Genel

Muş Alparslan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Abone Ol

Muş Alparslan Üniversitesinden:

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 16/2/2014 tarihli ve 28915 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muş Alparslan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programlarında en az bir yarıyılını tamamlamış olan ve ders aşamasında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler, Üniversitedeki aynı lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Tez aşamasında olan lisansüstü öğrencisinin yatay geçiş başvurusu kabul edilmez.”

“(3) Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, aldığı derslerin tümünden başarılı olması şartıyla genel not ortalamasının yüksek lisans programı için en az 70, doktora programı için ise en az 80, 4’lük puan üzerinden ise YÖK’ün belirlediği dönüşüm tablosu esas alınarak yukarıda belirtilen puanlara eşdeğer puan olması ve disiplin cezası almamış olması gerekir.

(4) Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; Enstitünün ilan ettiği usul ve esaslara uygun olarak, ilan edilen tarihler arasında başvuru yapar. Enstitü müdürlüğü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı kurulunun görüşünü ister.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Lisansüstü programlarda müfredata eklenecek veya kaldırılacak dersler, paydaşların görüşü de alınarak; anabilim dalı kurulunun teklifi, enstitü kurulunun önerisi ve Senato kararıyla belirlenir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Öğrenci; tezli yüksek lisans ve doktora programlarında başarısız olduğu dersleri, o derslerin açıldığı yarıyılda tekrar alır. Başarısız olduğu dersler seçmeli ise bu derslerin yerine danışmanının onayladığı ve aynı yarıyıla ait daha önce almadığı başka seçmeli dersleri de alabilir. Bu şekilde onaylanan dersler danışman tarafından enstitüye bildirilir. Tezsiz yüksek lisans programında ise öğrenci başarısız olduğu seçmeli derslerin yerine herhangi bir yarıyılda açılan seçmeli dersleri dönemlik 36 AKTS şartını aşmamak şartıyla alabilir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Tez danışmanı, bu Yönetmelik hükümlerinde belirtilen görevlerinin yanı sıra, öğrencinin öğrenimi süresince alacağı dersleri belirlemek, tez çalışmasını yönetmek ve yönlendirmek, gerektiğinde idari birimler ile ilişkilerinde aracılık yapmakla yükümlüdür.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin ikinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Danışmanı tarafından tezinin tamamlandığı kabul edilen öğrenci, tezin ciltsiz bir nüshasını ilgili anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye teslim eder.”

“(8) Tez sınavında başarılı olan öğrencinin, tezinin ciltlenmiş iki nüshasını ve CD ortamına istenilen formatta kaydedilmiş bir kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren en geç bir ay içinde enstitüye teslim etmesi gerekir. Yönetim Kurulu talep halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul, düzeltme veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya red yönünde salt çoğunlukla verilen karar, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca işlemin bitişini izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.”

“(5) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Raporunu yukarıda belirtilen dönemler arasında sunmayan öğrenci komite tarafından başarısız sayılarak enstitüye bildirilir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Tez izleme komitesi tarafından tezinin tamamlandığı kabul edilen öğrenci, tezin ciltsiz bir nüshasını ilgili anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye teslim eder.”

MADDE 9- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10- Bu Yönetmelik hükümlerini Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü yürütür.