Mahkeme tarafından verilmiş ilam yada ara karar ile nafaka ödemesine karar verilmelidir. Bu nafaka ilamı icraya konulmuş ve icra emri gönderilmiş olmalıdır. İcra takibinde aylık nafaka tutarı net bir şekilde belirtilmeli ve devam eden aylara ilişkin nafaka talep edilmelidir.
Yargıtay 19. Ceza Dairesinin 2017/5158 Esas, 2017/11328 Karar ve 19/12/2017 tarihli ilamında “Takip talebinde cari nafaka alacağı talep edilmeyip adi alacak niteliğindeki geçmiş dönem nafaka borçlarının tahsilinin talep edildiği, bu haliyle atılı suçun unsurlarının oluşmadığı” belirtilmiştir.
Nafaka borcunu ödemediği gerekçesiyle tazyik hapsi kararı alınabilmesi için cezaların şahsiliği ilkesi gereğince icra emrinin borçluya doğrudan tebliğ edilmesi gerekmektedir.
Yargıtay 11. Ceza Dairesinin 2013/9097 Esas, 2013/7577 Karar ve 09/05/2013 tarihli ilamında “Şikayet konusu yapılan nafaka alacağına ilişkin ödeme emrinin borçlu asil yerine vekiline tebliğe çıkarıldığı, borçlu asile yapılmış usulüne uygun bir ödeme emri tebligatı bulunmadığı, bu hali ile 2004 sayılı Kanun’un 344. Maddesindeki suçun oluşmadığı” belirtilmiştir.
Ödeme emri borçluya usulüne uygun şekilde tebliğ edildikten ve takip kesinleştikten sonra tazyik hapsi ile cezalandırılması amacıyla şikayet etmek için bir aylık nafaka alacağının doğmasını beklemelisiniz. Bir ay dolmadan yapılan şikayetlerde mahkeme tazyik hapsi kararı vermez.
Şikayet yazılı veya sözlü olarak icra takibinin yapıldığı yerdeki İcra Ceza Mahkemesine yapılmalıdır. Suçun sabit görülmesi halinde borçluya üç aya kadar tazyik hapsi verilir.
Tazyik hapsi kararı en fazla üç aylık geriye dönük ödenmemiş nafaka borcu için geçerlidir bundan önceki borçlar için nafaka ödememe cezası uygulanmaz.
Nafaka ve nafakanın ödenmeme suçu Türk Medeni Kanunu ve İcra ve İflas Kanunu'nda detaylı olarak düzenlenmiştir. Nafaka ödemelerinin aksatılması durumunda şikayetlerin doğru ve usulüne uygun bir şekilde yapılabilmesi için avukatın desteği önemlidir.