Genel

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Abone Ol

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden:

KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ BAĞIMLILIKLA MÜCADELE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, çalışma alanlarına, yönetim organlarına ve yönetim organlarının görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine ve yönetim organlarının görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (KAHİ BAMER): Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini,

e) Stajyer: Merkezde sunulan hizmetleri yetkinlik düzeyine göre gerçekleştiren rehberlik ve psikolojik danışmanlık, psikoloji ya da klinik psikoloji lisans ve lisansüstü öğrencilerini,

f) Tam zamanlı uzman: Merkezde sunulan hizmetleri yetkinlik düzeyine göre gerçekleştiren rehberlik ve psikolojik danışmanlık, psikoloji ya da klinik psikoloji alanında hizmet veren tam zamanlı ve kadrolu personeli,

g) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Toplum ruh ve fiziksel sağlığı açısından tehdit oluşturan tüm bağımlılık türlerine yönelik olarak önleyici ve destekleyici eylem ve stratejileri hayata geçirmek.

b) Ulusal ve uluslararası düzeyde projeler geliştirmek.

c) İlgili bilim alanında bilim insanı ve akademisyen yetişmesine destek olmak.

ç) Bilimsel çevre ve kamuoyunda madde kullanımı ve madde bağımlılığı ile mücadeleye yönelik ilgi uyandırmak ve bilimsel birikimi artırmak.

d) Toplumda bağımlılığın gelişimini önlemek.

Faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Farklı bağımlılık türlerinin ortaya çıkmasında etken olan bedensel, ruhsal, toplumsal faktörler konusunda araştırmalar planlamak.

b) Bağımlılık türlerine yönelik olarak ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlarla işbirliği kurarak ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalara katılmak ve destek olmak.

c) Bağımlılıkla mücadeleye yönelik programlar düzenleyerek toplumu bilgilendirmek, bilimsel yayın yapmak.

ç) Üniversite içindeki ve dışındaki araştırmacılara yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası çalışmalar için teknik ve bilimsel destek sunmak.

d) Üniversite bünyesinde çalışma alanına yönelik olarak ilgili kişi ve birimlere gerektiğinde ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak danışmanlık hizmetleri vermek.

e) Üniversite genelinde bağımlılık türlerinin yaygınlığını saptamak ve bu bağımlılıkları ortadan kaldırmaya yönelik eylem planları hazırlamak.

f) Bağımlılıkla mücadele kapsamında yurt içi ve yurt dışı bilimsel çalışmaları desteklemek, ulusal ve uluslararası kongre, konferans, sempozyum, seminer, panel, kurs ve benzeri bilimsel etkinlikleri düzenlemek.

g) Diğer araştırma merkezleri başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde araştırmalar yapmak.

ğ) İlgili alanda düzenlenen ulusal/uluslararası bilimsel etkinliklere katılmak.

h) İlgili alanda çalışan meslek elemanlarına, araştırmacılara ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilere gerektiğinde uygulama alanı yaratmak, eğitim ve gözetim desteği sunmak, danışmanlık yapmak.

ı) Gerektiğinde görev alanı kapsamında Üniversite personeline yönelik eğitim çalışmaları yapmak.

i) Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir ve aynı usulle görevden alınabilir.

(2) Müdürün önerisi ile Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, tercihen ilgili alanda çalışması olan Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından iki kişi, üç yıl için Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle müdür yardımcılarını değiştirebilir.

(3) Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek; Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

b) Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapmak.

c) Her öğretim yılı sonunda ve istenildiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü de aldıktan sonra Rektöre sunmak.

ç) Merkezin çalışma alanı ile ilgili kişi, birim, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği ve/veya eşgüdüm esasları çerçevesinde ortak projeleri belirlemek ve yürütmek.

d) Merkezin personel ihtiyacını mevcut stratejilere göre planlamak ve gerekçesi ile birlikte Rektöre bildirmek.

e) Merkezde görevlendirilecek tam zamanlı uzman adaylarının ilgili mevzuat doğrultusunda; ruh sağlığı uzmanlık alanı görev, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, seçimlerini gerçekleştirmek ve seçilen uzman adaylarını Rektörün onayına sunmak.

f) Gerekli durumlarda, Merkezde görev yapacak stajyerleri belirlemek ve Rektörün onayına sunmak.

g) Merkezdeki araştırma ve eğitim projelerinin gerçekleştirilmesine yönelik planlamaları ve uygulamaları gerçekleştirmek.

(2) Müdür; Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı sorumludur.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ile Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Müdür tarafından önerilen ve Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen en çok dört üye olmak üzere en fazla yedi üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu; Merkezin eğitim, öğretim, bilimsel araştırma, danışmanlık, yayın faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilgili esasları kararlaştırır. Yönetim Kurulu yılda en az iki kez olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak Müdürün çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Amaçlar doğrultusunda, Merkezin çalışma ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.

b) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve çalışma programını görüşerek son şeklini vermek.

c) Merkezin çalışmaları için gerekli geçici çalışma grupları, komisyonlar kurmak ve görevlendirilmeleri için Rektörün onayına sunmak.

ç) Merkezin uzun vadeli bilimsel, idari plan ve programlarını hazırlamak.

d) Araştırmacı ve uygulayıcı elemanların araştırma ve yayın konularında yapacakları mali destek isteklerini imkânlar dâhilinde karşılamak amacıyla kararlar almak.

e) Yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.

f) Merkezin faaliyet alanına giren diğer konularda kararlar almak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Üniversitenin veya diğer üniversitelerin öğretim elemanları ile istekleri halinde ilgili kurum ve kuruluşlardaki uzman kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen, en az ikisi bağımlılıkla mücadele konusunda akademik çalışma yapmış olmak kaydıyla en çok yedi üyeden oluşur. Boşalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak için aynı usulle yeni üye seçilir. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez salt çoğunlukla olağan olarak toplanır. Müdür gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü olarak da toplantıya çağırabilir.

(3) Danışma Kurulunun görevleri; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduğu konularda değerlendirmeler yapmak ve istişarî nitelikte görüş ve önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personelle karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 14- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 15- (1) Merkez tarafından desteklenen bilimsel araştırma ve uygulamalar için alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkez hizmetlerine ve gerektiğinde Üniversitenin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü yürütür.