Her geçen yıl icra alanında uygulamada ortaya çıkan sorunlar, hukuk sistemimizin fayda sağlamada yetersiz kalması ve ülke nüfusunun hızlı şekilde artması icra müdürlükleri, iflas dairelerinin, icra mahkemelerinin dava ve iş yükünü taşıyamamasına yol açtı. Maalesef ki ‘’Avrupa’nın en büyük adliyelerinin’’ ülkemizde oluşu da bu kötü gidişata engel olamadı ve kanun koyucu sorunların çözümü adına çeşitli alanlarda yeni usuller üretme yoluna gitti. Hukuk sisteminin icra hukuku alanında ürettiği yeni usullerden biri olan Merkezi Takip Sistemi 19 Aralık 2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7155 sayılı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun ile icra dairelerinin iş yükünün önemli bir kısmını oluşturan abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin takiplerin başlatılması ve haciz aşamasına kadar olan bölümünün bu sistem üzerinden yapılabilmesine olanak sağlamıştır.
Bu düzenleme ile icra dairelerinin iş yükünün önemli bir kısmını oluşturan abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin takiplerin başlatılması ve haciz aşamasına kadar olan bölümünün MTS üzerinden yapılması öngörülmüştür. Bu kapsamda icra dairelerinin iş yükünün azaltılması, takip işlemlerinin daha az emek ve mesaiyle daha ucuz ve hızlı bir şekilde yerine getirilmesi amaçlanmıştır.
Merkezi Takip Sistemi ile birlikte Avukatlar tarafından yürütülen abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan icra takiplerinin, haciz aşamasına kadar olan işlemlerinin icra dairesine gelinmeden, UYAP ve PTT entegrasyonu ile oluşturulan bir sistem üzerinden sanal ortamda yürütülmesine imkan tanınmıştır. Abonelik Sözleşmelerinden kasıtla genel olarak; telefon borcu, su borcu, cep telefonu hattı borcu, Dijital Televizyon platformlarından kaynaklanan borçlar, MTS sistemi üzerinden icra takibi olarak başlatılmaktadır.
Abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan alacakların takibinin yapılabilmesi için:
- Alacaklı avukatı, icra takibini başlatmak için Merkezi Takip Sistemi’nde yer alan takip talebini doldurur.
- Son ödeme tarihi belirtilen alacağa ilişkin fatura veya benzeri belgeler sisteme yüklenir.
- Takip talebi usulüne uygun doldurulduktan, ilgili belgeler sisteme yüklendikten ve takip harçları/masrafları ödendikten sonra takip Merkezi Takip Sistemi numarası alır.
7155 sayılı Kanun kapsamında yapılan takiplerde Merkezi Takip Sistemi harcı alınır. Harçlar Kanunu’na bağlı (I) sayılı tarifenin “B) İcra ve iflas harçları” başlıklı bölümünün “I- İcra harçları” başlıklı bölümüne eklenen bent hükmüyle de 7155 sayılı Kanun kapsamında icra takiplerinde takibe konu olacak alacak tutarı üzerinden % 2 oranında harç ödenmesi öngörülmüştür. Ayrıca icraya başvurma harcı ile tahsil harcı alınmaz. Fakat bu harçların alınmaması için haciz aşamasına geçilmeden Merkezî Takip Sistemi aracılığıyla sonuçlanan icra takibinin sonlanması gerekmektedir. Bu harçların alınmaması da borçluyu korumaya yönelik getirilen bir yeniliktir. Zaten borcunu ödeyemeyen borçlular bir de icra dairesinde takip başlatılırken alınan harçları da ödemek durumunda kalınca işler onlar için iyice içinden çıkılması zor bir hal almaktadır. Merkezi Takip Sisteminin getirdiği faydalardan bir diğeri de budur.
Tüketici Aleyhinde Mts İcra Takibi açıldığını nasıl öğrenebilir ?
- Vatandaş E-Devlet Sistemi üzerinden
- Kendisine Postane tarafından gönderilmiş olan tebligat (ödeme ihtarı) eline ulaştığı zaman
Bu aşamada sistem ödeme ihtarına Türkiye genelinde geçerli olacak olan merkezi takip numarası verecektir.
7155 sayılı Kanun kapsamında yapılan takiplerde borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde herhangi bir icra dairesine başvurarak ödeme emrine itiraz edebilir. Borçluya itiraz ettiğine ilişkin ücretsiz bir alındı belgesi verilir. Süresi içinde borca yapılan itiraz üzerine icra takibi durur. İtiraz, itirazın sisteme yüklendiği tarihi izleyen beşinci günün sonunda alacaklı avukatına tebliğ edilmiş sayılır.
7155 sayılı Kanun kapsamında yapılan takiplerde Ödeme emrine itiraz edilmemesi veya itirazın hükümden düşürülmesine rağmen süresi içinde ödeme yapılmaması halinde, alacaklının yetkili icra dairesi nezdinde yapacağı talep üzerine cebri icraya devam olunur. Yapılan takiplerde ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren iki yıl içinde haciz talep edilmezse takip düşer. İtirazın hükümden düşürülmesine ilişkin dava açılması halinde davanın açıldığı tarihten hükmün kesinleşmesine kadar geçen süre hesaba katılmaz.