Genel

Kapadokya Üniversitesi Alev Alatlı Stratejik Düşünce Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Kapadokya Üniversitesi Alev Alatlı Stratejik Düşünce Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, 05 Ağustos 2024 Tarihli ve 32623 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Kapadokya Üniversitesinden:

KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ ALEV ALATLI STRATEJİK DÜŞÜNCE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kapadokya Üniversitesi Alev Alatlı Stratejik Düşünce Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Kapadokya Üniversitesi Alev Alatlı Stratejik Düşünce Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendine ve 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Kapadokya Üniversitesi Alev Alatlı Stratejik Düşünce Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Mütevelli Heyeti: Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

d) Rektör: Kapadokya Üniversitesi Rektörünü,

e) Üniversite: Kapadokya Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5- (1) Merkezin amacı, insanlık ve gezegenimiz için tüm disiplinlere ve yöntemlere hitap eden, kalıp yargı ve varsayımlardan arındırılmış araştırma ve tartışmalara yönelik karşılıklı iletişim esaslı bir platform oluşturmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) İnsanlık ve gezegenimizi bekleyen büyük problemleri tespit ederek bunlara dikkat çekmek ve ortak bir tasavvur oluşturmak.

b) Eğitim, ilahiyat, felsefe, tarih, ekonomi, sağlık, gıda ve gastronomi, bilim ve teknoloji, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, güvenlik, edebiyat, iklim değişikliği, kültür, sanat ve müzik başta olmak üzere birçok alanda uluslararası ve ulusal stratejik önceliklerinin belirlenmesine ve bu önceliklere yönelik uzun vadeli strateji geliştirilmesine katkıda bulunacak araştırmalar yürütmek.

c) Kapadokya bölgesinin ve bölge halkının gelişimine yönelik projeler geliştirmek ve hayata geçirilmesi için gerekli girişimleri başlatmak.

ç) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında hem Türkiye’deki hem de dünyadaki temel sorun ve çatışma alanlarıyla ilgili disiplinlerarası araştırmalar yapmak, ulusal ve uluslararası ortaklıklarla projeler hazırlamak, uluslararası sorunlara bölgesel odaklı eğilerek, yabancı dillerde de yapılacak yayımlarla sorun alanlarına dair çalışmalar hazırlamak.

d) Alev Alatlı’nın eserlerini ve fikirlerini daha geniş kesimlere ulaştırabilmek için her türlü çalışmayı yapmak.

e) Üniversitenin öğrencilerine ve öğretim elemanlarına araştırma ve bilimsel çalışma ortamları hazırlamak, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının uluslararası alandaki sorunlara dair bilgilerini artırmak ve Üniversiteyi ve ülkemizi temsilen uluslararası alanda yapılacak çalışmalarda yer almalarını sağlamak.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin faaliyet alanları ile ilgili olarak, ulusal ve uluslararası alanda, kamu kurum ve kuruluşları ve özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak, Üniversite içerisinde, bölgemizde ve Türkiye’de eğitim çalışmaları düzenlemek, düzenlenen çalışmalara katılmak, sertifika programları yürütmek.

g) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin faaliyet alanları ile ilgili konularda konferans, sempozyum, seminer, panel ve benzeri toplantılar düzenlemek, kitap, dergi, broşür yayımlamak, yazılı ve görsel basın organlarında programlar düzenlemek, internet sayfası ve sosyal medya aracılığı ile tüm faaliyetlerini ulusal ve uluslararası topluma ulaştırmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda yerine Müdürün belirlediği Yönetim Kurulu üyelerinden biri vekâlet eder.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkez hizmetlerinin etkin ve verimli şekilde sürdürülebilmesi için gerekli tedbirleri almak ve denetlemek.

b) Merkezi temsil ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik çerçevesinde uygulamak.

ç) Uygulanan programlara ve faaliyetlere ilişkin koordinasyonu sağlamak.

d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörlüğe sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam en fazla yedi üyeden oluşur. Görevi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu olağan olarak üç ayda bir toplanır. Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyet alanlarına göre Merkezin çalışma programını hazırlamak ve yürütmek, faaliyet alanlarıyla ilgili hususlarda Mütevelli Heyeti kararı ve Rektörün onayı ile gerekli düzenlemeleri yapmak ve uygulamak.

b) Merkezin yıllık faaliyet raporunu görüşerek onaylamak.

c) Kurs, seminer, panel, konferans ve benzeri programların düzenlenmesiyle ilgili kararları almak.

ç) Merkezde ilgili birimlerce yapılacak bilimsel uygulamalarda koordinasyonu sağlamak.

d) Merkez bünyesinde araştırma ve proje grupları oluşturarak, grupların konuları ve bunlarda görevlendirilecek elemanlarla ilgili kararlar almak.

e) Gerekli görüldüğü hallerde Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili birimler kurmak.

f) Müdürün önereceği konuları görüşmek ve karara bağlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün önerisi ve Rektörün onayı ile farklı üniversitelerden ve ilgili sektörden üç yıl için görevlendirilecek, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan en fazla on bir üyeden oluşur. Görevi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu, yılda bir kez toplanır. Müdür, gerekli gördüğü hallerde Danışma Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Ayrıca Müdür gerekli gördüğü hallerde Danışma Kurulu üyelerini, görüş ve önerilerini Yönetim Kurulu üyelerinin dinlemelerini sağlamak üzere, Yönetim Kurulu toplantılarına davet edebilir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetleri konusunda önerilerde bulunmak.

b) Merkezin faaliyetlerini takip edip yönlendirmek.

c) Merkezin faaliyet alanlarına ilişkin meydana gelen değişmeler ve oluşan yeni ihtiyaçları Yönetim Kurulu ile paylaşmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Mütevelli Heyet Başkanıdır. Mütevelli Heyet Başkanı bu yetkisini uygun gördüğü takdirde Rektöre veya Müdüre devredebilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kapadokya Üniversitesi Rektörü yürütür.