Dünyayı saran salgın hastalık nedeniyle alınan birçok önlemle birlikte eğitimde uzaktan yapılmaktadır. Uzaktan eğitim uzun süredir devam etmektedir. Dolayısıyla özel okullara çocuğunu kayıt ettiren veliler ile yönetim arasında ücret iadesi sorunu ortaya çıkmıştır. Genel anlamda özel okulların yaptığı uzaktan eğitim nedeniyle ücretin iade edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
İnsanlar çocuklarını daha iyi standartlar çerçevesinde eğitim almaları için özel okula göndermektedir. Bu standartlar eskiden yapılan yüz yüze eğitim dönemindeki öğrenciye gösterilen bireysel ilgi, dersliklerin daha iyi olması, sosyal alan imkanları, yemekhane standartlarının daha iyi ve okulun güvenlikli olmasıdır. Aslında veliler bu imkanların tamamının göz önüne alarak bu fiyatları ödemektedir.
Salgın nedeniyle uzaktan eğitime geçilmiştir. Veliler çocuklarının yüz yüze eğitiminde sunulan imkanlar için ücret ödemişlerdir. Dolayısıyla hukuki anlamda geçtiğimiz dönemdeki üç aylık okul sürecinin bedeli iade edilmelidir.
Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular sonucunda ücret iadelerinin başlamasıyla özel okullar Millî Eğitim Bakanlığı’na baskı yaparak bir görüş yazısı talep etmişlerdir. Millî Eğitim Bakanlığı’nda özel eğitimle ilgili birimden görüş yazısı gönderilmiştir. Bu görüş yazısında uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutabileceği belirtilmiştir. Bu yönde bakıldığı zaman eğer uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin yerini tutabiliyorsa bu insanların eğitim kurumlarına yüksek fiyatlar ödemesinin bir anlamı kalmamaktadır.
Veliler ve özel eğitim kurumları arasındaki sözleşmeler yüz yüze eğitim sözleşmesidir. Dolayısıyla yüz yüze eğitim yerine getirilmediği zaman sözleşmenin şartları yerine getirilmemiştir. Tüketici kanununa göre ayıplı hizmet olmaktadır ve bedelin iade edilmesi gerekmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın görüş ayrılığı yaşanmasıyla bir görüş yazısı belirtmesinin üzerine ödenmemesine dair verilen kararlar hukuka aykırıdır. Velilerin tüketici hakem heyetine başvurusunda ödenmemesine karar verilirse veliler tüketici mahkemelerine şikâyet edebilmektedir.
Geçen eğitim dönemi uzaktan eğitim modeline geçildiği halde mart-haziran ayları arasındaki üç aylık yüz yüze eğitim, yemek ve servis ücretleri velilerden tahsil edilmiştir. Uzun süren uğraşlar sonucunda yerine getirilmediği halde eğitim kurumları tarafından bedelini tahsil ettikleri yemek ve servis ücretlerini iade etmeyi kabul etmişlerdir. Fakat aradan bir yıl geçmesine rağmen hala ödemeler tamamlanmamıştır.
Veliler geçen dönemdeki sorunları tam anlamıyla çözememişken yeni eğitim döneminde dört bini bulan kitap ücretlerini ödemeyenleri online eğitime almayacaklarını söyleyen kurumlarla karşı karşıya kalmışlardır. Veliler uzaktan eğitime devam edildiği için ücret iadesi beklerken kitap paralarına dahil edilen uzaktan eğitim ücreti tahsil edilmiştir. Kullanılan eğitim portalının ücreti online eğitim alabilmek için zorunlu olarak ödetilmiştir. Eğitim parası tahsil edilmişken ekstra talep edilen ücret kabul edilebilir bir durum değildir.
Veliler bu konuda iade alabilmek için mutlaka tüketici hakem heyetlerine aksi karar verildiği takdirde de tüketici mahkemelerine şikâyet ederek ücretlerini talep etmelidirler. Sözleşmede belirtilen şartlar yerine getirilmediği halde tahsil edilen ücretlerin iade edilmemesi hukuka aykırıdır.
Av. Begüm GÜREL (LL.M.) & Hukuk Fakültesi Öğrencisi Şeyma ÜSTÜNDAĞ