlük dava açma süresini kaçıran PMYO adaylarının herhangi bir hak talep etme imkanı bulunmamaktadır..

Yukarıda izaha gayret sarf eylemiş olduğumuz hususlar neticesinde kısaca; PMYO Güvenlik Soruşturması PMYO sözlü mülakat sınavında yapılmamaktadır. Sözlü mülakat tamamen bilgi ve yeterliliği ölçmek üzerine yapılmaktadır. Sözlü mülakatı kazanan öğrencilere başarılar  diler, başarısız sayılan ve mülakat sonucunu haksız bulan adayların yasal haklarını aramalarını tavsiye ederiz. Sağlıcakla kalın.