HAYVAN HAKLARINA SAYGILI ÖRNEK BELEDİYE: ORTAHİSAR

Abone Ol

Geçtiğimiz hafta mesleki görevlerimizi yerine getirmek için gittiğimiz Trabzon’da, turizmcilerle beraber yol kenarında yavru bir köpek görmüştük. Çok hasta ve kötü bir durumda olduğunu fark ettiğimiz yavru köpeği, hemen Ortahisar Belediyesi Küçük Dostlar Kliniği’ne götürdük. Yavru köpeğin ilk müdahalesi, klinikteki Veteriner Hekim Engin Yetimoğlu tarafından gerçekleştirildi ve uzun süre aç, susuz kalmış yavru köpeğe takviye gıda sağlanarak, hayvanın güçsüz düşmüş bedeninin dinçleşmesi sağlandı. Akabinde ise veteriner hekimlerimiz tarafından yavru köpeğin sağlık durumu sık sık kontrol edilerek Trabzon Belediyesi Hayvan Barınağı’nda bulunan yetkililere hayvanın durumu ile ilgili bilgi verildi. Veteriner hekimimiz tarafından yavru köpek uzun bir süre gözetim altında tutulduktan sonra tedavisine kapsamlı bir şekilde devam edilmesi amacıyla Trabzon Belediyesi Hayvan Barınağı’na gönderildi. Yavru köpeğimizin tedavisi her gün daha iyiye gidecek şekilde devam ediyor. Ayrıca yavru köpeğimizin tedavisi tamamlandıktan sonra yaşayacağı daimi yuvası da belli oldu, bu da bir diğer sevindirici haberimizdir.

Tüm canlıların olduğu gibi hayvanların da en temel hakkı yaşam hakkıdır. Ne yazık ki Dünya genelinde hayvanların insanlar tarafından işkence, eziyet ve kötü muameleye maruz kaldığını bilmekteyiz. Hayvanların en çok zulme uğradığı, acı çektiği ve aç kaldığı ülkeler, dünyada geri kalmış ülkelerdir, buradan da görülüyor ki hayvan haklarına saygı çağdaşlığın doğal bir sonucudur. Ülkemizde mevcut hukuki düzenlememizde hayvanlar ne yazık ki eşya olarak kabul ediliyorlar ayrıca bu statü bile sadece sahipli hayvanları kapsıyor. Sahipsiz hayvanlara kötü muamele edenler yalnızca Kabahatler Kanuna göre para cezasıyla cezalandırılmaktadır ve uygulamada çoğunlukla bu para cezası da ödenmemektedir. Sahipli hayvanlara zarar verilmesi durumunda ise hapis cezası öngörülmüşse de bunun da uygulanmadığını görmekteyiz.  Ancak yakında yürürlüğe girecek olan hayvan hakları yasasıyla hayvanlar da eşya statüsünden çıkartılıp sadece canlı birer varlık olmaları sebebiyle sahip oldukları yaşama, beslenme ve barınma gibi temel hakları iyileştirilecek ve Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi standartlarında korunmaları sağlanacaktır.

Hayvanlar hem doğa için hem de insanlar için önemli varlıklardır. Dolayısıyla onların gerek yasalarla gerekse fiili olarak korunmaları çok önemlidir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile hayvanların rahat yaşamalarını sağlamak ve hayvanlara iyi muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanmıştır. İlgili Kanun gereği belediyelerin gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde, güçten düşmüş hayvanlar için bakım evleri ve hastaneler kurarak onların bakım ve tedavilerini sağlarlar. Yine belediye ve Orman Su İşleri Müdürlüklerinin toplumu hayvan hakları konusunda eğitir. Ortahisar Belediyesi’nin de bu üzerine düşen sorumlulukları layığı ile yerine getirdiğini bizzat görmüş olduk. Yine bu olay sayesinde Trabzon’un sokak hayvanlarının hakları konusunda, Türkiye’nin bulunduğu seviyenin çok çok üzerinde olduğunu da gördük.

Görsel ve yazılı basında hayvanların uğradıkları haksızlıklar, işkence ve kötü muamele haberlerine sürekli rastladığımız bugünlerde yaşadığımız bu güzel olayı da örnek olması açısından sizlerle paylaşmak istedik. Bu hassasiyete sahip oldukları için; en başta yaptığı ilk müdahaleleriyle birlikte yavru köpeğin hayata dönmesini sağlayan Ortahisar Belediyesi Küçük Dostlar Kliniği Veteriner Hekimi Engin Yetimoğlu’na, daha sonra da hayvanlar konusunda ilgili ve özverili çalışmalarından dolayı Ortahisar Trabzon Belediye Başkan’ı Ahmet Metin GENÇ ve barınak çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.