Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma koruma kanunumuz hakkında bilgilendirmek istiyorum.
Bildiğiniz üzere ülkemizde her geçen gün kadına yönelik şiddet olayları artmakta birçok kadın şiddet mağduru olmaktadır. Şu an yürürlükte olan 6284 sayılı yasamız büyük mücadeleler sonucunda kabul edildi 6284 sayılı yasa çıkmadan önce 4320 sayılı ailenin korunmasına dair kanun yürürlükte idi fakat 4320 sayılı kanun şiddeti önleme konusunda maalesef çok yetersizdi.
Değerli okurlarım 6284 sayılı kanun şiddete uğrayan şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların çocukların aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzeneyen bir yasadır.
Şiddet neleri kapsar? Kadına yönelik şiddet kanun kapsamın fiziksel, cinsel, psikolojik ekonomik her türlü şiddeti kapsar
Eşinize size hakaret ediyorsa aşağılıyorsa birilerinin yanında sizi küçük düşürüyorsa öldürmekle yaralamakla sakat bırakmakla tehdit ediyorsa istenmeyen zamanlarda sizden istemediğiniz biçimlerde cinsel ilişkiye zorluyorsa komşunuz arkadaşınız akrabanız ile görüşmenize izin vermiyorsa ihtiyacınız için yeterli olan parayı vermiyorsa kazandığınız paraya el koymak sürekli nereye kaç para harcadığınızı sormakta devam ediyorsa ısrarla telefonla sizi arıyorsa kimlerle arkadaş olduğunuza karışıyorsa sizi takip ediyorsa siz bir şiddet mağdurusunuz diyebilirim ve bu yasa kapsamındasınız diyebilirim.
Siz eğer bu kapsamda bahsetmiş olduğum şiddet olarak tanımlanabilecek davranışlardan birisine maruz kalmışsanız veya böyle bir tehlikeniz varsa 6284 sayılı yasa kapsamında faydalanmak istediğinizi dilekçe ile bildirebilirsiniz.
Şiddete uğrayan kadınlarımız nereye müracaat edebilirler? Şiddete uğrayan kadınlarımız şiddet önleme Merkezlerine, Cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlıklara, Valiliğe Aile mahkemeleri ne başvurabilirler ve sığınma talep edebilirler.
Önemli olan nokta şönim karakol ya da Kaymakamlık Valilik şiddet gören kadını sığınma evine yerleştirmek ile görevlidir bunun için herhangi bir mahkeme kararı gerekmez.
Kanun kapsamında şiddet gören ya da şiddet görme tehlikesi olan kadınlarımız kendilerine yakın koruma talep edebilirler.
Kadınlarımız şiddete uğramış ya da şiddete uğrayacağını düşünüyorsa dışarı çıktığında işe giderken vesaire durumlarda kendisine eşlik edecek bir polisin görevlendirilmesini isteyebilirler. Geçici koruma için en yakın karakola şiddet önleme merkezine Cumhuriyet başsavcılığına Kaymakamlığa Valiliğe aile mahkemelerine başvurulabilirsiniz.
Aile Mahkemesi, savcılık, Kaymakamlık, Valilik, Yakın Koruma atanmasına karar verebilir şiddete uğrayan ya da şiddet tehlikesi altında olan bir kadın şiddet uygulayan kişinin evden uzaklaştırılmasını kendisine yaklaşmasının engellenmesini adresinin gizlenmesini kimlik ve ilgili diğer bilgilerin değiştirilmesini isteyebilir şiddet uygulayan kişinin mevcutsa polise teslim etmesi sağlanabilir geçici velayet tedbir nafakası geçici maddi yardım oturduğu eve aile konutu şerhi konulmasını talep edebilir şiddete uğrarsanız veya şiddete uğrama tehlikesi mevcut ise nöbetçi Aile mahkemesine müracaat ınızı yapabilirsiniz.
Dilekçenizde mutlaka uğramış olduğunuz şiddeti Tüm detayları ile birlikte anlatmanız gerekir Bu dilekçenizi Cumhuriyet savcılıklarına karakola kaymakamlıklara şiddet önleme merkezlerine verebilirsiniz ancak Aile mahkemesine dilekçe verirseniz işlemleriniz daha hızlı bir şekilde ilerleyecektir aile mahkemeleri genelde sizin başvurunuz dan sonra en geç 2 gün içerisinde karar verir.
Eşiniz şiddet uyguluyorsa şiddet uygulayan kişi verilen uzaklaştırma kararı sonrası kararI ihlal etmesi durumunda bir dilekçe ile savcılığa ya da mahkemeye başvurarak şiddet uygulayan eşinizin hangi tarihte hangi saatte ve ne şekilde kararı ihlal ettiğini delilleriniz ile birlikte bildirmenizi öneririm Aile mahkemesine savcılıklara karakollara şiddet önleme merkezi ne yapacağınız müracaatların hepsi masrafsızdır başvuru yapmak için ikametgahın olduğu yerde başvurunuzu yapmanız gibi bir şartla söz konusu değildir başvurunuzu her yerde yapabilirsiniz başvuru yaparken kimlik ve adres bilgilerinizi gizli tutulmasını da talep edebilirsiniz şiddete uğrama durumunda Alo 183 Alo 156 şönim ya da 155'i arayabilirsiniz kadın örgütlerinden yardım isteyebilirsiniz Şiddet kişinin fiziksel cinsel psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesi ile veya acı çekmesi ile sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi olarak engellenmesini de içeren toplumsal kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel cinsel psikolojik sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışlar Aile Mahkemesi şiddet uygulayanlarla ilgili olarak şu önleyici tedbirlerden birine veya uygun görülecek birkaçına karar verebilir şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi hakaret aşağılama veya küçük düşürmeye içeren söz ve davranışlarda bulunması müşterek Konut'tan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiyi tahsis edilmesi korunan kişileri bu kişilerin bulundukları konuda okula ve iş yerine yaklaşmaması çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması kişisel ilişkinin sınırlanması ve tümüyle kaldırılması gerek görülmesi halinde korunan kişinin şiddete uğramış olsa bile yakınlarına tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı olmak üzere çocuklarına yaklaşmaması korunan kişinin şahsi eşyalarını ve eşyalarına zarar vermemesi korunan kişi iletişim araçları ile veya Şair surette rahatsız etmemesi bulundurulması veya taşınmasına Kanunen izin verilen silahları kullan teslim etmesi ne karar verilebilir korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması kullanmaması ya da Bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması bağımlılığının olması halinde hastaneye Yatmak da muayene ve Tedavinin sağlanmasına karar verilir.
Verilen kararlara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından aile mahkemesine itiraz edilebilir.
Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hâllerde, resen, korunan kişinin ya da Bakanlık veya kolluk görevlilerinin talebi üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilir.