ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL SUÇU TCK 134

Abone Ol

Değerli  okurlarım  bu makalemde siz değerli dostlarıma  Türk Ceza Kanunumuzun  134. Maddesinde  düzenlenen  özel hayatın gizliliğini   ihlal  suçu hakkında bilgi vermek  istiyorum.

Bu  suçtaki  amaç  şahsi  faaliyetlerinizin  diğer  insanlar  tarafından  bilinmesini  istemediğiniz  alanlara   diğer  insanların karışmasını önlemek  amacı  ile  bu  suç TCK da yer almıştır.  İnsanlar   dış  dünya  içinde   yer  alsa da  buralarda  bile özel hayatları vardır  bu hayatlarının ihlalini  oluşturacak bir  eylem içinde girdiğinizde özel hayatın ihlali   suçu oluşur.  Siz  kamuya  açık  olan bir  alanda  örneğin  bir  parkta bir  caddede  bir  sokakta  olsanız  bile bir özel hayatınız vardır.  Ancak  bu  suçun  oluştuğunu  varsayabilmek için  kişinin   konumu  topluma  mal  olmuş bir  kişi  olup  olmadığı toplumca  tanınan bir  kişi  olup olmadığına da  bakmak  gerekir.

Siz bir  kişinin  kamuya açık alanda  resimlerini  videolarını sık  sık  çektiğinizde  özel hayatın gizliliğini ihlal   suçu  değil  kişilerin  huzur ve  sükûnunu   bozma suçunu  oluşturur. 

Özel hayatın  gizliliğini ihlal   suçunun  oluşması için bu suçu işleyenin  bunun bilincinde olması yani  kasıtlı olarak  işlenmiş  olması gerekir. 

Topluma  mal  olmuş  ünlü  kişiler  sıradan bir  kişiden  farklı konumdadır. Örneğin  futbolcular  politikacılar özel  hayatları konusunda  diğer  kişilere  göre  ön planda  olmaları  nedeni ile özel hayatlarının izlendiği durumda  diğer  kişilere  göre  kanuna  göre  katlanmak mecburiyeti içindedirler.    

Kişilerin özel  hayatları  ile  ilgili  görüntüleri sesleri  ifşa  ederseniz  yani   açıklarsanız  yayarsanız  suçun  ağırlaşmış  hali oluşur. 

Böyle  bir  suç işlerseniz alacağınız ceza 1 yıl  ile  3 yıl  arasıdır.  Yani  kişilerin özel hayatını gizlice  izlerseniz  alacağınız ceza 1  ile  3 yıldır.  Ama bunu kaydederseniz  cezanız 1 kat  artırılır.  Ve  size  2 yıldan  6 yıla kadar   hapis  cezası  verilebilir.  Aynı  şekilde  ifşa  ederseniz 2 yıldan  5 yıla  kadar hapis cezası verilebilir. 

Bu bahsettiğim  suçu  bir  polis  bir  Avukat  bir  hâkim bir  savcı  gibi kamu  görevi  olan bir  kişi  yaparsa ceza  yarı oranında  artar. 

Bir mesleğinsağladığı kolaylıktan  faydalanarak bu suç işlenirse  ceza  ½ yani yarı  oranında  artırılır. 

Bu  suç  şikâyete bağlı bir  suçtur  6 aylık  şikâyet  süresi  içinde  böyle bir  suça  maruz  kaldıysanız şikâyet hakkınızı   kullanmış  olmalısınız.

Bu suç uzlaşmaya tabi olan bir suçtur. Uzlaşma olmazsa  davaya  devam  edilir.

Bu suçlar adli para cezasına  çevrilebilir  Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir  ve  ertelenebilir.