Üniversite sınavına giren öğrenciler için 23 ilâ 29 temmuz (2019) tarihleri arası tercih dönemi. Puanı hukuk fakültesine tutabilen eşit ağırlık öğrencilerinin kafasında aynı soru mevcut: Hukuk fakültesini tercih etmeli miyim? İş bu yazı, tercih aşamasında olan öğrencilere kişisel deneyimlerimi aktarıp yol göstermek amacıyla ele alınmış olup; herhangi bir bağlayıcılık/başarı garantisi içermemektedir.
Küçüklüğünden beri hukuk fakültesi hayaliyle çalışmış ve başarılı olmuş bir öğrenci için bu yazının pek bir tesiri olmayacaktır. Zira bu öğrencilerin hukuk fakültesini tercih edecekleri çoktan bellidir. Bunun yanında hiçbir hayali olmadan çalışan veya hayali psikoloji/pdr gibi bölümler olmasına rağmen puanı yüksek gelip kafasında ‘hukuk fakültesine mi gitsem’ düşüncesi oluşan öğrenciler de azımsanamayacak kadar fazladır.
Bir gün avukatın birine “Bir daha dünyaya gelsen ne olmak isterdin?” diye sormuşlar. Avukat da “İmam olmak isterdim, çünkü mevzuat hiç değişmiyor.” demiş. Fıkrayı bir kenara bırakacak olursak; hukuk durağan olmayıp sürekli gelişmektedir. Bu bağlamda hukuk fakültesinde okuyan ve hukuk mesleğini icra eden kişilerin başta mevzuat değişiklikleri olmak üzere hukukî gelişmeleri yakından takip etmesi gereklidir. Yani araştırmayı ve çalışmayı sevmeyen, kitap okumaktan hoşlanmayan kişilerin hukuk fakültesi yerine başka bir bölümü tercih etmeleri naçizane tavsiyemdir. Elbette kitap okumayı hiç sevmeyen bir kişi de hukuk fakültesine başlayıp mezun olabilir fakat bu, onun için bir tür işkence olacaktır. Çünkü hukuk öğrencisinin temel yol göstericisi kanun ve kitaplardır. (Hukuk kitapları yerine öğrencilerin çıkardıkları notlardan çalışmaya karşı olmakla birlikte hukuk fakültesine yeni başlayan öğrencilere tavsiyeler hakkında 05/10/2018 tarihli yazım için bakınız https://www.hukukihaber.net/hukuk-fakultesine-yeni-baslayan-ogrencilere-tavsiyeler-makale,6127.html)
Hangi bölüm olursa olsun bir öğrencinin istediği bölüme gitmesi çok önemlidir. Gözlemlerime göre sırf puanı yüksek olduğu için veya ailesi istediği için hukuk fakültesine giden öğrenciler, istekli olarak hukuk fakültesine giden öğrencilere nispeten daha başarısız olmaktadır. Unutmayın; bölümünüz ve sonrasında icra edeceğiniz meslek, ailenize değil size aittir! Tercih ettiğiniz bölümü de mesleği de severek seçin. Kişi, sevdiği ve istediği alanda başarılı olur.
Öğrencileri hukuk fakültesine yönlendiren nedenlerden bir tanesi de “Hiçbir şey olamazsam, avukat olurum.” düşüncesidir. Bu düşünceye sahip olanlara katılmamakla birlikte artık bu düşünce de geçerliliğini yitirmiştir. Zira mesleki/hukuki yeterlilik sınavıyla birlikte artık avukatlık mesleğine giriş de sınav ile olacaktır. Hukuk fakültesi mezunlarının icra edebileceği diğer mesleklerden olan hâkimlik/savcılık, kurum avukatlığı ve akademisyenlik gibi mesleklerde de belirli kontenjanlar olmaktadır. Bu meslekleri düşleyen kişilerin de –özellikle hukuk fakültelerinin sayısının arttığını ve bu bağlamda bu mesleklere olan taleplerin de arttığını göz önünde bulundurduğumuzda- gerek öğrencilik hayatında gerekse de mezun olduktan sonra sıkı bir çalışma ve kendilerini geliştirmeye ihtiyaçları vardır. Yani okurken olduğu gibi mezun olduktan sonra da sıkı bir tempo sizi beklemektedir.
Hukuk fakültesinde okumak pek kolay değildir; zaman zaman sosyal hayatınızdan fedakârlık yapmayı gerektirir. Tüm zorluklarına rağmen hukuk fakültesinde okumak özellikle de ilgi alanınıza göre pratik çalışmalar eğlencelidir. Her şeyden önce bir insanın hakkını, hukukunu bilmesi çok güzeldir. Hukukun sonu yoktur, uçsuz bucaksızdır. O nedenle ne kadar çok okur ne kadar çok çalışılırsa o kadar çok şey öğrenilir. Bu bağlamda –aynı zamanda bir yüksek lisans öğrencisi olarak- hukuk fakültesini bitirdikten sonra da hangi mesleği icra edecek olursanız olun yüksek lisans yapmanızı da tavsiye ederim. Hukuk fakültesini severek ve isteyerek tercih ediyorsanız, (kişisel olarak) belki de hayatınızdaki en güzel tercihlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Yazının başında da dile getirdiğim gibi bu yazı tamamen kişisel düşünce ve deneyimlerime dayalı olarak ele alınmıştır. Her bölümde ve meslekte olduğu gibi hukuk fakültesini tercih eden ve hukuk mesleğini icra eden kişilerde de memnun olanlar ve olmayanlar mevcut bulunmaktadır. Hukuk fakültesini tercih edecek olan öğrencileri şimdiden tebrik eder ve hayatlarında başarılar dilerim.