Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) 26. Dönem Alımı ve Sağlık Elemeleri

Abone Ol

26. Dönem Polis Meslek Eğitim Merkezlerine lisans mezunu (5.040) erkek, (560) kadın, ön lisans mezunu (1.260) erkek, (140) kadın aday olmak üzere toplam (7.000) aday asıl olarak alınacak. POMEM sınav sonuçları için Polis Akademisi Başkanlığı sonuç tarihini henüz duyurmadı ancak sonuçların ilerleyen haftalarda açıklanması bekleniyor.

Bu alımlarda tarafımıza en çok sorulan ve en çok gündeme gelen sorular ise haliyle sağlık elemeleri hakkında olmaktadır. 26. Dönem alımı öncesinde polis öğrencisi adayları 03.01.2018 tarihli Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği uyarınca önce ön sağlık testlerine tabii tutulmaktaydı. Ön sağlık testleri halen geçerliliğini korumaktadır, bunları kısaca özetlersek; Pomem erkek adaylarının bel üstündeki kıyafetlerinin tamamı çıkarılıp  pantolonlarının diz üstüne kadar olan kısmı sıvanarak ayakkabı ve çorap çıkarılmaktadır. Pomem bayan adaylarında ise, bel bölgesinin üst taraflarında sadece kolların görünmesi yeterli olmakta ve pantolonlar diz üstüne kadar sıvanarak ayakkabı ve çorap çıkarılmaktadır. Pomem Ön Sağlık Testi  Aşamasında incelenen temel noktalar; boy kilo oranı (beden kitle endeksi), vücudun herhangi bir yerinde yara, dövme, metal cisim, kesik, dikiş, ameliyat izleri, dişlerin ve saçların durumu ile renk körlüğü testine dikkat edilmektedir. Ön sağlık testlerini tamamlayan adaylar kuruldaki hekimin onayı ile ‘’Polis Öğrencisi Adayı Olur’’ kararı ile intibak aşamasına geçmektedirler. Olumsuz kararı verilen adaylar ise eğitime başlatılmadan ilişikleri kesilir.

Ön sağlık testlerini başarı ile tamamlayan adaylar ise intibak süresince sağlık kurulu tarafından gerekli görülür ise hastaneye sevkleri yapılır ve eksik bulunan raporları tamamlatılır. Genel sağlık kontrollerinin yapıldığı pomem sağlık raporu, polis okullarında yer alabilecek adaylar için şart koşulmuştur. Bu kişiler emniyet teşkilatında yer alabilecek sağlık şartları ve yaş sınırına uygun iseler adaylıkları kabul edilecektir. Pomem sağlık elemeleri, kulak burun ve boğaz bölümünde kronik bir hastalığın olup olmadığı, aynı zamanda kardiyoloji ve ürolojide kalp ve böbrek hastalıkları gibi yönetmelikte belirtilen hastalıkların olmadığına dair bilgilerin yanı sıra psikolojik rahatsızlıklar ve ilaç geçmişleri de incelenen konular arasındadır.   Emniyet teşkilatı sağlık yönetmeliği gereğince, sağlık raporunda kişinin bütün kriterlere uygun olması gerekmektedir. Bu süreçte adayların güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmaları da tamamlanır. (Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hususunu bir sonraki yazımızda değerlendireceğiz.) Sağlık raporları, güvenlik araştırmaları ve arşiv araştırmaları olumlu gelen adaylardan noterden yüklenme senedi imzalamaları istenir ve senet imzalayan adayların kesin kaydı yapılarak polis öğrencisi olarak eğitime başlamaları sağlanır.

29.09.2019 tarihinde Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik değişikliği de sağlık şartları alımlarında bir takım değişiklikler getirmiştir. Yapılan düzenlemede en önemli değişiklik ise Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin, birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. ‘’Okullara alınacak öğrenci adayları için giriş raporu aldırılır ve öğrenci adayları A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar.’’ Bu demektir ki artık ön sağlık testlerini tamamlayan adaylar, sınav sonuçları açıklandıktan sonra doğrudan intibak eğitimi sırasında on beş gün içerisinde polis okulu tarafından hastaneye sevk edilerek, sağlık raporu alıp A dilimi sağlık şartlarını tamamlaması gerekecek ardından ise bu şartları taşıyan adaylar intibak eğitiminin bitmesinin ardından öğrenciliğe kabul edilecektir. Sağlık şartlarını sağlamayan adaylar öğrenciliğe kabul edilmeyecektir.

Sağlık raporlarının olumsuz gelmesi halinde ise raporlarda eksik veya hatalı inceleme bulunduğunu iddia eden adaylar hastane raporuna itiraz ederek ilişik kesilme tarihlerinden itibaren altmış gün içerisinde görevli ve yetkili mahkeme olan Ankara İdare Mahkemelerine idari işlemin iptali için dava açabilmektedirler.