NİTELİKLİ VEKİL NASIL SEÇİLİR

Abone Ol

Genel seçimler erkene alındı. Aday olacaklara çok kısa süre verildi.

Buna rağmen “binlerce insan” hemen “aday adayı” oldu.

Aday olanlar, “binlerce lira” dosya masrafı “adaylık aidatı” yatırdı.

Reklamlar, ilanlar, afişler, tanıtım için tutulan bürolar, araba konvoyları, otobüsler…

Daha bilip bilmediğimiz bir sürü zahmet ve masraflar.

Hele aday adaylığından çıkıp “aday” olunca ve listenin üst taraflarına girmek, seçilmek için daha ne çabalar ne masraflar yapılacak.

Bir insan bu kadar masrafı ne için yapar.

Tabii asıl olan vatana hizmettir ama eğer milletvekillerine tanınan “sayısız olanaklar” ve “ayrıcalıklar” olmasa, insanlar bu işe girer ve talip yani aday olurlar mı.

Eğer olurlarsa, bu ayrıcalıkları kaldıralım; bakalım kaç kişi bu işe talip olacak, görelim.

Peki, milletvekili olduktan sonra ne olacak…

Devlet, ölen memuruna, işçisine birkaç bin lira “vefat gideri” veriyor.

Eski veya yeni bir milletvekili öldüğü zaman ödenen para 180.000 lira.

Bu işin en kötü tarafı –olmaz ama olursa- belki de mirasçıların “şu bizim vekil babamız, kocamız, amcamız” ölse de parayı alsak diye düşünmeleri olacak.

Dişinden tırnağına kadar bedava sağlık hizmeti, uçaklarda, ulaşımda indirimli “VIP” sınıfı, parasını bizim ödediğimiz sekreter, danışman, kurulan kooperatifler, bütün sosyal tesislerden yararlanma, her yerde öncelikli-özel-güzel-ücretsiz veya indirimli hizmet…

İşin en güzel tarafı bir de yüksek miktarda “emekli vekil maaşı”.

Bir dönem hatta yarım dönem milletvekilliği yap, sonra 30 sene, 40 sene yüksek miktarda maaş al, olanaklardan yararlan, senden sonra eşin çocukların aynı parayı alsınlar.

Milletvekilliği “devamlı bir hizmet değil ki” emekliliği olsun.

Bir vekil, milletvekilliği devam ettiği süre zarfında yüksekçe maaş alabilir, görevi devam ederken, daha önce bağlı bulunduğu sosyal güvenlik statüsü devam eder ve emekliliğe hak kazanınca o kurumdan emekli olur.

Milletvekilliği emekliliği olamaz. Çünkü bu görev; sürekli gelinen bir görev değildir, seçimle gelinen, geçici bir görevdir.

İşte bütün bu sayısız ayrıcalıklar, imtiyazlar kaldırılsın, görelim bakalım, kaç kişi ve kimler aday olmak isteyecekler.

Elbette çalışmak için, vatana hizmet etmek için aday olanlar vardır ama bu ayrıcalıklar kaldırılsın bakalım, görelim geriye kaç kişi kalacak.

Nitelikli bir seçim yapmak için”, önce bu “ayrıcalıkların kaldırılması” gerekir.

Av.A.Erdem AKYÜZ