Genel

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Abone Ol

İzmir Ekonomi Üniversitesinden:

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE İKLİM POLİTİKALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (SENLAB): İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5- (1) Merkezin amacı; sürdürülebilir enerji, sürdürülebilir kalkınma ve iklim politikaları konularında akademik çalışmalar yürütmek, yenilikçi projeler geliştirmektir.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Enerji güvenliğinin enerji politikalarının oluşturulmasındaki rolü konusunda öncü araştırmalar yapmak.

b) Bireysel ve kolektif enerji tercihlerini analiz etmek, enerji geçişlerinin kabul edilmesinin arkasındaki sosyal dinamikleri araştırmak.

c) Mevcut enerji ve iklim politikalarını değerlendirmek ve bunların Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleriyle uyumunu değerlendirmek.

ç) Enerji, iklim değişikliği ve çevre alanlarında siyasi, ekonomik ve teknolojik değişimlere odaklanarak kapsamlı etki değerlendirmesi için yöntemler geliştirmek.

d) Merkezin amacına uygun diğer çalışmaları yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan daha fazla süreyle görevi başında bulunmaması durumunda aynı usulle yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdür Merkezin işleyişinden Rektöre karşı sorumludur.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Üniversite öğretim elemanları arasından bir kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür Yardımcısı, Müdürün verdiği yetkiyle sınırlı kalmak üzere, Merkezin yönetim ve temsiline ilişkin işleri yapar ve Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda Müdüre vekâlet eder. Müdürün görevi sona erdiğinde Müdür Yardımcısının da görevi sona erer. Görevi sona eren Müdür Yardımcısı yeniden görevlendirilebilir. Müdür, gerekli gördüğü hallerde Müdür Yardımcısının değiştirilmesini Rektöre teklif edebilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

c) Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulu toplantılarını düzenlemek, gündemini belirlemek ve alınan kararları uygulamak.

ç) Merkezin amacına uygun olarak yıllık faaliyet raporu ve çalışma programını planlamak ve yürütmek.

d) Yönetim Kurulunda belirlenen strateji ve politikalara göre, araştırma faaliyetlerinin tasarlanmasını, yürütülmesini, koordinasyonunu ve denetimini sağlamak.

e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Müdür Yardımcısı ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen üç üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi dolan üye aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilen üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az iki kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Müdür tarafından hazırlanan yıllık çalışma programı önerisini karara bağlamak.

b) Gerekli gördüğü durumlarda geçici çalışma ve araştırma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

c) Müdürün her akademik yılın sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine, faaliyetlerin planlanmasına ve yürütülmesine katkıda bulunmak.

ç) Danışma Kurulunun önerilerini değerlendirerek bir sonraki yılın faaliyet programını kabul etmek ve Rektöre sunmak.

d) Yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilkelerini belirlemek.

e) Müdürün çalışmalarını denetlemek.

f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Danışma Kurulu ve görevi

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Müdür Yardımcısı ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen en az beş, en çok on bir üyeden oluşur. Görev süresi dolan ya da süresi bitmeden görevinden ayrılan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir. Üç kez üst üste mazeretsiz olarak toplantılara katılmayan üyenin üyeliği sona erer.

(2) Danışma Kurulu, yılda en az bir kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

(3) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleriyle ilgili olarak Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak ve Yönetim Kurulunun talep ettiği konularda görüş bildirmektir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Ekipman ve demirbaş

MADDE 14- (1) Merkezin faaliyet alanı kapsamında yürütülen işler için talep edilen alet, araç, ekipman ve demirbaşlar Rektör tarafından karşılanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü yürütür.