Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden:
KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 16/10/2017 tarihli ve 30212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“m) Ön lisans programı: En az dört yarıyıllık bir yükseköğretim programını,”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Ön lisans/lisans programı
MADDE 9- (1) Bir ön lisans/lisans programı, YÖK tarafından belirlenen ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için yükseköğretim yeterlikler çerçevesinde ilgili birim/bölüm kurulu tarafından hazırlanır; ilgili kurulun teklifi, Senatonun kararı ve YÖK’ün onayı ile açılır. Açılan bir programa ilişkin değişiklikler ilgili bölüm kurulu tarafından hazırlanır; ilgili kurulun teklifi, Senato kararı ve YÖK onayı ile yürürlüğe girer.
(2) Bir ön lisans/lisans programının müfredatı; ders, laboratuvar, uygulama (atölye, stüdyo), staj, işyeri eğitimi ve benzeri çalışmalardan oluşur. Bir programın müfredatındaki değişiklikler ve öğrencilerin bu değişikliklere intibak esasları Senato tarafından düzenlenir ve onayından sonra uygulanır.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Uluslararası ortak ön lisans/lisans programı
MADDE 10- (1) Üniversite ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumları arasında uluslararası ortak ön lisans/lisans programları açılabilir. Ortak programlar YÖK tarafından belirlenen ilgili mevzuat çerçevesinde yapılır.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin başlığı “Çift ana dal/yan dal programı” olarak, birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Çift ana dal programı kapsamında, ana dal diploma programını üstün başarı ile sürdüren öğrenciler aynı zamanda ikinci bir diploma programına kayıt yaptırabilir ve ikinci bir diploma alabilir.”
“(3) Çift ana dal ve yan dal programlarına ilişkin uygulamalar Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre düzenlenir.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin başlığı “Ön lisans/lisans programına kabul, kayıt ve ders intibak işlemleri” olarak, birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Üniversitenin ön lisans/lisans programlarına yatay geçiş, dikey geçiş ve benzeri durumlarla gelen öğrencilerin kabulü, kayıt işlemleri ve ders intibakları, 2547 sayılı Kanun, YÖK kararları ve ilgili mevzuat çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Kayıt yaptıran her öğrenci için öğretim yılı başında, ön lisans programlarında meslek yüksekokulu müdürlüğü; fakülte ve yüksekokullarda ise ilgili bölüm başkanlığı tarafından, bölümün öğretim üyeleri/öğretim elemanları arasından bir akademik danışman atanır.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Ön lisans/lisans programlarındaki derslerin adı, kodu, içeriği, yerel kredi değeri, AKTS kredisi değeri, kategorisi, zorunlu veya seçmeli (öğrencilerin seçimine bağlı) dersler olup olmadığı, ön şartları ve benzeri özellikleri ile bu özelliklerde yapılacak değişikliklere Senato tarafından karar verilir.”
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(7) Yazılı sınav, staj, işyeri eğitimi ve benzeri çalışmalar ile ilgili belgeler en az beş yıl saklanır.”
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Mazeret ile ilgili başvuru; mazeret tarihleri içinde ya da en geç mazeretinin bitimini takip eden üç iş günü içinde, dersin açıldığı meslek yüksekokullarında müdürlüklere, fakülte ve yüksekokullarda ilgili bölüm başkanlıklarına mazeretini gösterir belge ile yazılı olarak yapılır.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Asgari mezuniyet şartlarını sağlayabilmek için sınav hakkı kullanmak isteyen öğrencilere verilecek mezuniyet sınavına ilişkin esaslar şunlardır:
a) Öğrencilere işletmede meslekî eğitim (İME) ve staj dışında devam şartını yerine getirdikleri en fazla iki dersten mezuniyet sınav hakkı verilir.
b) Öğrenciler aynı seçmeli gruptan aldıkları ve devam şartını yerine getirdikleri derslerin herhangi birinden mezuniyet sınav hakkını kullanabilirler, ancak en son aldıkları seçmeli dersin notu DZ ise bu haktan yararlanamazlar.
c) Öğrenciler, mezuniyet sınav şartını sağlamaları halinde yarıyıllarda ders kaydı yapıp yapmadıklarına bakılmaksızın bütünleme sınavlarından sonra ve eğitim-öğretim yılı başlamadan önce yapılacak olan, akademik takvimde ilan edilen mezuniyet sınavlarına katılabilirler.
ç) Mezuniyet sınavı sonunda mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrenci, not yükseltmek amacıyla ders tekrarı yapamaz.
d) Sınavda alınan not, tek başına o dersin başarı notu yerine geçer.”
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Normal eğitim-öğretim süresi içinde öğrenim gören, bulunduğu yarıyılda başarısız notu bulunmayan, en az 15 AKTS kredisi derse kayıt yaptırmış ve herhangi bir disiplin cezası almamış öğrencilerden AGNO’su en az 2,00 olan ön lisans ve lisans programına kayıtlı öğrenciler başarılı olarak tanımlanır.”
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.”
“Ön lisans/lisans programından mezun olunabilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:”
“(2) Birinci fıkrada belirtilen akademik mezuniyet şartlarını yerine getiren ön lisans/lisans öğrencilerinin mezuniyet tarihi, birim yönetim kurulu kararında farklı bir tarih belirtilmedikçe, ilgili yönetim kurulunun karar tarihidir.
(3) Mezuniyet şartlarını sağlayan öğrenci azami öğrenim süresi içinde isteği halinde, genel not ortalamasını yükseltmek amacıyla yaz okulu veya takip eden ilk iki yarıyılda 24 üncü maddede belirtilen kapsamda ders tekrarı yapabilir. Bu haktan yararlanmak isteyen öğrencinin, ilgili yarıyılın yarıyıl sonu veya girilmesi halinde bütünleme sınavları sonuna kadar bölümüne dilekçe ile başvurması gerekir.”
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 39- (1) Öğrencinin akademik izin talebi; gerekçeli bir dilekçe ve mazeret belgeleriyle birlikte, ilgili birime yapılır. Akademik izin talepleri; Senato tarafından kabul edilen haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde ilgili birim yönetim kurulu tarafından değerlendirilir ve alınan karar, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ve ilgili öğrenciye yazılı olarak bildirilir.
(2) Akademik izin isteklerinin, en geç ilgili yarıyılın ilk dört haftası içinde yapılması gerekir. Ani hastalık ve beklenmedik haller dışında bu süreler bittikten sonra yapılacak müracaatlar işleme konulmaz.
(3) Sağlık sebebiyle akademik izin talebinde bulunacak öğrencilerin herhangi bir sağlık kuruluşundan alacağı sağlık raporunun en az yirmi iki öğretim gününü kapsaması gerekir.
(4) Öğrenciye, bir defada en çok iki yarıyıl ve öğrenim süresi boyunca toplam olarak en çok dört yarıyıla kadar akademik izin verilebilir. Ancak, sürekli sağlık sorunları olduğunu herhangi bir sağlık kuruluşundan alacağı sağlık raporu ile belgeleyenler ve hükümlü öğrenciler, bu süre kısıtlaması dışındadır.
(5) Öğrencinin akademik izinli olduğu yarıyılda kayıtlı olduğu derslerin kaydı silinir ve derslere devam edemez. Akademik izinli olunan yarıyıl azami öğrenim süresinden sayılmaz.”
MADDE 14- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 15- Bu Yönetmelik hükümlerini Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü yürütür.