Mahkeme’ye Bilgi Vermeyen Yahoo’ya 44.000 Euro Ceza!

Abone Ol
Belçika’da Yüksek Mahkeme Antwerp Temyiz Mahkemesi’nin Yahoo’ya verdiği 44.000 Euro’luk para cezasını onayladı. 

Somut olayda Belçika’nın Dendermonde bölgesinde bulunan bir mağazayı ilgilendiren bir dolandırıcılık suçu söz konusuydu ve Belçika Mahkemesi merkezi Kaliforniya, Amerika’da bulunan Yahoo’dan suça konu olan e-maillerin kullanıldığı IP adreslerini vermesini talep etti. 

Mahkemenin bu talebine Yahoo şirketi Mahkemenin kendi yetkisini aştığını ve kendi egemenliği altında olmayan bir bölgenin şirketinden yaptığı bu talebin makul olmadığı savunmasını yaparak mahkemenin bilgi talebini reddetti.

Lakin Mahkeme verdiği kararda bu savunmanın ancak ve ancak Belçika devleti ile veri arasında bir bağın kesinlikle bulunmadığı hallerde ve ilgili verilerin Belçika sınırlarından elde edilmemiş olduğu durumlarda ve verilerin sahiplerinin Belçika ile bir ilişiğinin bulunmadığı durumlarda geçerli olabileceğini aksi takdirde kendi ülke sınırları içerisinde www.yahoo.be adresi ile Belçika dilinde Belçika vatandaşlarına hizmet veren, reklam yapan ve ticari faaliyette bulunarak Belçika ekonomisinin bir parçası haline gelmiş bir şirketin gönüllü olarak bu bilgi paylaşımında zaten bulunması gerektiğini kararında vurguladı. 

Mahkeme ayrıca bu bilgi paylaşmama halinin Belçika Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 46/2 inci maddesine aykırı olduğunu ve Yahoo’nun mahkemenin sınırlarını aştığı iddiasının doğru olmadığına karar verdi. 

Akabinde Yüksek Mahkeme Antwerp Temyiz Mahkemesi’nin verdiği bu kararı tüm dayanakları ile onayladı ve Belçika Mahkemesi’nin bu talepte bulunması için yetkili olduğuna ve Yahoo’nun yukarıdaki Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre ilgili bilgileri paylaşmak zorunda olduğuna karar vererek Yahoo’nun 44.000 Euro’luk cezayı ödemesine karar verdi ve para cezasını içeren bu karar kesinleşti.

Belçika Mahkemesi’nin verdiği bu kararın son derece isabetli olduğunu düşünüyor ve ülkemiz ekonomisinin birer parçası haline gelmiş ve ülkemiz nimetlerinden faydalanan ve kar elde eden bu tarz şirketlerin ülkemiz kanunlarının yükümlülüklerini de yerine getirmesi gerektiğini yineleyerek ve bu yönde ülkemiz mahkemelerince alınan kararları da göreceğimiz günlerin gelmesini temenni ederek yazımı noktalıyor, iyi çalışmalar diliyorum.


Not: Av. Mehmet Fatih YAŞAR ve HukukiHaber.Net kaynağına atıf yapılarak yazı kullanılabilir. Aksi halde tüm yasal haklarım saklıdır.